Ο Ολυμπιακός θα παίξει με την Μπαρτσελόνα στα playoffs της Euroleague, με το δρόμο να δείχνει το Βερολίνο, όπου θα γίνει το Final 4 της διοργάνωσης από τις 26 έως τις 28 Μαΐου. Οι "ερυθρόλευκοι" πρέπει να σπάσουν τουλάχιστον μία φορά την έδρα, αλλά ο αντίπαλος θεωρείται βατός. 

Ολυμπιακός: Η Μπαρτσελόνα των αντιφάσεων


Συμβολική για την Μπαρτσελόνα ήταν η 15η Νοεμβρίου του 2023. Η Μπασκόνια συνέτριψε το συγκρότημα του Ρότζερ Γκριμάου 94-71 στη Χώρα των Βάσκων και κατέρριψε ένα αφήγημα που κρατούσε από την αρχή της σεζόν.

Η αντικατάσταση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους από έναν ντόπιο ήρωα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Οι Καταλανοί παρουσίασαν στο παρκέ ένα προοδευτικό πρόσωπο, το οποίο τους οδήγησε σε τέσσερις νίκες σε ισάριθμα πρώτα παιχνίδια στη Euroleague, παρ’ όλα αυτά η πολλή χαρά στη Euroleague δεν πάει την ομάδα που την επιδιώκει πολύ μακριά. Εν πολλοίς, η τελευταία πραγματικά… χαρούμενη ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο ήταν η Μακάμπι, το 2014.

Οι προσθήκες που έκανε η Μπαρτσελόνα θεωρητικά την ενδυνάμωσαν. Θα θυμούνται οι μυημένοι ότι πριν 10 χρόνια, όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε ντραφτ πικ των Μιλγουόκι Μπακς, ο Τζαμπάρι Πάρκερ ήταν ο franchise player. Ο Giannis τον εκτόπισε με τυπικές διαδικασίες και ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ περιφέρει το… απαλό παιχνίδι του στην Καταλονία, αν και είναι παίκτης διάθεσης.

Ολυμπιακός: Οι σύνδεσμοι με το 2015

Ο ελεγκτής ρυθμού, Τόμας Σατοράνσκι, παραμένει ο “εγκέφαλος” της Μπαρτσελόνα, ακόμα και μετά την επιστροφή του Ρίκι Ρούμπιο, η οποία έως τώρα δεν παίρνει θετικό πρόσημο. Ο Ισπανός πόιντ γκαρντ μπορεί να κάνει καλύτερο το σετ παιχνίδι των "μπλαουγκράνα", αλλά αυτό δεν έχει γίνει. Ο Τσέχος πόιντ γκαρντ είναι ένας από τους δύο παίκτες εκείνης της ομάδας που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στους προημιτελικούς του 2015, που είναι η τελευταία φορά που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν σε τέτοιας υφής παιχνίδια. Ο άλλος είναι ο Άλεξ Αμπρίνες, που θα παίξει και εκείνος ρόλο στα playoffs, ειδικά στο ματσάρισμα με τον Κάνααν. 

Ο Ολυμπιακός πέρασε, τότε, στο Final 4 κάνοντας το μπρέικ στο δεύτερο παιχνίδι και επικρατώντας στο τέταρτο με το τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη στο μηδέν, στις 23 Απριλίου.


3 POINTER for the WIN | FC Barcelona-Maccabi Playtika Tel Aviv | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague


Η μάχη των γκαρντ, με τον Νίκολας Λαπροβίτολα να μη λησμονείται, θα είναι κρίσιμη, όπως και το αν ο Κώστας Παπανικολάου θα επικρατήσει στη μάχη με τον Νίκολα Κάλινιτς. Φυσικά, το κλου είναι η μάχη της ρακέτας. 


