Η Ελλάδα πανηγυρίζει και δικαίως διότι η τουριστική περίοδος άρχισε πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Αλλά επειδή και ο αριθμός ξένων επισκεπτών και το τουριστικό συνάλλαγμα και γενικά τα έσοδα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Αυτά τα ρεκόρ, όμως, δεν είναι τυχαία φαινόμενα, όπως θέλουν κάποιοι να τα εμφανίσουν. Είναι κυρίως η επιβράβευση της δουλειάς εκείνων οι οποίοι την προγραμμάτισαν, τη σχεδίασαν και τώρα την «περπατάνε». Του υπουργού Βασίλη Κικίλια και της ομάδας του. Πολύ τυχερός, θα πουν κάποιοι ότι είναι ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος από τα νιάτα του επιλέγει και ηγείται ομάδων που κερδίζουν! Αυτή η ομάδα, όμως, στο υπουργείο Τουρισμού έχει πείσει τα εκατομμύρια των ξένων καταναλωτών - τουριστών να «αγοράσουν όνειρα», τα οποία θα τα βιώσουν ερχόμενοι ακόμη και λίγες ημέρες στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, διά του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, απέδειξε ότι η ασυδοσία κάποιων επαγγελματιών και άλλων επωνύμων στις τουριστικές περιοχές δεν είναι πλέον ανεκτή. Ο ξυλοδαρμός του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρού από «μπράβους» στη Μύκονο δεν πέρασε απαρατήρητος. Εκατό αστυνομικοί, σε χρόνο ρεκόρ, αποβιβάστηκαν στο Νησί των Ανέμων για να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον. Διότι η τήρηση της δημόσιας τάξης, πέραν της καλής φήμης της χώρας, ενισχύει και τη διεθνή τουριστική φιλολογία που αναφέρεται στον μαζικό τουρισμό και εκφράζεται με τα τέσσερα «S»: Sun, Sea, Sand και Service.

Και για την περίπτωσή μας, πρόκειται για τα κύματα των τουριστών τα οποία το 2025 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 353.000.000 και θα φιλοξενηθούν σε διάφορες μεσογειακές χώρες, και από τα οποία η χώρα μας θα έχει ένα σημαντικό μερίδιο. Γι’ αυτό πέραν των όποιων πανηγυρισμών, που δικαιολογούνται από αυτές τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, ως πρωταρχική ανάγκη εμφανίστηκε η προστασία από την άναρχη και άνευ ορίων τουριστική ανάπτυξη για την εξυπηρέτηση των αυξανόμενων εκατομμυρίων επισκεπτών. Διότι αν συνεχιστούν τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης «υπερδόμησης» στα κοσμοπολίτικα νησιά μας, είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα οδηγηθούν στην παρακμή.

Τον κίνδυνο γι’ αυτούς τους λόγους τον έχουν πρώτες προβλέψει οι δημοτικές Αρχές στη Βαρκελώνη, στη Βενετία και στο Άμστερνταμ, χωρίς να νοιάζονται για την «τουριστοφοβία», για την οποία κάποιοι τους κατηγορούν. Σχεδιάζουν περιορισμούς στις ορδές των τουριστών που κατακλύζουν τις πόλεις τους και τους 12 μήνες τον χρόνο. Και φαίνεται ότι ένας πρόσθετος λόγος που επείγει η άμεση εφαρμογή περιορισμών είναι ότι οι τοπικές Αρχές θέλουν να προηγηθούν της ανεξέλεγκτης ακτιβιστικής δράσης των κινημάτων κατά της τουριστικής υπερανάπτυξης, τα οποία διογκώνονται επικίνδυνα και τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται όλο και πιο απειλητικά!

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 11/4