ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ | ΚΑΜΕΡΑ: ΖΗΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μία "Uber Arena" που έβραζε από πράσινη ανυπομονησία και με τον Κώστα Σλούκα και τον Έργκιν Αταμάν να ρίχνουν στο καναβάτσο την πολλή Ρεάλ Μαδρίτης, ο Παναθηναϊκός AKTOR στέφθηκε για έβδομη φορά στην Ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης με το τελικό 95-80, που ολοκλήρωσε το Euroleague Final 4 2024

Ρεάλ Μαδρίτης-Παναθηναϊκός ΑΚΤΟR: Δεν.... πείραξαν οι 36

Από την αρχή φάνηκε ο τελικός: ο Παναθηναϊκός ήταν μια εξαιρετική επιθετική ομάδα στο πρώτο δεκάλεπτό του, η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν στα αλήθεια εξωγήινη. Οι 36 πόντοι που έβαλε είναι ρεκόρ για πρώτο δεκάλεπτο σε τελικό, αφού προσπέρασε τους 31 που είχε πετύχει η Μακάμπι Τελ Αβίβ στον τελικό του 2004 με τη Σκίπερ Μπολόνια. 

Όλες οι άλλες ομάδες που έχουν πετύχει πάνω από 30 πόντους σε δεκάλεπτο τελικού το έχουν καταφέρει στο τέταρτο: πρώτος είναι ο Ολυμπιακός με τους 39 στο Λονδίνο επί της Ρεάλ το 2013, ακολυθεί η Μακάμπι με 38 στο παιχνίδι με τη Σκίπερ, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έβαλε 34 στον Παναθηναϊκό το 2007, ενώ η Φενέρμπαχτσε πέτυχε 30 στον τελικό του 2016 επί της ΤΣΣΚΑ

Ο Παναθηναϊκός, από τη μεριά του, πέτυχε 25, που δεν είναι λίγοι, δεν ήταν όμως αρκετοί για να του εξασφαλίσουν ότι θα βρισκόταν σε μονοψήφια διαφορά στο 10'. 

Η Ρεάλ ήταν καταιγιστική και βρήκε στην αρχή οκτώ πόντους με τον Εντιαγέ, τον οποίο ο Τσους Ματέο ξεκίνησε. Στο δεύτερο σουτ του, μάλιστα, φάνηκε ότι οι "πράσινοι" ήθελαν να του το αφήσουν. 

6234719
6234722
4286544
4286576
4286580
4286581
6234649
6234675
6234705
6234708





Ο Καμπάτσο έτρεχε τα πικ 'ν' ρολ από γωνία, με τον ψηλό στην ευθεία του και τα γρήγορα δύο φάουλ του Έντι Ταβάρες δεν ήταν ακριβώς κέρδος για τον Παναθηναϊκό, αφού ο Πουαριέ έκανε μεγάλη ζημιά τόσο σε αυτό το play, ενώ περιόρισε τη δράση του Λεσόρ, που είχε πάρει δύο γρήγορα ριμπάουντ. 

Οι "πράσινοι", πάντως, δεν ήταν αμέτοχοι στο επιθετικό μισό τους. Ο Κέντρικ Ναν έτρεχε φάσεις από την αδύναμη πλευρά της άμυνας της Ρεάλ, ο Ιωάννης Παπαπέτρου "έσταξε" ένα τρίποντο στο τρανζίσιον, ενώ και ο Κώστας Σλούκας, όταν μπήκε -και παρά το "ψάρεμα" του Καμπάτσο με το επιθετικό φάουλ σε επαναφορά του Παναθηναϊκού- έβαλε το ελεύθερο σουτ πίσω από τη γραμμή που πήρε. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1jvh8w2prht)
Η Ρεάλ ολοκλήρωσε το πρώτο δεκάλεπτο με 8/11 δίποντα, 4/6 τρίποντα και 8/9 βολές. Ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως ήταν καλά. Είχε απορροφήσει χωρίς να νιώθει ότι θα έπρεπε να κυνηγά χίμαιρες, ένα από τα πιο εντυπωσιακά κρεσέντα στην Ιστορία της Euroleague, ήταν μόλις 11 πόντους πίσω -σε αντίθεση με τους 18 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό- και μπορούσε να σφίξει την άμυνά του.

Με το τρίτο φάουλ του Ναν, ο οποίος πιάστηκε στις φάκες του Μούσα, ο Έργκιν Αταμάν, ένας μπον βιβάντ ούτως ή άλλως, άφησε το παιχνίδι να έρθει σε εκείνον. Και μπόρεσε να το προσαρμόσει στα δεδομένα της ομάδας του. 

Ρεάλ Μαδρίτης-Παναθηναϊκός AKTOR: Το χαρτί Βιλντόζα που έφερε το σωστό ματσάρισμα 


Ο Αταμάν έκανε τη σωστή αλλαγή στο δεύτερο δεκάλεπτο: Βιλντόζα στον άσο, Γκραντ για να πάρει στο κατόπι τον Μούσα. Ο Παναθηναϊκός, με τον πόιντ γκαρντ του να περνάει μπροστά από κάθε σκριν, αχρήστεψε τις γωνίες των πικ 'ν' ρολ που ήθελε να παίξει η Ρεάλ. Επίσης, δεν χρειάστηκε να δίνει βοήθειες ο αμυντικός στον ακροβολισμένο, οπότε το σπλιτ άουτ, δηλαδή η πάσα έξω που πολύ αρέσει στην ομάδα του Τσους, αχρηστεύτηκε. 

