Η Νέα Δημοκρατία είναι χωρίς αμφιβολία το κόμμα της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας που έχει να επιδείξει τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ενώ οι παρτενέρ της στον δικομματισμό έρχονται και παρέρχονται, αλλάζουν ονόματα και συμμαχίες. Από την Ένωση Κέντρου στην ΕΔΗΚ, στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και στον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνη μπορεί να εξελίσσεται να αλλάζει Προέδρους και ηγετικές ομάδας, αλλά παραμένει η μόνη σταθερά του πολιτικού μας συστήματος. Κι όμως αυτή την ανθεκτικότητα δεν κατάφερε ποτέ να την μετουσιώσει σε μακροχρόνια πολιτική κυριαρχία. 

Ενώ κάθε 15 χρόνια πετυχαίνει ευρείες νίκες 1974, 1989-90, 2004 και εσχάτως το 2019, που τη φέρνουν ισχυρή στην Κυβέρνηση, τις τρεις πρώτες φορές σκόνταψε μετά από τρία χρόνια. Το 1977 έχασε 12,5 μονάδες σε σχέση με τον θρίαμβο του 74. Μια από αιτίες ήταν η εμφάνιση της Εθνικής Παράταξης, που ίδρυσαν πριν τις εκλογές ο Στέφανος Στεφανόπουλος και ο Σπύρος Θεοτόκης, που εξέφρασε τους φιλοβασιλικούς και αντικομμουνιστές ψηφοφόρους, που ήταν δυσαρεστημένοι από τη στάση του Καραμανλή στο πολιτειακό και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ. Ενώ 1 % απέσπασε και επίσης πρωτοεμφανιζόμενο Κόμμα Νεοφιλελευθέρων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το 1993 βουλευτές προσκείμενοι στον Αντώνη Σαμαρά προκάλεσαν την πτώση της Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ στις εκλογές που ακολούθησαν το κόμμα που ίδρυσαν η Πολιτική Άνοιξη, με αιχμή τη σκληρή στάση στο σκοπιανό ζήτημα απέσπασε ποσοστό 4,88%. Αξίζει να σημειωθεί ΝΔ έχασε 7,59% σε σχέση με τις εκλογές του 1990.

Το 2007 ο Κώστας Καραμανλή πήγε σε πρόωρες εκλογές με την ασφάλεια του μεγάλου δημοσκοπικού προβαδίσματος, αλλά αντιμετώπισε φονικές πυρκαγιές μέσα στην προεκλογική περίοδο και είδε το ποσοστό του κόμματος να μειώνεται κατά 3,5% Μέρος αυτού καρπώθηκε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός που μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή, με μια δυναμική κοινοβουλευτική ομάδα που συμπεριλάμβανε μεταξύ άλλων τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη, Κυριάκο Βελόπουλο κ.α. Αιχμή της αντιπολιτευτικής ρητορικής του ΛΑΟΣ ήταν τότε το περιβόητο βιβλίο ιστορίας.

Γιατί όμως το 2023 δεν είναι '77, '93 ή '07. Γιατί δεν υπάρχει ισχυρή ανερχόμενη δύναμη που να διεκδικεί την 1η θέση όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Επίσης δεν υπάρχει ένας ισχυρός ανταγωνιστής στα δεξιά της που να εμφανίζεται για 1η φορά όπως η ΕΠ και η Άνοιξη ή να βρίσκεται σε φάση εκτόξευσης ,όπως ο ΛΑΟΣ το 2007 και το 2009. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει, ενώ το στελεχιακό δυναμικό της Ελληνικής Λύσης, δεν προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, όπως τα ηγετικά στελέχη προαναφερθέντων δεξιών κομμάτων. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι η ίδια η Νέα Δημοκρατία έχει μάθει από τα λάθη της.

Κατά πρώτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάντλησε την τετραετία, χωρίς να υποκύψει στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών, όπως είχαν κάνει παλαιότερα ο Κωνσταντίνος και Κώστας Καραμανλής, ούτε έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως ο πατέρας του 30 χρόνια πριν.

Κατά δεύτερον η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί, χωρίς να επηρεαστεί από τις αντίξοες συνθήκες, που δημιούργησαν οι αλλεπάλληλες κρίσεις ή από τις αντιδράσεις, που συναντά κάθε μεταρρύθμιση. Έτσι αποκτά μεγαλύτερη αξιοπιστία, ότι θα εφαρμόσει όσα προτείνει σε μια δεύτερη θητεία.

Κατά τρίτον αναγνώρισε και αξιοποίησε τα λάθη της και τις αδυναμίες της, αλλά και το διεθνές περιβάλλον, προκειμένου να ενισχύσει τις πολιτικές της, γεγονός που δείχνει τη δυνατότητα της παράταξης να προσαρμόζεται και να μην οπισθοχωρεί.

Έτσι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελός της και προς όφελος του σχεδίου της, την παγίδα της απλής αναλογικής και μετά από δεύτερες εκλογές να έχει ισχυρή νομιμοποίηση για άλλη μια αυτοδύναμη κυβερνητική θητεία.

Ο ένας λόγος είναι τεχνικός, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να προκαλέσει την πτώση της με αφορμή την προεδρική εκλογή, όπως. Ο άλλος είναι ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις υπερνίκησε φόβους που στο παρελθόν την αποσταθεροποίησαν, την «τρόμαξαν» ή την ανάγκασαν σε υποχωρήσεις. Με την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά σταθερά, τολμηρά αλλά κυρίως μπροστά.

Ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας και Πολιτικής Διαχείρισης και συντονίζει τις Γραμματείες της Νέας Δημοκρατίας