Για μια ακόμη φορά, η ελληνική κυβέρνηση σήκωσε ψηλά τον πήχη στο ζήτημα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Απ’ ότι φάνηκε χθες από τη σύνοδο του Eurogroup, η όποια λύση μετατίθεται με ευθύνη και της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο στόχος για επίτευξη συνολικής λύσης δεν επιτεύχθηκε, παρά τα όσα μετέδιδαν από το Μέγαρο Μαξίμου. Όσοι ήταν γνώστες του παρασκηνίου και δεν εκτέθηκαν δημόσια με δηλώσεις τους περί επικείμενης συμφωνίας, δεν ανέμεναν θετικό αποτέλεσμα.

Και πως θα μπορούσε να γίνει αυτό, όταν στον ορίζοντα υπάρχουν οι γερμανικές εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο. Παρά τις διακηρύξεις από πολλές πλευρές του γερμανικού πολιτικού κατεστημένου, αλλά και τα θερμά και υποστηρικτικά λόγια για την άμεση διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ουδείς εκ των δυο βασικών κομμάτων, των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών, θέλει το ζήτημα του χρέους να κυριαρχήσει στην προεκλογική περίοδο.

Είναι σαφές ότι τους συμφέρει να μετατεθεί η όποια λύση για μετά τις γερμανικές εκλογές για να μην επηρεάσει και την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων.

Η Ελλάδα, και αυτό είναι αποδεκτό από πολλές πλευρές, έχει ηθικά δίκιο για το ζήτημα του χρέους. Εξάλλου, όπως σημειώνουν και οι ειδικοί, όταν το 2010 έγινε η ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, η ελληνική πλευρά θεμελίωνε δικαίωμα για μελλοντικό κούρεμα, καθώς η ελληνική οικονομία και κοινωνία εισήλθε και πορεύεται σε καθεστώς φτωχοποίησης. Από το 2012, η ελληνική πλευρά, μετά το PSI του 2011, περιμένει να υπάρξει η υπεσχημένη ρύθμιση του χρέους. Από τότε επί της ουσίας δεν έχει γίνει τίποτα. Όλα είναι στο θεωρητικό επίπεδο των συζητήσεων και των υποσχέσεων.

Και όμως η Ελλάδα δικαιούται ευνοϊκής ρύθμισης. Μόνο που δεν αρκούν τα θερμά λόγια του Ολάντ και του Μοσκοβισί, η συμπαράσταση του Μακρόν, η υποστήριξη του Γκάμπριελ, κ.α. Δυστυχώς το πολιτικό κόστος υπερτερεί και στις κεντρικές χώρες που έχουν το πάνω χέρι στις εξελίξεις, όπως στην Γερμανία. Ως εκ τούτου, ωραίες είναι οι παραινέσεις της κυρίας Μπέτυ Μπαζιάνα, της συζύγου του Πρωθυπουργού _σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από το Μέγαρο Μαξίμου_ προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Το κλειδί το κρατά η σιδηρά κυρία της Ε.Ε. Μέρκελ και ειδικά ο Σόιμπλε και η λύση είναι μία: Στην Καγκελαρία σύντροφοι!