Επίσης, ο Γκραντ, βάζοντας το κορμί του πάρα πολύ σωστά, έκλεινε τις μπούκες του Μούσα εν τη γενέσει τους. Ό,τι περνούσε, δε, ο Χουάντσο, που επίσης έκανε αμυντικά διαφορά, έκανε deflection, επηρεάζοντας την επιθετική τακτική των Μαδριλένων. Ο Παναθηναϊκός μεγάλωσε με την άμυνά του το χρόνο που η Ρεάλ έκανε επιθέσεις, με αποτέλεσμα οι Μαδριλένοι να προβαίνουν σε τραβηγμένα σουτ. Έτσι, η διαφορά ροκανίστηκε. Ο Τσους αποφάσισε να ζήσει με τον Πουαριέ στη ρακέτα του και ο Λεσόρ βρήκε τρόπο δράσης. 





Ο Γκραντ ήταν επιδραστικός και στην επίθεση και η διαφορά σιγά σιγά ροκανίστηκε. Η Ρεάλ έβαλε πέντε πόντους σε ισάριθμα αγωνιστικά λεπτά στη δεύτερη περίοδο και ο Παναθηναϊκός τους διπλάσιους. Με το σκορ στο 46-39, οι Γκραντ και Βιλντόζα πέτυχαν δύο τρίποντα και ξάφνου ο Παναθηναϊκός μείωσε στον έναν, 46-45.

Λίγο αργότερα ο Λεσόρ με αριστερό χουκ έκανε το 48-47, αλλά σε εκείνο το σημείο οι "πράσινοι" χαλάρωσαν. Ο Καμπάτσο έκανε διείσδυση με αριστερή ντρίμπλα στη ρακέτα και βρήκε τον Μούσα στη γωνία, ενώ έπειτα, από ολιγωρία που στοίχισε ένα επιθετικό ριμπάουντ από τον Αργεντινό, σκόραρε για τρεις. Το σερί 6-0 της Ρεάλ έφερε ξανά τη διαφορά στους επτά, 54-47, πριν ο Σλούκας μειώσει με σουτ εκτός ισορροπίας από μέση απόσταση με την εκπνοή, 54-49. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1jvov1jdkwh)
Η Ρεάλ έβαλε ακριβώς τους μισούς πόντους της πρώτης περιόδου, ενώ ο Παναθηναϊκός μόλις ένα λιγότερο, με αποτέλεσμα το επιμέρους 18-24 να τον διατηρεί μέσα στο παιχνίδι. Μάλιστα, δεν άφησε τους γερόλυκους της "βασίλισσας", τον Γιουλ, τον Ροντρίγκες και τον Γιαμπουσέλε, να κάνουν τη διαφορά. Το μομέντουμ του παιχνιδιού ήταν δικό του. 




Την... κλείδωσε



Ο Αταμάν αποδείχθηκε πραγματικός μαέστρος. Κέρδισε τα πάντα με τη διαχείριση σε αυτό το δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός AKTOR μπόρεσε να κρατήσει τον Λεσόρ μακριά από τη φθορά, τον Ναν στον πάγκο μέχρι να αναθεωρήσει την κατάσταση, να σβήσει κάθε ατέλεια.

Όταν ο Τσους έδειξε ότι θα πάει με τους γερόλυκους στο πιο κρίσιμο χρονικό πεδίο της μάχης, ο Αταμάν απάντησε με τον Καλαϊτζάκη πάνω στον Σέρχι Ροντρίγκεθ, αφού η αναχαίτιση του σπουδαίου Ισπανού πόιντ γκαρντ απαιτεί ύψος. 


Η Ρεάλ κόλλησε σε τέτοιο βαθμό, που οι 36 πόντοι της πρώτης περιόδου έμοιαζαν να προέρχονται από τον... προηγούμενο αιώνα. Ο Αταμάν, μάλιστα, έσπασε το ρεκόρ του, τους οκτώ πόντους που είχε δεχθεί από τη Ρεάλ στο τρίτο δεκάλεπτο του τελικού του 2022 με την Αναντολού Εφές. ; 

Το duel του Σλούκα με τον Γιουλ


Η Ρεάλ δεν θα παραδιδόταν απολύτως εύκολα, αλλά ο Παναθηναϊκός την είχε στα σκοινιά ψυχολογικά. Οι "πράσινοι" πέρασαν μπροστά στο σκορ στο 24', 58-56, και μπήκαν στη θέση του οδηγού. Ο "τζίνιους" Αταμάν παρέδωσε την μπαγκέτα στους ηγέτες του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1jvffpa897d)
Αφού ο Παναθηναϊκός έφτασε τη διαφορά στους εννιά, 73-64, και η Ρεάλ επέστρεψε με 7-0 σερί που ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Γιουλ, ο Σλούκας ανέλαβε. Δύο τρίποντα για το 79-71, νέα απάντηση του Γιουλ για το 79-74. 





Ο πόιντ γκαρντ του Παναθηναϊκού έκανε παράδοση στον Ναν. Σκορ μπροστά στον Ταβάρες, 83-76. Ταφόπλακα, το τρίποντο του Μήτογλου, τέταρτο στη βραδιά. 86-76. Η Ρεάλ παρέδωσε πνεύμα και τελικά ηττήθηκε με διαφορά 15 πόντων (80-95) με τους "πράσινους" να κατακτούν την έβδομη Euroleague της ιστορίας τους.