Για δεύτερη φορά µέσα σε ελάχιστο χρόνο, αύριο προσερχόµαστε στις κάλπες για να επιλέξουµε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου για τα επόµενα χρόνια. Αν και το αποτέλεσµα του Μαΐου υπήρξε κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο, ο εκλογικός νόµος της απλής αναλογικής δεν επέτρεψε τον σχηµατισµό κυβέρνησης, µε αποτέλεσµα να απαιτείται επαναβεβαίωση της λαϊκής βούλησης. Οι πολίτες επικρότησαν τις θετικές προτάσεις της Ν.∆., δίνοντας ισχυρή εντολή, προκειµένου να συνεχίσει το µεταρρυθµιστικό έργο που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Στις εκλογές του Μάη, η πλειοψηφία των πολιτών έδειξε ότι αναγνωρίζει (µα κυρίως γνωρίζει) ποιος έχει το σχέδιο αλλά και τη βούληση να οδηγήσει την Ελλάδα ακόµα πιο ΨΗΛΑ. Η πολιτική κυριαρχία της Ν.∆. και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν κάτι το συγκυριακό. Απεναντίας, υπήρξε η επιβράβευση µιας πολιτικής που οδηγεί τη χώρα στον δρόµο της Ανάπτυξης και των αναγκαίων αλλαγών που επιβάλλεται να γίνουν στη βασική δοµή του κράτους. Η πλειοψηφία του κόσµου ψήφισε θετικά, αξιολογώντας τις ρεαλιστικές προγραµµατικές προτάσεις της Ν.∆. Την ίδια ώρα γύρισε την πλάτη σε όποιον επιµένει να µεµψιµοιρεί και να συνοµιλεί µε το παρελθόν.

Οι Ελληνες πλέον, έχοντας αφήσει πίσω τα δέκα χρόνια της κρίσης, επέλεξαν να συνοµιλήσουν µε το µέλλον, το αυτονόητο και τον ρεαλισµό. Αυτήν τη διάθεση ενός ολόκληρου λαού εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την πρώτη στιγµή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας κατέστησε σαφές και προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να µιλάει για το µέλλον και για όσα πρέπει να γίνουν. Κι όταν ο ηγέτης κοιτάζει ΨΗΛΑ, τότε και λαός κοιτάζει ακόµα ψηλότερα. Εκείνο που κατάφερε ο Κυριάκος είναι να πείσει τον κόσµο ότι διαθέτει και σχέδιο αλλά και διάθεση να το υλοποιήσει. Κυρίως, όµως, όλα αυτά τα χρόνια που πρωταγωνιστεί στο πολιτικό γίγνεσθαι ο Μητσοτάκης, έχει καταφέρει να οικοδοµήσει µια σχέση αµοιβαίας εµπιστοσύνης µε την κοινωνία. Εχει ανοίξει έναν δίαυλο (µοναδικής) και αδιαµεσολάβητης επικοινωνίας µε τους πολίτες. Σε µια χρονική περίοδο που είχε τεθεί σχεδόν υπό καθολική αµφισβήτηση το πολιτικό προσωπικό, ο ηγέτης της ελληνικής Κεντροδεξιάς αντιµετωπίζεται ως η βασική σταθερά και ως η τελευταία ελπίδα για να κερδίσει θέση στον σύγχρονο κόσµο η χώρα µας. Στο διαχρονικό «όλοι τα ίδια λένε», ο Μητσοτάκης κατάφερε την ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας, υλοποιώντας σε ένα δύσκολο (κατά κοινή παραδοχή) διεθνές περιβάλλον τις περισσότερες από τις υποσχέσεις που έδωσε. Το βασικό, όµως, όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια, είναι ότι διαµόρφωσε ένα κλίµα ασφάλειας για τους πολίτες, δηµιουργώντας σταθερότητα σε όλα τα επίπεδα.

Το δίληµµα για όλους εµάς είναι πλέον διαυγές. Στις αυριανές κάλπες προσερχόµαστε για να δώσουµε µια απάντηση. Την οφειλόµενη. Την αυτονόητη. Αν θα συνεχίζουµε να κοιτάζουµε ΜΠΡΟΣΤΑ ή θα λοξοκοιτάζουµε ΠΙΣΩ. Και το αυτονόητο ΜΠΡΟΣΤΑ το διασφαλίζουν ένας ηγέτης και µία πολιτική δύναµη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Nέα ∆ηµοκρατία


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλήφθηκε εγκαίρως τις µεγάλες αλλαγές που δροµολογούνται σε έναν κόσµο που αλλάζει µε µεγάλη ταχύτητα. Ηταν αυτό που λέµε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγµή. Τόσο απλά, τόσο πρακτικά. Και στην άλλη όχθη του ποταµού οι πολίτες έβλεπαν ένα πολιτικό «τρελάδικο», που σε καθηµερινή βάση περιέγραφε µια άλλη Ελλάδα από αυτήν που βιώναµε όλοι. Ο κ. Τσίπρας όχι µόνο δεν ανταποκρίθηκε στις µεγάλες προκλήσεις, αλλά επέµεινε να αντιµάχεται, µε πρακτικές και συνθήµατα µιας άλλης εποχής, έναν επιτυχηµένο πρωθυπουργό. Ως επαγγελµατίας διαδηλωτής, έλεγε σε όλα «όχι» και προέβαλλε διαρκώς το αρνητικό πρόσηµο µιας χώρας που κινούνταν σταθερά µε τολµηρά βήµατα µπροστά.

