Πέρασαν 19 χρόνια από εκείνο το καταραμένο μεσημέρι του 1996, όταν ο Νώντας Σαμαρτζίδης, ένας από τους δυνατότερους πολίστες στον κόσμο, έφυγε από τη ζωή με άδικο, τραγικό και ειρωνικό τρόπο, μόλις στα 31 του χρόνια... με πνιγμό μέσα στο υδάτινο στοιχείο που τόσο λάτρεψε και ήταν η δεύτερη "φύση" του...

Ο Θεσσαλονικιός διεθνής πολίστας του Εθνικού Πειραιά πέθανε από πνιγμό στις 12:30, ημέρα Σάββατο, στη παλαιά Επίδαυρο, ενώ έκανε ελεύθερη κατάδυση με έναν φίλο του και τη γυναίκα του, που είχε νυμφευτεί λίγους μήνες πριν. Την επίσης διεθνή πολίστρια του Εθνικού, Ντίνα Μαυρίδου.

Η είδηση του θανάτου του έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία τόσο στην ελληνική, όσο και στη παγκόσμια κοινότητα της υδατοσφαίρισης, προκαλώντας σοκ σε όλους! Αυτός ο υπεραθλητής, που κέρδισε στο σπριντ τον 11 φορές Ολυμπιονίκη στα 50 μ. κολύμβησης (εκ των οποίων τα 8 ήταν χρυσά), τον Αμερικάνο Ματ Μπιόντι, το θηρίο με τη μεγάλη καρδιά που δεν δίσταζε να τα βάλει ακόμη και με ολόκληρη εξέδρα, δεν ήταν δυνατόν να πεθάνει έτσι!

Από τότε, η Κ.Ο.Ε. θέσπισε τη διεξαγωγή του τουρνουά "Σαμαρτζίδης Καπ" προς τιμήν του, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, φέτος το τουρνουά δεν θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας των υποχρεώσεων της Εθνικής Ανδρών... Του χρόνου όμως, στην 20η επέτειο από το θάνατο του μεγάλου αρχηγού, πρέπει να διεξαχθεί και να αποδοθούν τιμές, όπως επιβάλλεται σε έναν γεννημένο ηγέτη!

Επίσης, σε τουρνουά που διεξήχθη στη Ρώμη εκείνη τη περίοδο, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του. Οι 2000 θεατές χειροκροτούσαν επί 5 λεπτά στη μνήμη του Νώντα, ο οποίος ήταν και στην αφίσα των αγώνων!

ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΙΣΙΝΕΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΤΡΟΠΑΙΟΘΗΚΗ

Οι διακρίσεις του Νώντα Σαμαρτζίδη καταμετρώνται από τότε που ξεκίνησε ως κολυμβητής του Άρη Θεσσαλονίκης, με 5 χρυσά μετάλλια στο ελεύθερο.

Η αρχή του μεγάλου κεφαλαίου που άνοιξε στην υδατοσφαίριση, ήταν το 1986 όταν αγωνίστηκε με τον Άρη απέναντι στον Εθνικό Πειραιά, για τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος. Οι "κίτρινοι" ηττήθηκαν από τον Εθνικό και το επόμενο καλοκαίρι ο "αυτοκράτορας" τον έκανε κάτοικο Πειραιά. Το 1988 έγινε ο ηγέτης της ομάδας και στη συνέχεια ο αρχηγός της. Το ίδιο συνέβη και με τη "γαλανόλευκη".

Με το σκουφάκι του Εθνικού Πειραιά κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα Ελλάδας (1988 και 1994), αλλά και δύο Κύπελλα (1989 και 1991). Με την Εθνική μέτρησε 319 συμμετοχές, μεταξύ αυτών δύο παρουσίες σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (1991 στο Περθ και 1994 στη Ρώμη) και ισάριθμες συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1988 στη Σεούλ και 1992 στη Βαρκελώνη). Επίσης, συμμετείχε 4 φορές σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1987 στο Στρασβούργο, 1991 στην Αθήνα, 1993 στο Σέφιλντ και 1995 στη Βιέννη) και άλλες δύο σε Φίνα Καπ (1987 και 1993). Ήταν πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (1988 και 1989), ενώ τις υπόλοιπες σεζόν ήταν πάντα στους τρεις πρώτους σκόρερ

Στην ιστορία έχουν μείνει τα δυνατά του σουτ, η κυριαρχία του στις προσωπικές μονομαχίες και η εξωπραγματική του ταχύτητα στο κολύμπι! Μάλιστα, σε ένα αγώνα του Άρη με τη Χίο, έπειτα από ένα σουτ που επιχείρησε με ανυπολόγιστη δύναμη, ο Νίκος Χριστοφορίδης στην προσπάθεια του να αποκρούσει τη μπάλα, έπαθε εξάρθρωμα στο χέρι!

ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΩΝΤΑ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΕΖΗΣΑΝ:

- Δημήτρης Διαθεσόπουλος (πρόεδρος Κ.Ο.Ε.): "Ο Νώντας Σαμαρτζίδης ήταν ένας μεγάλος αθλητής και μία σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης! Έχουν περάσει 19 χρόνια από το θάνατο του και όμως όσα προσέφερε στο χώρο μας θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη όλων μας. Τον τιμούμε κάθε χρόνο, είναι υποχρέωσή μας, είναι ένας θρύλος για το πόλο, που δίνει πάντα το παράδειγμα. Ο αδικοχαμένος Νώντας Σαμαρτζίδης λείπει σε όλους μας, όμως πορευόμαστε με τη μνήμη του και αυτό είναι το σημαντικό. Αυτή η χρονιά είναι ιδιαίτερη, μετά το θάνατο του πατέρα του Νώντα! Τον αποχαιρετήσαμε πριν μήνες με βαθιά λύπη, αλλά ξέροντας ότι πήγε να συναντήσει το γιο του, που τόσο αγαπούσε. Το «Σαμαρτζίδης Καπ», ελέω υποχρεώσεων των Εθνικών ομάδων, φέτος δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί. Η Κ.Ο.Ε. όμως, θα προσπαθήσει ώστε το διεθνές τουρνουά να συνεχίσει να γίνεται ολοένα και καλύτερο στο πέρασμα των χρόνων, αντάξιο της μεγάλης παρακαταθήκης που άφησε ο Νώντας στην ελληνική υδατοσφαίριση".

- Θοδωρής Βλάχος (ομοσπονδιακός προπονητής): "Ο Νώντας ζει! Ζει στις καρδιές και τις ψυχές μας, γράφει τη δική του ιστορία, όσο η μνήμη του παραμένει αθάνατη! Δε μπορούμε να πούμε πολλά για το Νώντα, ήταν ένας άνθρωπος δυνατός, που μπορούσε να δώσει ώθηση και να καθοδηγήσει. Ο χαμός του, όσα χρόνια και αν περάσουν για εμάς θα παραμένει άδικος. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για το χώρο της ελληνικής υδατοσφαίρισης, έχοντας πάντα στο νου μας το Νώντα".

- Αντώνης Αρώνης (μάνατζερ Κ.Ο.Ε.): "Ήταν ένας άνθρωπος που λειτουργούσε αυθόρμητα εντός και εκτός πισίνας. Είχε τεράστιες δυνατότητες, τόσο αθλητικές όσο και ψυχικές. Αποτελεί ακόμα και στις μέρες μας, πρότυπο για όλα τα νέα παιδιά και πιστεύω πως άφησε πλούσια παρακαταθήκη παρά τον πρόωρο χαμό του".

- Θοδωρής Μουστακαρίας (πρόεδρος Υδραϊκού): "Το Νώντα τον θυμόμαστε ως το καλό παιδί. Το χαμόγελο του, ακόμα και τις δύσκολες στιγμές τον έκανε να ξεχωρίζει. Ήταν ένας γίγαντας, αλλά ένα μικρό παιδάκι στην ψυχή. Είναι απίστευτο, έχουν περάσει 19 χρόνια και ακόμα ζει. Μιλάω γι΄ αυτόν σε ανύποπτες στιγμές, είναι δύσκολο να σταματήσεις να σκέφτεσαι έναν άνθρωπο με τον οποίο έχεις ζήσει τόσα πολλά. Είναι ιδιαίτερη χρονιά, είναι δύσκολη χρονιά, χάσαμε τον πατέρα του Νώντα πριν μερικούς μήνες, αλλά πιστεύω πως ήθελε να συναντήσει πια το γιο του. Ο Παύλος Σαμαρτζίδης δεν ήταν ποτέ ο ίδιος μετά το θάνατο του γιου του. Τώρα πια είναι και οι δύο στον ουρανό και είναι καλύτερα έτσι. Η Κ.Ο.Ε. τιμά τη μνήμη του κάθε χρόνο, είναι υποχρεωμένη να το κάνει! Ως παλιοί συναθλητές του, ως άνθρωποι που ζούμε και βρισκόμαστε στο χώρο της υδατοσφαίρισης θέλουμε να κάνουμε κάτι για το Νώντα, το οποίο θα οργανωθεί το επόμενο διάστημα. Είμαστε βέβαιοι, ότι η Κ.Ο.Ε. θα είναι δίπλα μας, σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Ο Νώντας ζει, στην καρδιά μας"!

