Ένας χρόνος απομένει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, με τους υποψήφιους πυγμάχους της ελληνικής αποστολής να ρίχνονται στη μάχη για ένα πολυπόθητο εισιτήριο, το οποίο θα τους οδηγήσει στη χώρα του καφέ, όπου το επόμενο καλοκαίρι θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση όλων των εποχών.

Για την ακρίβεια, στο άθλημα της πυγμαχίας, μέχρι στιγμής δεν έχει κερδίσει κάποιος Έλληνας τη πρόκριση, παρόλα αυτά η χώρα μας διαθέτει υλικό που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Ρίο, και γιατί όχι, ένα μετάλλιο.

Δύο απ' αυτούς, τα πρωτοξάδερφα Πουλίκος και Πουλίκος "Παύλος" Τσαγκράκος, είναι απ' τα πιο ποιοτικά, αν όχι τα κορυφαία, δείγματα της ελληνικής πυγμαχίας. Στόχος και των δύο είναι αποκλειστικά και μόνο το "τσεκ - ιν" στη Βραζιλία το 2016. Πυγμάχοι τρίτης γενιάς, με Πρωταθλήματα Ελλάδος και διακρίσεις σε διεθνή τουρνουά, συνεχίζουν επάξια τη κληρονομιά που άφησε ο παππούς τους και ιδρυτής του συλλόγου τους "Γ.Σ. ΛΕΩΝΙΔΑΣ", Πουλίκος Τσαγκράκος.

Στη μνήμη του, διεξάγονται κάθε χρόνο, από τα τέλη της δεκαετίας του '90, τα "Τσαγκράκεια". Μια διοργάνωση με τη σφραγίδα της ΕΟΠ, στην οποία συμμετέχουν σωματεία και αθλητές απ' όλη την Ελλάδα. Τόπος διεξαγωγής τους μέχρι πρόπερσι ήταν ο Πειραιάς, από πέρυσι όμως μεταφέρθηκε στον τόπο καταγωγής της οικογένειας, τη Μάνη.

Συγκεκριμένα στην Αρεόπολη, έχει ανοίξει το δεύτερο παράρτημα της σχολής ο μεγαλύτερος από τα πρωτοξάδερφα και όπως δηλώνει ο πατέρας του και προπονητής του, Γιώργος: "Στόχος είναι να μυήσουμε στη πυγμαχία τα παιδιά της περιοχής που είναι και ο τόπος καταγωγής μας. Είναι ένα άθλημα που γυμνάζει σώμα και πνεύμα και πρέπει να φροντίσουμε, ούτως ώστε να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας στα νέα παιδιά και να παράγει η Ελλάδα συνεχώς πρωταθλητές. Οι μόνιμοι κάτοικοι αγκάλιασαν από τη πρώτη στιγμή τον ΓΣ Λεωνίδα και στα άμεσα σχέδια του Πουλίκου είναι η δημιουργία και τρίτου παραρτήματος, αυτή τη φορά στη Σπάρτη".

Δυστυχώς, φέτος το καλοκαίρι δεν ήταν δυνατόν να διεξαχθούν τα "Τσαγκράκεια", ελέω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που είναι απόρροια των τελευταίων πολιτικο-οικονομικών κρίσιμων εξελίξεων για τη χώρα μας. Παρόλα αυτά, η Ομοσπονδία διαβεβαίωσε πως η διοργάνωση αυτή θα επαναπρογραμματιστεί, πιθανόν τον Σεπτέμβριο. 

Πουλίκος Τσαγκράκος

Ο Έλληνας Πρωταθλητής, μόλις πριν από ένα μήνα, έδωσε τον πρώτο του αγώνα ως επαγγελματίας, καθώς επιλέχτηκε από την AIBA – BMA, προκειμένου να παίξει στους επαγγελματικούς αγώνες της APB. Πρόκειται για μία σημαντική στιγμή για την Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας, η οποία ύστερα από επίμονες διεκδικήσεις κατάφερε να συμπεριληφθεί ένας από τους πυγμάχους της στον νέο θεσμό, στον οποίο θα αγωνίζονται οι κορυφαίοι του κόσμου!

Το ντεμπούτο του 29χρονου Μανιάτη πυγμάχου πραγματοποιήθηκε στη πόλη της Ρωσσίας Κεμέροβο, απέναντι στον αργυρό Κουβανό Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Arisnoidys Despaigne, στη κατηγορία των 69 κιλών! Αγώνα που ο Τσαγκράκος έχασε στις λεπτομέρειες, βγάζοντας και τους 8 γύρους.

Τα τελευταία δύο χρόνια, περίπου, δεν ήταν καθόλου εύκολα για τον Πουλίκο, διότι απείχε από τα ρινγκ λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στο χέρι. Μια ταλαιπωρία που του στέρησε τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνο το 2012!

Ο Τσαγκράκος δεν θα αργήσει να ανέβει πάλι στο ρινγκ. Στις 24 Ιουλίου θα μεταβεί πάλι στο Κεμέροβο για να αντιμετωπίσει τον Ιρανό Amin Ghasemi Pour. Ένας αγώνας με δύσκολο αντίπαλο, έχοντας φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Πουλίκος "Παύλος" Τσαγκράκος

Στα χνάρια του παππού του, των θείων του και του ξαδέρφου του, ο Παύλος πρόσφατα ανέβηκε στα 75 κιλά. Θα κυνηγήσει και ο ίδιος τη πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς, μέσα από τη συμμετοχή του στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουλγαρίας (6 - 16 Αυγούστου).

Ο 22χρονος πυγμάχος κρατάει χαμηλούς τόνους και προτιμά να "μιλάει" μέσα στο ρινγκ. Τακτική που τον έχει φέρει σε υψηλό επίπεδο από νωρίς. Μάλιστα, για να είναι προσηλωμένος στον στόχο του, επέλεξε να περάσει το στάδιο της προετοιμασίας του στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

"Επέλεξα να προετοιμαστώ στη Μάνη, στο χωριό μου, μαζί με τον ξάδερφο μου, τον θείο μου και τον πατέρα μου. Βοηθάει πολύ το περιβάλλον εδώ, λόγω της απομόνωσης. Είμαι καλύτερα συγκεντρωμένος. Γυμνάζομαι πρωί - βράδυ περίπου 4 - 5 ωρες καθημερινά. Δουλεύουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα, έτσι ώστε να παμε για την προκριση στο Ρίο", δηλώνει.

Για το ίδιο θέμα η ΕΟΠ θέτει το ερώτημα "που χάθηκαν όλοι οι πυγμάχοι της ίδιας, αλλά και της επόμενης κατηγορίας; Κανείς δεν βάζει γάντια ούτε για προπόνηση, ούτε για σπάρινγκ. Αυτό συνέβη και κατά τη προετοιμασία του Πουλίκου για τον αγώνα με τον Despaigne, όπως και συνεχίζεται. Αυτός είναι ο λόγος που προπονούνται μεταξύ τους στο χωριό τους, αφού δεν υπάρχει ανταγωνισμός"!

Σε ό,τι αφορά το "βάρος" της οικογενειακής κληρονομιάς που βαραίνει τους ώμους τους, τονίζει: "Η πυγμαχία είναι θέμα παράδοσης, αφού η οικογένειά μου είναι στον χώρο πολλές δεκαετίες. Από τον παππού μου, στον πατέρα μου, τους θείους μου και τα ξαδέρφια μου".

Γιάννης Κούζηλος