Τα δίδυμα και ο... τζόκερ Ράιτ 

Το πιο πιθανό είναι η σειρά να κριθεί σε δύο κομμάτια. Το πρώτο είναι στους πάγκους. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι πολύ πιο έμπειρος από τον πρωτάρη Γκριμάου και έχει την... καταλανική αίσθηση, καθώς έχει κοουτσάρει την Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2016-17, μια άχαρη εποχή καθώς διαδέχθηκε την αποχώρηση του θρυλικού Χουάν Κάρλος Ναβάρο. 

Το δεύτερο είναι στη ρακέτα. Ο Γιαν Βέσελι και ο Γουίλι Ερνανγκόμεθ είναι αλληλοσυμπληρούμενοι, ένας σέντερ ελαφρύς με φυσική δύναμη που μπορεί να επιτεθεί στη ρακέτα κατά πρόσωπο και ένας αρκετά πιο βαρύς, ο οποίος έχει για ειδικότητα το παιχνίδι με την πλάτη. Ο Μουσταφά Φαλ είναι κριτήριο για τη σειρά, ενώ εξίσου σημαντική είναι η κατάσταση που θα βρεθεί ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος σέντερ μπήκε στη δωδεκάδα ύστερα από δύο μήνες για το παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε και μάλιστα έπαιξε 4'27'', βάζοντας 5 πόντους. 


Το Buzzer beater του Πρίντεζη (Ολυμπιακός Μπαρτσελόνα)



Ακόμα και η αλληλοεξουδετέρωση θα είναι θετική για τον Ολυμπιακός, ο οποίος στον Μόουζες Ράιτ βρήκε έναν ουδόλως αμελητέο παράγοντα, που ο ρόλος στα παιχνίδια, ειδικά στις αλλαγές στα σκριν -όταν και ο Ολυμπιακός θα αποφασίσει αν θα αλλάζει ή ο σέντερ του θα περνάει από πίσω- θα είναι σπουδαίος και θα κρίνει πολλά από τη σειρά. 

Η Μπαρτσελόνα, το επιμύθιο είναι ότι, υπέφερε τον τελευταίο καιρό. Δεν έχει νικήσει άνετα από τις 14 Μαρτίου, όταν επικράτησε 18 πόντους της απογοητευτικής Παρτίζαν. Ασφαλώς το κορδόνι δεν δένεται κατ' αυτόν τον τρόπο, καθώς πιθανότατα η εβδομάδα των play-in μπορεί να δώσει στους Καταλανούς την ευκαιρία να φορμαριστούν. Σχεδόν αποκλείεται το σενάριο να παρουσιαστούν στα playoffs με τέτοια νωθρότητα. 


Barcelona-Partizan | Round 29 Highlights | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague


Πάντως, οι πιθανότητες του Ολυμπιακού δεν είναι αμελητέες. Παρ' όλα αυτά, δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι "ερυθρόλευκοι" ηττήθηκαν δύο φορές από τους "μπλαουγκράνα", στις 15 Οκτωβρίου του 2023 (όταν και αντιμετώπισαν το πλέον έντονο υπαρξιακό ζήτημα τη φετινή σεζόν) στο ΣΕΦ με σκορ 77-68 και στις 10 Ιανουαρίου του 2024 στη Βαρκελώνη με σκορ 86-78. 

Ο νικητής αυτής της σειράς, που κρίνεται στις τρεις νίκες, θα ανταμώσει στον ημιτελικό του Final 4 με το νικητή του ζευγαριού της Ρεάλ Μαδρίτης με την όγδοη ομάδα, που θα βγει από τα play-in. 

Έτσι, αν ο Ολυμπιακός θέλει να διεκδικήσει το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης, που στερήθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια από δύο σουτ σχεδόν στην εκπνοή, θα πρέπει να περάσει τον ισπανικό σκόπελο. Η Μπαρτσελόνα, από τη μεριά της, έχει παίξει σε όλα τα Final 4 της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Έχασε στον τελικό από την Αναντολού Εφές το 2021 και δύο φορές στον ημιτελικό από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία πιθανότατα θα συναντηθεί αν υπερκεράσει το εμπόδιο του Ολυμπιακού.