Μια λαμπαδηδρομία που θα διαρκέσει 11 μέρες στη χώρα μας με τη συμμετοχή 600 λαμπαδηδρόμων και η οποία θα κορυφωθεί με μια σειρά εκδηλώσεων στη Γαλλία, όπου 11.000 (!) άνθρωποι θα την κρατήσουν στα χέρια τους για να τη μεταφέρουν σε κάθε γωνιά της γαλλικής επικράτειας, μέχρι να καταλήξει στην πόλη του Παρισιού, την οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Κώστας Παπαχλιμίντζος και η Χριστίνα Βίδου υποδέχτηκαν στο στούντιο της ΕΡΤ τον πρόεδρο της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας, Θανάση Βασιλειάδη ο οποίος παρουσίασε “ζωντανά” για πρώτη φορά τη δάδα που θα μεταφέρει την ιερή Ολυμπιακή Φλόγα στο Παρίσι, ξεκινώντας το μακρύ της ταξίδι στην Αρχαία Ολυμπία την προσεχή Τρίτη 16 Απριλίου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0hvqbjhy91d)

Οι 600 λαμπαδηδρόμοι που θα ξεκινήσουν το ταξίδι της φλόγας προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Συνολικά έχουν δημιουργηθεί 2.000 δάδες από ανακυκλωμένο ατσάλι, βάρους 1,5 κιλού, ενώ η λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα θα διαρκέσει συνολικά 11 μέρες. “Όποιος κοιτάξει το χάρτη θα δει ότι κινούμαστε από τη Μεθώνη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο”, τόνισε ο Θανάσης Βασιλειάδης και ανέφερε την τεράστια εκδήλωση ενδιαφέροντος με 3.000 αιτήσεις εκ των οποίων “δυστυχώς”, επιλέχθηκαν 600 λαμπαδηδρόμοι.

“Ας ελπίσουμε ότι σταδιακά θα δίνουμε αυτή την ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν”, είπε o κ. Βασιλειάδης και πρόσθεσε:

“Μέχρι τώρα η λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους ήταν 7 ημέρες, αλλά επειδή ακριβώς έλειψε το 2020 και το 2022 διαδοχικά με το Τόκιο και το Πεκίνο λόγω της πανδημίας, σε μια συμφωνία που κάναμε με τη ΔΟΕ πήραμε 11 μέρες για να ικανοποιήσουμε σχεδόν όλο το πανελλήνιο".

Πρώτος λαμπαδηδρόμος αυτής της ξεχωριστής διαδρομής που θα ακολουθήσει η Ολυμπιακή Φλόγα θα είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο, Στέφανος Ντούσκος

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας σε όλη την Ελλάδα

Πρώτος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο Στέφανος Ντούσκος, χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκυο, ενώ η Φλόγα θα σαλπάρει από την Αθήνα για τη Γαλλία στις 26 Απριλίου με το ξακουστό ιστιοφόρο “Μπελέμ” το οποίο θα την παραλάβει μετά το πέρας ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Καλλιμάρμαρο στις 26 Απριλίου (18.30).

“Ξεκινάμε από την Αρχαία Ολυμπία, ανεβαίνουμε προς τον Πύργο και την Αρχαία Ήλιδα, μετά κατεβαίνουμε κάτω προς την Πύλο από Μεθώνη, την επόμενη μέρα ανεβαίνουμε μέσα από τη Σπάρτη, Τρίπολη, Μυκήνες, φτάνουμε στο Ναύπλιο και ερχόμαστε στον Πειραιά. Μετά αλλάζει λίγο το σκηνικό και με καράβι κατεβαίνουμε στην Κρήτη. Την άλλη μέρα με τη συνδρομή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας κατεβαίνουμε στα τρία νησιά, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο επιστρέφοντας πίσω στην Αθήνα και μετά φεύγουμε προς τα πάνω. Πηγαίνουμε δηλαδή Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Μετέωρα, Θεσσαλονίκη, πάμε Ξάνθη, Καβάλα, Κομοτηνή, καλύπτοντας συνολικά 5.000 χιλιόμετρα. Είναι λίγο δύσκολο το εγχείρημα, αλλά τελικά το έχουμε καταφέρει”, είπε ο Θανάσης Βασιλειάδης και τόνισε:

Η φλόγα θα φτάσει 8 του μηνός Μαΐου στη Μασσαλία και δεν είναι τυχαία ημερομηνία, όπως τόνισε ο Θανάσης Βασιλειάδης, αφού είναι η επέτειος της συνθηκολόγησης, η μέρα της παύσης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

“Είναι σημαδιακή ημέρα για να δείξει τι συμβολίζει αυτό το φως: την ειρήνη”, είπε ο πρόεδρος της επιτροπής λαμπαδηδρομίας κατά την παρουσία του στο πλατό της εκπομπής “Συνδέσεις”.