Οι αναφορές στην άνοδο του Πανιωνίου στη Super League 2 είναι δυσανάλογες εκείνων ομάδας που ανεβαίνει από τη Γ’ Εθνική στις επαγγελματικές κατηγορίες. Ο Πανιώνιος συνεχίζει να αποτελεί το ξεχωριστό συνολικά στο αθλητικό οικοσύστημα.  

Στις δύσκολες στιγμές του, αυτό γίνεται ακόμα πιο κατανοητό. Όπως το καλοκαίρι του 2020, όταν έμειναν οι παίκτες της Κ19 για να υπερασπίζονται τις Θερμοπύλες. "Η ομάδα δεν ανέβηκε τότε", λέει σήμερα ο Ρακίπ Μπρέγκου στην “Ontime”. "Ήρθαν οι “Πάνθηρες” και μας είπαν, “εμείς θα συνεχίσουμε μαζί σας. Εμείς θα αναλάβουμε”. Μας ρώτησαν αν το θέλαμε. Όλοι το θέλαμε", τονίζει ο 22χρονος μέσος.  

Ρακίπ Μπρέγκου: Πανιώνιος από τα νάματα

Ο Μπρέγκου βρίσκεται στον Πανιώνιο από το 2015, όταν ακόμη ήταν 13 ετών. Από τον Υμηττό, όπου διαμένει, βρέθηκε στη Νέα Σμύρνη. «Πήγα στον Πανιώνιο με δοκιμαστικά. Με διάλεξαν. Αρχικά με έβαλαν στην Κ15, ύστερα στην Κ17, μετά στην Κ20 και την πρώτη ομάδα«, σχολιάζει επιγραφικά την πορεία του ο 22χρονος μέσος. Ο Μπρέγκου βρέθηκε στην πρώτη ομάδα πριν το «μπραφ« του 2020, και γι’ αυτό "για μένα ήταν λίγο πιο εύκολη η κατάσταση από ό,τι για τα άλλα παιδιά που βρέθηκαν κατευθείαν στην πρώτη ομάδα". Παρ’ όλα αυτά, «αντεπεξήλθαμε όλοι. Μην ξεχνάμε ότι βγήκαμε και πρωταθλητές εκείνη τη χρονιά και δεν ανεβήκαμε λόγω των μπαράζ».  

Όντως, το καλοκαίρι του 2021 ο Πανιώνιος έμεινε εκτός Super League 2 μέσα από το ειδικό πρωτάθλημα, αφού ανέβηκαν η Κηφισιά, που τώρα κάνει προσπάθεια να παραμείνει στη Super League -με φόντο, κιόλας, κατηγορίες περί ευνοούμενης- και ο Ηρόδοτος.  

Το πνεύμα του Πανιωνίου και των σπουδαίων παικτών με τους οποίους τροφοδοτεί, εδώ και δεκαετίες, το ελληνικό ποδόσφαιρο, ορισμένες φορές επιβάλλεται. Η αστάθεια, όμως, παρέμενε και αυτές οι αντιθέσεις είναι που κάνουν τις στιγμές ξεχωριστές.  
 
Ο Πανιώνιος πλησίασε κι άλλες φορές στην άνοδο στη Super League 2. Τη σεζόν 2021-22 ήταν δεύτερος στον έκτο όμιλο, τρεις βαθμούς κάτω από τον ΠΑΟ Ρουφ, που μπήκε στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου. Την περίοδο 2022-23 έμεινε στην τρίτη θέση, κάτω από τη δεύτερη Ρόδο και τον πρώτο Αιολικό. Φέτος, με το σύστημα της Super League να διαφοροποιείται και έξι ομάδες από τη Super League 2 να υποβιβάζονται, ήρθε η ώρα όχι μόνο να ανέβει αλλά και, να αλλάξει σελίδα.  