- Θοδωρής Καλακώνας (παλαίμαχος πολίστας Ολυμπιακού, Πανιωνίου και Εθνικού): "Ο Νώντας ήταν ένα παιδί πάρα πολύ καθαρό στην ψυχή του, αγνό. Ήταν παρορμητικός, ευχάριστος, δυναμικός, πάντα έλεγε αυτό που είχε στο μυαλό του. Στήριζε πάντα τα μικρά παιδιά, τα βοηθούσε πάρα πολύ, μας είχε όλους πολύ ψηλά και ήταν πραγματικός αρχηγός, με όλη τη σημασία της λέξεως".

Έτσι, σκιαγραφεί τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα ο πρώην πολίστας του Ολυμπιακού, ο οποίος αποτέλεσε τη "πέτρα του σκανδάλου", που άφησε τον Σαμαρτζίδη εκτός Εθνικής. Σε αυτό συνετέλεσε το πείσμα ορισμένων μελών της Ομοσπονδίας, που φαίνεται να ήθελαν να βάλουν σε τιμωρία τους παίκτες της "γαλανόλευκης" για τα άσχημα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Βιέννη. Ο Καλακώνας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και δεν επετράπη στον Σαμαρτζίδη να τον επισκεφτεί, μαζί με μία αντιπροσωπεία παικτών που στήθηκε γι' αυτόν τον λόγο! Ο αρχηγός ήταν αναμενόμενο ότι θα αντιδράσει, για τον συμπαίκτη του! "Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι! Η αφορμή ήταν, αφού έψαχναν ένα εξιλαστήριο θύμα! Ο Νώντας ήταν ένα παιδί που δεν μπορούσες να το κάνεις ό,τι θέλεις", τόνισε ο συμπαίκτης του στον Εθνικό από το 1989 έως το 1996!

Λέγεται ότι ο Βαγγέλης Πάτρας και ο Μάκης Βολτυράκης είχαν ζητήσει τότε να αποχωρήσει όλη η Εθνική για συμπαράσταση στον αρχηγό της, αλλά ο ίδιος ο Σαμαρτζίδης δεν τους άφησε! Δεν είναι και λίγοι αυτοί που, υποσυνείδητα, συνδέουν τα γεγονότα της τιμωρίας του και του θανάτου του, λέγοντας πως το καλοκαίρι του 1996 ο Σαμαρτζίδης θα έπρεπε να βρίσκεται στην προετοιμασία της Εθνικής στο Βελιγράδι για το Βαλκανικό Κύπελλο και αργότερα για τους Ολυμπιακούς της Ατλάντα. Όχι στις παραλίες της Επιδαύρου...

Μετά τον θάνατό του, ακολούθησαν κάποια "μελανά" σημεία ανάμεσα σε Ομοσπονδία, παίκτες και Εθνικό Πειραιά για την αποπομπή του από την Εθνική, όπως επίσης και για τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν τον στενό του κύκλο. Θλιβερές καταστάσεις που ανήκουν στο παρελθόν και ανατριχιαστηκές σκέψεις που είναι περιττές και ανούσιες να ασχολείται κανείς, μπροστά στο τιτάνιο κενό που άφησε η απουσία του Νώντα Σαμαρτζίδη!

Αν δεν είχε "φύγει" πρόωρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έφερνε και άλλες επιτυχίες. Απώλεια ανυπολόγιστης ζημιάς για τον ελληνικό αθλητισμό, όμως το όνομά του θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση για κάθε νέο αθλητή που θέλει να μπει στις πισίνες!

Ο Νώντας μπορεί να πέθανε, ο θρύλος Σαμαρτζίδης δεν θα λησμονηθεί ποτέ!

Γιάννης Κούζηλος