Ρίχνεις μια ματιά στη βαθμολογία της Euroleague, διαπιστώνεις ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο νικών από την εξασφάλιση πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs και σκέφτεσαι… “μικρή η ζημιά από τις δύο ήττες στην Ισπανία”.

Αυτή, όμως, είναι μια άκρως… επιδερμική ανάγνωση των δύο ηττών από Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια κατά τη διάρκεια της “διαβολοβδομάδας”. Ούτε η αμείλικτη γλώσσα των αριθμών που φέρνει τον Ολυμπιακό να κατέχει από το βράδυ της Παρασκευής το αρνητικό ρεκόρ της χειρότερης επίθεσης της διοργάνωσης, αρκεί για να καταγράψει το μέγεθος του προβλήματος.

Ολυμπιακός, η χειρότερη επίθεση και η καλύτερη άμυνα της Euroleague!

Ναι, ο Ολυμπιακός είναι πλέον η χειρότερη επιθετικά ομάδα της Euroleague… και με τη βούλα! 1590 όλους κι όλους πόντους έχουν σκοράρει οι πρωταθλητές στα 21 παιχνίδια που έχουν δώσει μέχρι στιγμής, δηλαδή 75,71 ανά αγώνα. Χειρότερη επίδοση κι από τη Βιλερμπάν κι από την Άλμπα, ομάδες που δεν έχουν καμία τύχη να διεκδικήσουν πρόκριση έστω στη διαδικασία του νεοσύστατου play in tournament.

Κι όμως, ο Ολυμπιακός βρίσκεται ολοζώντανος ακόμη όχι μόνο σε τροχιά πρόκρισης στην πρώτη εξάδα, αλλά και σε τροχιά απόκτησης πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs. Ας όψεται η αμυντική του λειτουργία. Με 1557 πόντους παθητικό (μόλις 74,14 ανά αγώνα) οι “ερυθρόλευκοι” διατηρούν την καλύτερη αμυντική επίδοση στη διοργάνωση, αλλά είναι προφανές ότι οι… τανάλιες στη δική τους ρακέτα δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τις εμφανείς αδυναμίες στην απέναντι πλευρά του παρκέ.

Η εμπιστοσύνη του κόσμου του Ολυμπιακού και το αναγκαίο restart του Μπαρτζώκα

Ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει εμπιστοσύνη στο project, στον Γιώργο Μπαρτζώκα και στους παίκτες του. Το έδειξε με την αποθέωση στα μέλη της αποστολής στο αεροδρόμιο της Βιτόρια, παρά την πίκρα της διπλής απογοήτευσης στην Ιβηρική. Ο ίδιος ο Έλληνας τεχνικός (ανήμερα της συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την επιστροφή του στο λιμάνι) έδειξε να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα “ολικού restart”.

O Ολυμπιακός θα χάσει και άλλα παιχνίδια στη συνέχεια της σεζόν σε μια τόσο ανταγωνιστική Euroleague, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Ενδεχομένως να μην καταφέρει να φτάσει στην επίτευξη των στόχων που είχαν θέσει αδελφοί Αγγελόπουλοι και Μπαρτζώκας το περασμένο καλοκαίρι. Η αγωνιστική αποτυχία μιας χρονιάς δεν συνιστά άλυτο πρόβλημα για μια ομάδα που λειτουργεί με πλάνο και γνώμονα τη διαρκή της εξέλιξη. Θα υπάρξουν λάθη στον προγραμματισμό, μεταγραφικές αστοχίες, αστάθμητοι παράγοντες. Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Συμβόλαιο με την επιτυχία δεν έχει υπογράψει κανείς!

Το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό θα αρχίζει να αποκτά επικίνδυνες διαστάσεις αν επαναληφθεί η θλιβερή εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου στη Βιτόρια. Αν εμφανιστεί ξανά μια ομάδα χωρίς ίχνος αυτοπεποίθησης, χωρίς ψυχή, χωρίς διάθεση να παλέψει. Ένα σύνολο παικτών που απλά περίμενε μοιρολατρικά στο παρκέ να ολοκληρωθεί το… μαρτύριό του! Αυτή την εικόνα εμφάνισαν οι Πειραιώτες στην αναμέτρηση με την Μπασκόνια κι ακριβώς επειδή το συγκεκριμένο αγωνιστικό προφίλ μοιάζει ολοκληρωτικά “ξένο” για μια ομάδα που θαυμάζεται εδώ και χρόνια για τη μεγάλη της καρδιά, ήταν κι αυτό που σόκαρε περισσότερο τους φίλους της ομάδας.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει να δώσει την πιο δύσκολη αγωνιστική παρτίδα από τη μέρα που γύρισε στον Πειραιά. Μοιάζει να έχει τοποθετήσει εξ αρχής λάθος τα πιόνια του (ναι, μπορεί να συμβεί και στους κορυφαίους σκακιστές) και να βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα πλάνο που… απλά δεν βγαίνει.
Χρειάζεται να εφαρμόσει νέες ιδέες, να βρει λύσεις, να βγάλει το δημιούργημά του από το αδιέξοδο. Μα πάνω απ’ όλα, όμως, καλείται να θωρακίσει το χαρακτήρα αυτής της ομάδας, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ούτε μια φορά στο μέλλον εμφάνιση σαν αυτή του δευτέρου ημιχρόνου της Βιτόρια.
Γιατί ο χαρακτήρας και ο “refuse to lose” χαρακτήρας της συγκεκριμένης ομάδας αποτελεί τον πιο ανεκτίμητο θησαυρό της!