Κύπελλο Ελλάδος: Mε ντέρμπι Θεσσαλονίκης η League Phase, Έλληνες διαιτητές και ιδιατερότητες για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ
Μεγάλο ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ στη League Phase
Η νεά εποχή της League Phase στο Κύπελλο Ελλάδος είναι γεγονός και οι ομάδες που συμμετέχουν έμαθαν τους αντιπάλους που θα αντιμετωπίσουν, θα υπάρχουν Έλληνες διαιτητές με ξένους στο VAR, ενώ υπάρχου ιδιαιτερότητες για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ.



Αναλυτικά οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στην League Phase
- Αστέρας AKTOR (εκτός) 23-25 Σεπτεμβρίου
- Βόλος (εντός) 28-30 Οκτωβρίου
- Ελλάς Σύρου (εκτός) 2-4 Δεκεμβρίου
- Ηρακλής (εντός) 16-18 Δεκεμβρίου
Αναλυτικά οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού στην League Phase
- Athens Kallithea (εντός)
- Ατρόμητος (εκτός)
- Κηφισιά (εντός)
- Καβάλα (εκτός)
Αναλυτικά οι αντίπαλοι της ΑΕΚ στη League Phase
- Αιγάλεω (εκτός)
- Παναιτωλικός (εντός)
- Ηλιούπολη (εκτός)
- ΟΦΗ (εντός)
Αναλυτικά οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ στη League Phase
- Λεβαδειακός (εκτός) 16-18 Σεπτεμβρίου
- ΑΕΛ Novibet (εντός) 28-30 Οκτωβρίου
- Άρης (εκτός) 2-4 Δεκεμβρίου
- Μαρκό (εντός) 16-18 Δεκεμβρίου
Αναλυτικά οι αντίπαλοι του Άρη στη League Phase
- Παναιτωλικός (εκτός)
- Μαρκό (εντός)
- Αιγάλεω (εκτός)
- ΠΑΟΚ (εντός)
Αξίζει να τονιστεί ότι οι ομάδες δεν θα παίζουν δύο διαδοχικούς εντός έδρας αγώνες ή δύο διαδοχικούς εκτός έδρας αγώνες. Όπως έγινε γνωστό, θα υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Ο Ολυμπιακός δεν θα αγωνιστεί την πρώτη αγωνιστική λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και οι ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός δεν θα παίξουν την δεύτερη αγωνιστική λόγω ευρωπαϊκών διοργανώσεων, με τις τρεις αυτές ομάδες να παίζουν την πέμπτη αγωνιστική.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Μάκης Γκαγκάτσης αποκάλυψε ότι τα παιχνίδια του Κυπέλλου Ελλάδος θα διευθύνουν Έλληνες διαιτητές με ξένους στο VAR." Mετά από συνεννόηση με την ΚΕΔ, στόχος είναι τα παιχνίδια να τα διαιτητεύσουν Έλληνες διαιτητές στο χορτάρι και ξένοι στο VAR. Ήταν κάτι που σκεφτόμασταν και πέρσι, αλλά φέτος μετά από εισήγηση της ΚΕΔ, νομίζω ότι είναι κάτι που μπορούμε να το προχωρήσουμε ώστε να δώσουμε και στους Έλληνες διαιτητές τη δυνατότητα να διαιτητεύσουν κάποια παιχνίδια μεταξύ μεγάλων ομάδων. Σαφώς και θα υπάρχουν ξένοι στο VAR, τουλάχιστον όσον αφορά τη φετινή χρονιά και ελπίζουμε κι αυτό εδώ το στοίχημα να πετύχει, ώστε σιγά-σιγά να ξέρουμε ότι οι Έλληνες διαιτητές μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοια παιχνίδια", ήταν τα λόγια του.
Το νέο σύστημα διεξαγωγής του Κυπέλλου Ελλάδος με τη League Phase
Στη League Phase του Κυπέλλου Ελλάδος θα λάβουν μέρος συνολικά 20 ομάδες οι οποίες θα χωριστούν σε πέντε γκρουπ δυναμικότητας των τεσσάρων ομάδων. Κάθε ομάδα θα δώσει τέσσερα παιχνίδια στη League Phase αντιμετωπίζοντας μία ομάδα απ' όλα τα υπόλοιπα γκρουπ δυναμικότητας της κλήρωσης, εκτός από το δικό της. Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 1η έως την 4η θέση της ενιαίας βαθμολογίας που θα συγκροτηθεί (στα πρότυπα της League Phase των Κυπέλλων Ευρώπης), θα εξασφαλίσουν την απ' ευθείας πρόκρισή τους στα προημιτελικά. Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 5η έως τη 12η θέση θα μονομαχήσουν για τα τέσσερα εναπομείναντα εισιτήρια της οκτάδας σε νοκ άουτ παιχνίδια playoffs.

