Η πάλαι ποτέ κραταιά κεντροαριστερά είναι σε φάση αναζήτησης. Σε μια χρονική στιγμή που ο νέος διπολισμός, ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, είναι εδραιωμένος, πολλοί στο χώρο της κεντροαριστεράς δείχνουν να μην κατανοούν τι συμβαίνει. Πώς να εξηγήσει κανείς τα όσα διαδραματίστηκαν το περασμένο Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Μια πολύ αρνητική κατάσταση που ίσως δικαιολογούνταν άλλη εποχή, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν παντοδύναμο και είχε την πολυτέλεια των εμφυλίων.

Σε μια εποχή που η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με βασικό πυλώνα το ΠΑΣΟΚ, αναζητά πυξίδα για τα αχαρτογράφητα πολιτικά νερά της νέας εποχής, κυριαρχούν αψιμαχίες, διαξιφισμοί και συγκρούσεις. Παλαιά αρρώστια, οι εμφύλιοι στο ΠΑΣΟΚ. Με μια όμως μεγάλη διαφορά: τότε είχαν ιδεολογικό υπόβαθρο, ενώ τον τόνο έδιναν κορυφαία πρόσωπα που είχαν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.

Το ΠΑΣΟΚ στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου έφθασε στα όρια της διάλυσής του. Το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί και να ξαναστήσει «γέφυρες» με πρόσωπα, συλλογικότητες και φορείς που το στήριζαν κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Το μνημόνιο επέδρασε καταλυτικά και πολλοί είχαν βρεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει εσχάτως μια τάση αντίστροφη. Και αυτό καταγράφηκε σε εκλογές σωματείων και συνδικαλιστικών φορέων. Όμως κάποιοι φαίνεται ότι δεν κατανοούν ότι οι πολίτες αδιαφορούν για τις ενδοκομματικές ίντριγκες και τη μάχη για τα κομματικά φέουδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την «χρυσή ευκαιρία» να ηγηθεί συνολικά του χώρου της κεντροαριστεράς μετά το 2015, αλλά δεν τα κατάφερε. Κυριολεκτικά η κεντροαριστερά λεηλατήθηκε εκλογικά, αλλά πλέον υπάρχει αποστασιοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και καταγράφονται πολλές φυγόκεντρες δυνάμεις.

Με τα όσα έγιναν στην προχθεσινή Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως πολλοί βάζουν τα χέρια τους και βγάζουν τα μάτια τους, ενώ με τις ενέργειές τους απαξιώνουν όλο και περισσότερο την δημοκρατική παράταξη.

Αντί να καθίσουν όλοι και να συνεννοηθούν, χωρίς τάσεις ηγεμονισμού, για το πως θα συνενωθεί ο χώρος και πως θα ομογενοποιηθούν τα διάφορα σχήματα, ώστε να καταστεί και πάλι η κεντροαριστερά δυναμικός πόλος στην πολιτική ζωή του τόπου, κυριαρχούν οι σκιαμαχίες και άγονες μάχες. Ας συνετιστούν όλοι πριν είναι πολύ αργά για να μην επιβεβαιωθεί η ρήση «κακό χωριό τα λίγα σπίτια».