Πολλά λέγονται για τα άβατα, στο κέντρο της Αθήνας, στη Δυτική Αττική κ.α.

Ολοι ξαφνικά, ύστερα από ένα τραγικό περιστατικό, όπως αυτό που συνέβη στο Μενίδι, έχουν τη λύση. Μόνο που τα άβατα δεν καταργούνται σε 24 ώρες και δεν αρκούν μόνο τα αστυνομικά μέτρα. Πολλά λέγονται και γράφονται με ευκολία και με περισσή άγνοια περί των ιδιαίτερων συνθηκών που υπάρχουν στα λεγόμενα άβατα.

Εάν ήταν να λύνονταν όλα με μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, θα ήταν πολύ καλύτερα για όλους. Δεν είναι όμως τόσο απλό το θέμα και οι λύσεις δεν είναι «άσπρο - μαύρο».

Το πρόβλημα υπάρχει χρόνια. Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να παθιαζόμαστε με όλα τα θέματα, από τα πιο απλά και μικρά έως τα πιο σύνθετα και μεγάλα.

Ειδικά σε ζητήματα όπως ο θάνατος ενός 10χρονου μαθητή το πάθος περισσεύει και μαζί με την οργή το μείγμα είναι εκρηκτικό.

Η οικογένεια του αδικοχαμένου μικρού Μάριου με τη δήλωσή της είπε το αυτονόητο: Η πολιτεία να ακούσει τους κατοίκους του Μενιδίου. Αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο για το Μενίδι, αλλά και για άλλες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχει παραβατικότητα και καταγράφονται περιστατικά μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας.

Η μεγαλύτερη όμως μεταρρύθμιση στην ασφάλεια είναι να αφήσουν όλοι την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Είναι πολύ απλό. Παράλληλα, να υπάρξει μηδενική ανοχή στο έγκλημα και πλήρης εφαρμογή της Ποινικής Δικονομίας, όπως και σε κάθε κατηγορούμενο κακοποιό. Καμία εξαίρεση στην καταστολή λόγω φυλής, καθώς κάτι τέτοιο πολλές φορές, σε συνδυασμό με την ανοχή, στοιχίζει ζωές. Ούτε με βλακώδεις προτάσεις για απελάσεις ή πογκρόμ θα λυθεί το όποιο πρόβλημα. Αυστηρή καταστολή της παραβατικότητας οποιουδήποτε, σπάσιμο του άβατου κ.ά.

Ειδικά στην περίπτωση του Μενιδίου: Αυστηρή εφαρμογή κατά γονέων του νόμου για την υποχρεωτική εκπαίδευση και την παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, άλλως απομάκρυνση των παιδιών απ' αυτούς, προσανατολισμός των νεαρών παιδιών των Ρομά στη νόμιμη επαγγελματική ενασχόληση κ.ά. Απλά ας δούμε το πρόβλημα χωρίς κομματικά γυαλιά και ας δοθεί από την πολιτεία άμεσα λύση. Εξάλλου τη λύση την έχει η ίδια η πολιτεία, η οποία φρόντισε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις πολιτικές της να δημιουργήσει πολλά γκέτο ανά την επικράτεια.