Δεν χωρά αμφιβολία ότι αν υπάρχει ένα ζευγάρι της αθλητικής showbiz που ξεσηκώνει όσο κανένα άλλο τη φίλαθλη κοινή γνώμη στη χώρα μας, αυτό δεν είναι άλλο από τον Σακίλ και την Μπέριλ ΜακΚίσικ!

Δύο νέα παιδιά μεγαλωμένα στην άλλη πλευρά του κόσμου, που ήρθαν στην Ελλάδα, ερωτεύτηκαν παράφορα τη χώρα μας και απολαμβάνουν κάθε τους στιγμή στη δική μας γειτονιά, σαν να μεγάλωσαν στα Καμίνια, γνωρίστηκαν σε κάποια… ταβέρνα στο Μικρολίμανο και ερωτεύτηκαν στη Δραπετσώνα!

Η Μπέριλ, βέβαια, ήταν κάπως… μοναχική τους τελευταίους μήνες, λόγω της απραξίας του συντρόφου της. Το βράδυ της Πέμπτης, όμως, είχε κάθε λόγο να μοιράζεται τον ενθουσιασμό της για τα κατορθώματα του “Σακ Ατάκ” απέναντι στη Μονακό του Μάικ Τζέιμς. Και δεν ήταν η μόνη!

Ο Ολυμπιακός και το "εγώ δεν πουλάω τους παίκτες μου" του Μπαρτζώκα

Σε κάποια γωνιά των αποδυτηρίων ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρέπει να αισθανόταν απόλυτα δικαιωμένος για την πατρική στήριξη που προσέφερε στον παίκτη του, σε μια περίοδο που ακόμη και φίλοι του Ολυμπιακού που λατρεύουν τον ΜακΚίσικ θεωρούσαν ότι ο Αμερικανός δεν είχε να προσφέρει πλέον κάτι άλλο στο σύλλογο.

Θυμάστε πόσες φορές ρωτήθηκε ο κορυφαίος προπονητής της Euroleague για το αν σκέφτεται να αντικαταστήσει τον τραυματία “Σακ”; Δεκάδες! Η απάντησή του… έκοβε σαν μαχαίρι τέτοιο ενδεχόμενο: “Οι συνθήκες μας ανάγκασαν να κοιτάμε την αγορά. Πρέπει να κοιτάμε το επίπεδο της ομάδας μας. Για να κάνει κάποιος την ομάδα καλύτερη, πρέπει να είναι μεγάλης κλάσης. Οι πρόεδροι δεν μου χάλασαν ποτέ χατίρι. Εγώ στηρίζω τους παίκτες μου που έχουν κατακτήσει τίτλους. Δεν θα... πουλήσω τους παίκτες μου, όπως πχ τον ΜακΚίσικ που βοήθησε πολύ και τώρα είναι εκτός λόγω τραυματισμού”, ήταν τα λόγια του Έλληνα τεχνικού στις αρχές Νοεμβρίου, όταν ο Ολυμπιακός μετρούσε μαζεμένες ήττες στην Euroleague.

Η πίστη του Μπαρτζώκα για τον φετινό Ολυμπιακό και η υπομονή

Έλεγε και κάτι ακόμη ο Γιώργος Μπαρτζώκας όλο το προηγούμενο διάστημα: “Δώστε μας λίγο χρόνο να δουλέψουμε όλοι μαζί και στην πορεία πιστεύω ότι θα διαπιστώσετε όλοι τις δυνατότητες της ομάδας που έχουμε δημιουργήσει”.
Την πιστεύει πολύ τη φετινή ομάδα ο “αρχιτέκτονάς” της. Και στο σχεδιασμό που είχε εξ αρχής στο μυαλό του ο ρόλος του Σακίλ ΜακΚίσικ ήταν κάτι περισσότερο από κομβικός. Λίγοι παίκτες σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχουν την ικανότητα να μπαίνουν σε ένα παιχνίδι από τον πάγκο και να επιδρούν τόσο καταλυτικά στο ρυθμό του.

Ακόμη λιγότεροι μπορούν να μην ξεκινούν στην πεντάδα και μόλις πατάνε στο παρκέ να αλλάζουν τις ισορροπίες προς όφελος της ομάδας τους.

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ και η συζήτηση περί ηγετών

Όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο “Ειρήνης και Φιλίας” αντιλήφθηκαν πόσο σημαντική ήταν η απώλεια του “πυρηνικού Σακ” τους πρώτους μήνες της σεζόν. Και επειδή… είναι της μόδας η συζήτηση περί ηγετών από το καλοκαίρι που ο Ολυμπιακός έχασε τον Σάσα Βεζένκοφ και τον Κώστα Σλούκα, ο ΜακΚίσικ θύμισε σε όλους ότι ηγέτης δεν είναι ούτε αυτός που ζητά την μπάλα διαρκώς στα χέρια του, ούτε εκείνος που προτάσσει το “εγώ”, πάνω από το “εμείς”.
Αληθινός ηγέτης είναι εκείνος που θα σηκώσει τον συμπαίκτη του μετά από ένα χαμένο λέι απ, εκείνος που με την παρουσία του θα κάνει καλύτερο τον διπλανό του, εκείνος που θα εμπνέει εμπιστοσύνη σε παρκέ και εξέδρα σε στιγμές που η μπάλα «ζεματάει».
Και ο Ολυμπιακός διαθέτει αρκετές τέτοιες προσωπικότητες στο ρόστερ του με πρώτους και καλύτερους τον Παπανικολάου, τον Κάνααν, τον Γουόκαπ και φυσικά τον ΜακΚίσικ.

Το σερί των τεσσάρων νικών στην Euroleague δεν μετέτρεψε αίφνης τον Ολυμπιακό σε ομαδάρα που σκορπά πάλι τον… τρόμο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Θυμίζει, όμως, σε όλους εντός και εκτός συνόρων ότι η συγκεκριμένη παρέα, η συγκεκριμένη οικογένεια, το συγκεκριμένο μοντέλο δικαιούται όσο κανένα άλλο εμπιστοσύνη.

Το που μπορεί να φτάσει, θα το μάθουμε σε 4-5 μήνες. Ο χρόνος, πάντως, μάλλον αρχίζει να δουλεύει υπέρ των Πειραιωτών! Κι όσο οι δείκτες αυτοπεποίθησης που ανεβαίνουν όσο κερδίζονται «κλειστά παιχνίδια» στο φινάλε τους, τόσο θα μεγιστοποιείται η απορία για το που βρίσκεται τελικά το ταβάνι της συγκεκριμένης ομάδας.