Όλα τυχαία γίνονται σ΄ αυτόν τον τόπο μόνο που οι συγκυρίες κάποτε - κάποτε συμπίπτουν χρονικά. Κι αυτό που συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες στη Θεσσαλονίκη, κανείς δεν θέλει να το βγάλει παραέξω «για λόγους τάξης και διασφάλισης του κύρους της πόλεως». Αύριο λοιπόν συμπληρώνονται 55 χρόνια από τη δολοφονική επίθεση των παρακρατικών εναντίον του Γρηγόρη Λαμπράκη στην καρδιά της συμπρωτεύουσας (στην οδό Ερμού) από τους Σπύρο Γκουτζαμάνη και Μανώλη Εμμανουηλίδη.

Οι δυο παρακρατικοί επέβαιναν σε τρίκυκλο και επιτέθηκαν με λοστό στον βουλευτή της ΕΔΑ έξω από τα γραφεία του «Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού κινήματος». Ο Λαμπράκης κατέληξε λίγες μέρες αργότερα, οι πολιτικές εξελίξεις που προκλήθηκαν από την αποτρόπαια ενέργεια έφεραν την Ελλάδα στην αγκαλιά των συνταγματαρχών της Χούντας, το πολιτικό σύστημα ανακατώθηκε για τα καλά και η «νυφούλα του Θερμαϊκού» εξέπεμψε λανθασμένο στίγμα «παρακρατικού παραμάγαζου». Οι σύγχρονοι «Γκουτζαμάνηδες» έστειλαν τα δικά τους μηνύματα χθες με το ξύλο που έριξαν σε έναν ανυπεράσπιστο άνθρωπο 75 ετών.

Οι ενέργειες τους κρίθηκαν πλημμεληματικές. Έλαβαν χώρα μπροστά στις κάμερες των τηλεοράσεων και τους φακούς των φωτογράφων κι ως εκ τούτου οι δράστες δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν το έργο τους. Όπως ανέφεραν έμπειροι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης στο parapolitika.gr , οι εξωθεσμικοί πιθανόν και να επιζητούσαν μόνον να κάνουν αισθητή την επανεμφάνιση τους.

Οι περισσότεροι δε από τους κατηγορούμενους είναι νεαροί 17 και 20 ετών. Το παρασύστημα αναβιώνει επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι δηλώσεις καταδίκης φυσικά δεν αρκούν. Είναι δεδομένο ότι σε ταραχώδεις πολιτικές περιόδους, τέτοια φαινόμενα ψάχνουν αφορμές για να βγάλουν στο φως τα σκοτάδια τους.