Λίγα λεπτά μετά το τέλος του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο προπονητής του Ολυμπιακού, Κάρλος Καρβαλιάλ, επέλεξε τη γλώσσα των μαθηματικών για να καταγράψει τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πρωτάθλημα: «Έχουμε να παίξουμε τρεις φορές με τον ΠΑΟΚ, επομένως είναι εφικτό να ανατρέψουμε τη διαφορά των 9 βαθμών», ήταν τα λόγια του Πορτογάλου τεχνικού.

Ενδεχομένως το σκεπτικό του Καρβαλιάλ να είχε βάση αν επρόκειτο για ερώτημα σε… Πανελλήνιες εξετάσεις. Στον κόσμο της «σκληρής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας», τα αγωνιστικά δεδομένα είναι σαφώς πιο αδυσώπητα από αυτά της γλώσσας των αριθμών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cywlvw6mcdyh)

Τα προβλήματα στο ποδόσφαιρο δεν αντιμετωπίζονται με τον τρόπο επίλυσης μιας μαθηματικής εξίσωσης. Και ο Ολυμπιακός χρειάζεται πάνω απ’ όλα να είναι ρεαλιστής αν θέλει να διεκδικήσει τους εφικτούς στόχους που έχει μπροστά του μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ουτοπική η συζήτηση για κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Super League είναι πλέον ουτοπική επιδίωξη. Θα ήταν εφικτή αν ο Ολυμπιακός είχε να προσπεράσει μόνο έναν αντίπαλο κι ας έπρεπε να καλύψει διαφορά 9 βαθμών. Με τρεις ομάδες όμως να προπορεύονται στη βαθμολογία και τους Πειραιώτες να απέχουν δύο νίκες από την τρίτη θέση, η συζήτηση περί κατάκτησης τίτλου άπτεται περισσότερο με τη σφαίρα της φαντασίας.

Κι από ποδοσφαιρική σκοπιά, πόσο εφικτό είναι να εμφανιστεί ξαφνικά ένας Ολυμπιακός… τρένο στα ντέρμπι των playoffs που θα κερδίζει μέσα-έξω τους αντιπάλους του σε μια σεζόν που ακόμη δεν έχει πανηγυρίσει ούτε μία νίκη απέναντι σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ;

Όχι, κάθε ουτοπική συζήτηση είναι άκρως επικίνδυνη και πρέπει να «κοπεί μαχαίρι» στο λιμάνι. Δεν είναι ντροπή να εστιάσουν ο Καρβαλιάλ και οι παίκτες του σε εφικτούς στόχους μέχρι το τέλος της σεζόν, ούτε να μιλάνε με ειλικρίνεια στον κόσμο της ομάδας. Και ο Ολυμπιακός έχει να διαχειριστεί δύο εξαιρετικά σοβαρές αποστολές το επόμενο τρίμηνο.

Να μη μείνει εκτός Ευρώπης ο Ολυμπιακός στα 100ά του γενέθλια

Ο ρεαλιστικός στόχος που πρέπει να θέσουν οι «ερυθρόλευκοι» στο πρωτάθλημα της Super League είναι η κατάκτηση της τρίτης θέσης. Να μπορέσουν δηλαδή να εκμεταλλευτούν ενδεχόμενη απογοήτευση ενός εκ των τριών διεκδικητών του τίτλου στα playoffs και να τον προσπεράσουν έστω και στο… παρά ένα της τελευταίας αγωνιστικής.
Αν θεωρείται υποτιμητικός ο συγκεκριμένος στόχος να διευκρινίσουμε ότι αν δεν επιτευχθεί ο Ολυμπιακός θα κινδυνεύει μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του τελικού του Κυπέλλου να γιορτάσει τα εκατοστά του γενέθλια το 2025 όντας εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Η μεγάλη πρόκληση του Ολυμπιακού στην Ευρώπη και το Conference των μεγάλων ευκαιριών

Δεύτερος και εξαιρετικά σημαντικός στόχο δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διάκριση στο Conference League. Ναι προφανώς είναι τόσο προβληματική η εικόνα των «ερυθρόλευκων» στα χέρια του Καρβαλιάλ, που στα μάτια πολλών οποιαδήποτε συζήτηση περί ευρωπαϊκής διάκρισης μπορεί να φαντάζει ως… τρολάρισμα. Δεν είναι, όμως, έτσι!

Η σύντομη ιστορία του Conference League διδάσκει ότι συνήθως διακρίνονται ομάδες που δεν τα πηγαίνουν καλά στα εγχώρια πρωταθλήματά τους. Θέλετε γιατί βρίσκουν στην Ευρώπη… ψυχολογικό αποκούμπι; Θέλετε γιατί ασχολούνται πιο σοβαρά με τη διοργάνωση; Η ουσία δεν αλλάζει.

Η Γουέστ Χαμ κατέκτησε πέρσι το τρόπαιο όντας 14η στη βαθμολογία της Premier League, σώζοντας την παρτίδα του υποβιβασμού τις τελευταίες αγωνιστικές.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-ct6qculxa5bl)

Η Βασιλεία έφτασε στα ημιτελικά του Conference στη χειρότερη σεζόν της στη σύγχρονη ιστορία του ελβετικού πρωταθλήματος, στο οποίο τερμάτισε με 27 βαθμούς διαφορά από την πρωταθλήτρια Γιουνγκ Μπόις.

Η αποτυχία του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα δεν «εγγυάται» την αποτυχία στην Ευρώπη. Κάθε άλλο! Απλά θα πρέπει κάποια στιγμή οι Πειραιώτες να βελτιώσουν την εικόνα τους στο χορτάρι. Και να αντιληφθούν τη σοβαρότητα των ρεαλιστικών στόχων που μπορούν να διεκδικήσουν.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".