Ρακίπ Μπρέγκου: Το κλίμα της οικογένειας 

Ο Μπρέγκου παρέμεινε στον Πανιώνιο παρ’ ότι το όνομά του είχε ξεφύγει από τα στεγανά της Νέας Σμύρνης. Ένας μέσος που ξεχώριζε και μαζί με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές κατόρθωνε να τον κρατάει ανταγωνιστικό στη Γ’ Εθνική. Το παλίμψηστο των αντιθέσεων συνεχίζεται και σε αυτήν την περίπτωση, καθ’ ότι «ο Πανιώνιος είναι μία από τις ιστορικότερες ομάδες στην Ελλάδα, το ότι ανέβηκε από τη Γ’ Εθνική δεν ήταν ο λόγος για να πανηγυρίσει. Γι’ αυτό κι εγώ δεν πολυπανηγύρισα. Θεωρώ ότι η θέση του Πανιωνίου είναι στην Α’ Εθνική και αυτός είναι ο στόχος μας".  

Ωστόσο, πολλοί σύλλογοι γίνεται να ισχυριστούν πως οι ομάδες τους ανήκουν στη μεγάλη λίγκα. Ο Πανιώνιος, από τη μεριά του, έχει να αποθέσει δύο κατακτήσεις Κυπέλλου Ελλάδος και την αίγλη που αυτονοήτως κουβαλά ένας σύλλογος που δημιουργήθηκε το 1890. "Πέρα από το ότι έχει δώσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο τόσους ποδοσφαιριστές, είναι και μία οικογένεια. Το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει στον Πανιώνιο θα το βρει κάποιος σε πολύ λίγες ομάδες".  

Ο Μπρέγκου, πάντως, παίζει για την επόμενη σεζόν. Τα τελευταία χρόνια, και από τότε που πήγε στην πρώτη ομάδα, μια λιτή ανακοίνωση αναφέρει την παραμονή του. Έφτασε η ώρα, τώρα, προκειμένου ο ποδοσφαιριστής με καταγωγή από την Αλβανία να κάνει το πρώτο συμβόλαιό του.  
 

Το όνειρο του Μπρέγκου: "Κάτι καλό έχει γίνει ήδη"

 
Ο Μπρέγκου, ένας από τους ποδοσφαιριστές που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο ώστε ο Πανιώνιος να φτάσει στη Super League 2, έχει όνειρα συνυφασμένα με τη φανέλα του. Αυτό, βεβαίως, συνάδει με την ανάταση του Πανιωνίου και σε επενδυτικό επίπεδο, κάτι που ακούει στο ονοματεπώνυμο Κώστας Ρούπτσος, που θα γίνει ο νέος ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ.  

Ο ίδιος ο 22χρονος μέσος είναι, όπως όλη η Νέα Σμύρνη, αισιόδοξος για αυτό το νέο εγχείρημα. "Κάτι καλό έχει γίνει ήδη, έχουν γίνει κάποια βήματα", λέει για τη νέα επενδυτική ομάδα. Το καλοκαίρι του 2020 θέλουν όλοι, ακόμα και οι φίλοι του Πανιωνίου που έβαλαν τα κορμιά τους ασπίδα ώστε ο σύλλογος να μην καταρρεύσει, να το αφήσουν πίσω τους.  

Αυτό το διάστημα της μετάβασης, ο Μπρέγκου περιμένει να έρθει η σειρά του για να συζητήσει για το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του. «Ακόμη δεν έχω μπει σε τέτοιες συζητήσεις, ακόμη δεν έχουν πει κάτι», σχολιάζει, καθώς δεν έχει σφραγιστεί η νέα μέρα στον Πανιώνιο σε διοικητικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, το όνειρό του είναι να διανύσει όλη την πορεία του με την ίδια φανέλα, αρκεί «αυτή να είναι του Πανιωνίου». Ούτως ειπείν; "Έχω πει, από μικρός που ήμουν, ότι θα ήθελα να παίξω στη Super League με τον Πανιώνιο, να φτάσω ψηλά. Αν πρόκειται για τον Πανιώνιο, θα ήθελα να φοράω για πάντα τη φανέλα του".

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ontime"