Στην Ήπειρο υπάρχει η φράση: «τον πιάσανε με τη γίδα στην πλάτη». Στην περίπτωση της υπόθεσης του Πάνου Καμμένου, όχι απλά δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις χθες στη Βουλή, αλλά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν απάντησε σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων. Οι πιο μυημένοι επί των κυβερνητικών παρασκηνίων δεν ανέμεναν ότι θα άκουγαν τον Π. Καμμένο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να δίνουν απαντήσεις στην πολύκροτη υπόθεση του NOOR-1.

Διερωτώνται ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου _πολλοί αποφεύγουν συνειδητά να εμπλακούν στην ιστορία και να τοποθετηθούν δημόσια_ εάν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει σε υπουργό να μιλήσει με έναν υπόδικο. Το είπε ευθέως ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος που όμως λησμόνησε, αν και νομικός και με καλές σπουδές και καλή παιδεία, ότι υπάρχει η συνταγματική διάταξη της διάκρισης των εξουσιών. Το Σύνταγμα διακρίνει τις τρεις θεσμικές εξουσίες με το άρθρο 26. Η εκτελεστική εξουσία δεν έχει κανένα λόγο να παρεμβαίνει στη δικαστική εξουσία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σίγουρα γνωρίζει και τον Μοντεσκιέ, αλλά και βασικές αρχές της Ποινικής Δικονομίας. Προφανώς και θα γνωρίζει τα περί κατάχρησης εξουσίας. Στην Ελλάδα, παρά τα πολλά προβλήματά της, υπάρχει Κράτος Δικαίου.

Η συγκέντρωση de facto όλων των εξουσιών κυρίως στην εκτελεστική εξουσία, ακόμα και εάν αυτό δεν φαίνεται ξεκάθαρα, συνιστά δημοκρατική εκτροπή. Και ως εκ τούτου υπάρχει σαφής οριοθέτηση των κινήσεων των πολιτικών προσώπων. Το ποιος είναι ένοχος ή όχι θα το αποφασίσει η Ελληνική Δικαιοσύνη και ουδείς βουλευτής, ουδείς υπουργός και σίγουρα κανένα κόμμα και Κ.Ο.

Υπάρχουν όρια και πολλαπλά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν. Εάν θέλει κάποιο πολιτικό πρόσωπο να συνδράμει για να αποκαλυφθεί μια υπόθεση, να φωτιστούν πλευρές της και να βοηθήσει κάποιον φυλακισμένο που θεωρεί ότι απειλείται ένας είναι ο δρόμος: Απευθύνεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ακολουθούνται όσα προβλέπονται. Η δικαστική εξουσία είναι αρμόδια να μεριμνήσει και να αποφασίσει ποιος εισαγγελέας θα επισκεφθεί και πότε τις φυλακές. Απλά, στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει με δεδομένη τη στάση και του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η αρχή: «Στηρίζουμε τους δικούς μας ακόμη και με την γίδα στην πλάτη».