Η υπόθεση ντόπινγκ που αφορά Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ελλάδας έχει δημιουργήσει σάλο, με το όνομά του ακόμα να μην έχει γίνει γνωστό. Επίσημα ο ΕΟΚΑΝ και η ΕΠΟ δεν έχουν κάποια ενημέρωση.

Η UEFA συνεργάζεται με την Internatonial Testing Agency, η οποία και κάνει τους ελέγχους ντόπινγκ. Αυτή ήταν που έκανε και το τεστ ντόπινγκ στην Εθνική Ελλάδας μετά το ματς με τη Γεωργία στην Τιφλίδα για τα μπαράζ πρόκρισης στην τελική φάση του Euro 2024.

Τα αποτελέσματα στάλθηκαν από την Internatonial Testing Agency στην UEFA, σύμφωνα με τα οποία βρέθηκε θετικός Έλληνας ποδοσφαιριστής της Εθνικής. Αυτά και αναμένεται να σταλθούν στον ΕΟΚΑΝ (ο εθνικός φορέας καταπολέμησης του ντόπινγκ) αλλά και στην ΕΠΟ. Μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί κανένα δείγμα, οπότε μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για το όνομα του διεθνούς ποδοσφαιριστή.

Χαρακτηστική η ανακοίνωση της ΕΠΟ: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εύρεση θετικού δείγματος ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών, γνωστοποιείται ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν έχει λάβει καμία σχετική ενημέρωση».

Τα δύο δείγματα των ποδοσφαιριστών της Εθνικής Ελλάδας

Η εταιρεία Internatonial Testing Agency (ITA) θεωρείται η κορυφαία στο τομέα των ελέγχων ντόπινγκ παγκοσμίως, έχει συμβόλαια με πολλές διεθνείς ομοσπονδίες και συνεργάζεται με όλα τα πιστοποιημένα από τη WADA εργαστήρια ανάλυσης παγκοσμίως.

Οι Έλληνες διεθνείς που ελέγχθηκαν έχουν δώσει δύο δείγματα, αλλά την ίδια μέρα. Η ITA έλεγξε το πρώτο δείγμα και το βρήκε θετικό. Το αποτέλεσμα θα σταλεί στη WADA, όπως και στις FIFA, UEFA, αλλά και τον ΕΟΚΑΝ. Με τη σειρά της η UEFA θα ενημερώσει την ΕΠΟ, η οποία θα στείλει τα αποτελέσματα στην ομάδα και τον ποδοσφαιριστή, όπως και στη διοργανώτριαΑαρχή του πρωταθλήματος.

Ο προσωρινός αποκλεισμός του ποδοσφαιριστή για την υπόθεση ντόπινγκ

Ο ποδοσφαιριστής θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει έλεγχο και του δεύτερου δείγματος, το οποίο θα ανοιχθεί σε αυτή την περίπτωση. θα υπάρξει προσωρινός αποκλεισμός του ποδοσφαιριστή από την αγωνιστική δραστηριότητα και θα ισχύσει έως να τελεσιδικήσει η απόφαση.

Η διάρκεια της τιμωρίας εξαρτάται από την ουσία που βρέθηκε στο δείγμα και η έναρξη της από το αν ο αθλητής αποδεχθεί ότι πήρε την ουσία ή όχι.