Το τίμημα του εφετινού καλοκαιριού είναι ιδιαίτερα βαρύ για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό. Διότι μετά τις πολυήμερες καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Εύβοια, στον Έβρο, στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, που η κλιματική αλλαγή ευνόησε αυτό το φαινόμενο της πύρινης λαίλαπας, η μισή Κεντρική Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες στην κυριολεξία πνίγηκε από την πρωτοφανή νεροποντή!

Οι κάτοικοι των πόλεων, αλλά και της υπαίθρου της Θεσσαλίας, κυρίως, ζουν στην κυριολεξία δραματικές στιγμές. Και εκτός από τον βαρύ φόρο αίματος και τις αμύθητης αξίας περιουσίες που καταστράφηκαν, κάποιες περιοχές φαίνεται ότι έχουν υποστεί ακόμη και γεωλογική αστάθεια. Και κατά τους ειδήμονες το φαινόμενο κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό από τον εντεινόμενο αιώνιο «ανταγωνισμό» του Ηφαίστου με τις Υάδες!

Και μπορεί, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, με την πάροδο του χρόνου οι περιοχές και οι πολιτισμοί να προσαρμόζονται στις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών. Όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, η μισή ανθρωπότητα που κατοικεί σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, ανάμεσα σε αυτές και στη χώρα μας, στο προσεχές μέλλον χειμώνα - καλοκαίρι θα «ιδρώνει» πολύ περισσότερο!

Φαινόμενο ιδιαίτερα επικίνδυνο. Διότι είναι αναμενόμενες οι πολύ μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις του έγκριτου αμερικανικού οργανισμού Carbon Plan, η Θεσσαλονίκη θα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που ο καύσωνας εκτιμάται ότι θα διαρκεί ακόμη και 17 συνεχόμενες ημέρες. Αλλά και η Αθήνα, η Λάρισα, ο Βόλος και η Πάτρα δεν θα «υστερήσουν» σε χρονική διάρκεια, διότι όχι μόνο η Ελλάδα αλλά η μισή ανθρωπότητα θα υφίσταται όλες τις συνέπειες της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής.

Το φαινόμενο αξιολογείται ως ιδιαίτερα ανησυχητικό, διότι η διαπίστωση της ανεπάρκειας, για να μην πούμε της ανυπαρξίας, του ευρωπαϊκού κοινοτικού οράματος προκαλεί όχι μόνο μελαγχολία αλλά και ανησυχία στους λαούς των κρατών-μελών της ΕΕ. Διότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ στον ευρωπαϊκό Βορρά ασθμαίνουν να παρακολουθήσουν τις αντίξοες συνθήκες, όταν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αποψιλώνονται!

Που σημαίνει ότι πρέπει να πεισθούν όχι μόνο ότι πρέπει να σκεφτούμε τον ανασχεδιασμό εκ βάθρων των αντιπλημμυρικών έργων και να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή και στα ακραία φαινόμενα που προκαλούνται, αλλά στον επιβαλλόμενο ανασχεδιασμό να συμπεριλάβουμε και το ζήτημα των πυρκαγιών , που στη χώρα μας οξύνει το πρόβλημα των πλημμυρών!

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 15/9