Κάθε ομάδα θα κληρωθεί με μία ομάδα από τα υπόλοιπα γκρουπ δυναμικότητας και θα παίξει 4 αγώνες, οι οποίοι θα είναι 2 εντός έδρας και 2 εκτός έδρας. Το σύνολο των αγώνων θα είναι 40. Τα αποτελέσματα των αγώνων της League Phase θα υπολογίζονται σε ενιαίο βαθμολογικό πίνακα και ο συνολικός πίνακας με τη βαθμολογία των 20 ομάδων για τη League Phase θα προσδιορίσει ποιες ομάδες θα προκριθούν απευθείας στην προημιτελική φάση και ποιες ομάδες θα συμμετέχουν στα playoffs. Στη φάση των playoffs θα συμμετέχουν οι ομάδες που κατέλαβαν την 5η έως την 12η θέση στη βαθμολογία της League Phase. Οι ομάδες που κατέλαβαν από την 1η έως την 4η θέση στην βαθμολογική κατάταξη στη League Phase προκρίνονται απευθείας στους προημιτελικούς. Στους προημιτελικούς συμμετέχουν 8 ομάδες: οι νικητές των ζευγαριών της φάσης των playoffs και οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις από 1 έως 4 της βαθμολογικής κατάταξης στη League Phase.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κύπελλο Ελλάδας: Αλλαγή στην ημερομηνία του τελικού λόγω... Metallica!
Τόσο τα ζευγάρια των playoffs, όσο και αυτά των προημιτελικών θα είναι προκαθορισμένα και θα προκύπτουν βάσει της κατάταξης των ομάδων στη League Phase. Μεγάλη καινοτομία του νέου format το γεγονός ότι και οι προημιτελικοί θα είναι μονοί και θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων που κατέλαβαν τις τέσσερις πρωτες θέσεις της League Phase του Κυπέλλου. Στη συνέχεια οι ημιτελικοί θα είναι διπλοί με τον μεγάλο τελικό να διεξάγεται νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, στις 25 Απριλίου 2026 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Aξίζει να τονιστεί ότι όλα τα παιχνίδια θα μεταδοθούν από τα κανάλια της Cosmote TV που έχει εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για άλλη μια σεζόν.


Μεγάλη καινοτομία του νέου format το γεγονός ότι και οι προημιτελικοί θα είναι μονοί και θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων που κατέλαβαν τις τέσσερις πρωτες θέσεις της League Phase του Κυπέλλου. Στη συνέχεια οι ημιτελικοί θα είναι διπλοί με τον μεγάλο τελικό να διεξάγεται νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, στις 25 Απριλίου 2026 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Aξίζει να τονιστεί ότι όλα τα παιχνίδια θα μεταδοθούν από τα κανάλια της Cosmote TV που έχει εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για άλλη μια σεζόν.
Αναλυτικά οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων του φετινού κυπέλλου Ελλάδος είναι οι εξής:
2η αγωνιστική League Phase: 23-24-25 Σεπτεμβρίου 2025 (ρεπό οι ομάδες που συμμετέχουν στη League Phase του Europa League).
3η αγωνιστική League Phase: 28-29-30 Οκτωβρίου 2025
4η αγωνιστική League Phase: 2-3-4 Δεκεμβρίου 2025
5η αγωνιστική League Phase: Τα εναπομείναντα παιχνίδια των ομάδων που συμμετέχουν στις League Phase Champions και Europa League).
Playoffs: 6-7-8 Ιανουαρίου 2026.
Προημιτελικοί: 13-14-15 Ιανουαρίου 2026.
Ημιτελικοί: 2-3-4 Φεβρουαρίου 2026 και 10-11-12 Φεβρουαρίου 2026.
Τελικός: 25 Απριλίου 2026.