Αύριο προσερχόµαστε στις κάλπες έχοντας κατά νου ποιος µπορεί, αλλά και, κυρίως, ποιος εγγυάται ένα καλύτερο αύριο για το παρόν και το µέλλον. Ποια πολιτική δύναµη έχει το σχέδιο και τα στελέχη να φτιάξει µια χώρα ανταγωνιστική µε αναπτυξιακό πρόσηµο και αδιαπραγµάτευτες αξίες. Οι εκλογές είναι η γιορτή. Γιορτάζουν η ∆ηµοκρατία, η ελευθερία και οι ιδέες. Στις αυριανές κάλπες δεν χωρούν ούτε εκπτώσεις ούτε µικροπολιτικά (ή παραθρησκευτικά) τερτίπια. Ως ώριµος λαός, οφείλουµε να κάνουµε το καθήκον µας απέναντι στις δουλειές µας και τις οικογένειές µας. Η ψήφος δεν είναι παιχνίδι και σίγουρα δεν θα πρέπει να αντιµετωπίζεται από κανέναν ως σηµαία ευκαιρίας. Ο στόχος θα πρέπει να είναι κοινός και σίγουρα αποσυνδεδεµένος από υποκριτικά και λαϊκίστικα συνθήµατα, που δηµιουργούν σκιές στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Η Βουλή είναι ο καθρέπτης µας, αφού αποτελεί το αντιπροσωπευτικό δείγµα της κοινωνίας! Στις αυριανές εκλογές καλούµαστε να επιλέξουµε κυβέρνηση και πρωθυπουργό και όχι το ποιος θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση και ποιος θα συνοµιλεί, όντας βουλευτής, µε το λούµπεν κοµµάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ευρισκόµενοι στην απαρχή της δεύτερης Μεταπολίτευσης, οφείλουµε να επιδείξουµε την επιβαλλόµενη ωριµότητα. Να αντιληφθούµε ότι µε την ψήφο µας θα καθορίσουµε την ποιότητα της ζωής µας και, κυρίως, την προοπτική του τόπου µας.

Το δίληµµα για όλους εµάς είναι πλέον διαυγές. Στις αυριανές κάλπες προσερχόµαστε για να δώσουµε µια απάντηση. Την οφειλόµενη. Την αυτονόητη.

Αν θα συνεχίζουµε να κοιτάζουµε ΜΠΡΟΣΤΑ ή θα λοξοκοιτάζουµε ΠΙΣΩ. Και το αυτονόητο ΜΠΡΟΣΤΑ το διασφαλίζουν ένας ηγέτης και µία πολιτική δύναµη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.∆.

Είναι το ΜΠΡΟΣΤΑ βήµα στην πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας.

Είναι το ΜΠΡΟΣΤΑ σχέδιο για το µέλλον και την προοπτική µιας χώρας που τα τελευταία χρόνια άλλαξε θέση στο διεθνές στερέωµα.

Είναι το ΜΠΡΟΣΤΑ βλέµµα στα όνειρά µας, για όσα θέλουµε να γίνουν και δεν έγιναν, αλλά και, κυρίως, για όσα επιβάλλεται να υλοποιηθούν τα επόµενα χρόνια.

Είναι η θέση ΜΠΡΟΣΤΑ στην εθνική υπερηφάνεια και ό,τι ενισχύει την εθνική µας υπόσταση.

Είναι το αυτονόητο ΜΠΡΟΣΤΑ στην πρόοδο.

Είναι οι ΜΠΡΟΣΤΑ σκέψεις που πρέπει να κάνουµε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά για τη χώρα µας.
Είναι το κάθε ΜΠΡΟΣΤΑ που κερδίζει το κάθε ΠΙΣΩ, το κάθε ΧΘΕΣ, µα κυρίως το κάθε ΛΙΓΟ.

Είναι όσα θέλουµε να συναντήσουµε ΜΠΡΟΣΤΑ και που δεν τολµήσαµε τα προηγούµενα χρόνια.

Είναι το πολύ ΜΠΡΟΣΤΑ που οραµατίστηκε για έναν ολόκληρο λαό ένας σύγχρονος ηγέτης, ακόµα ένας µεγάλος Κρητικός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι αυτό το ΜΠΡΟΣΤΑ που άρχισε να χτίζεται από τον Ιούλη του ’19 και που µας έκανε καλύτερες τις ζωές.

Είναι το ΜΠΡΟΣΤΑ µια λέξη ικανή για να εµπνεύσει έναν ολόκληρο λαό και να εκτινάξει µια υπερήφανη χώρα.

Είναι εκείνο το ΜΠΡΟΣΤΑ που πρέπει να τολµήσουµε για να γίνουµε ανταγωνιστικοί στον κόσµο που αλλάζει.

Είναι ο δρόµος του ΜΠΡΟΣΤΑ που οδηγεί στη λεωφόρο ενός εντελώς διαφορετικού ΑΥΡΙΟ, πολύ καλύτερου από το σήµερα και σίγουρα από το χθες.

Είναι εκείνο το ΜΠΡΟΣΤΑ που µας ζήτησε να συµπορευτούµε µαζί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν έχουµε ούτε την πολυτέλεια ούτε και το δικαίωµα να µην τον ακολουθήσουµε. Γιατί, πολύ απλά, είναι ο ηγέτης που µας σήκωσε ξανά ψηλά και που σήµερα κοιτάζει ΜΠΡΟΣΤΑ, για όλους εµάς.

Κλείνοντας αυτό το προεκλογικό σηµείωµα, και ενόψει της αυριανής, ιστορικής στιγµής, θυµήθηκα κάτι που έχει αφήσει ως παρακαταθήκη ένας µεγάλος Κρητικός, ο Νίκος Καζαντζάκης, και που θαρρώ ότι θα πρέπει να στριφογυρίζει στο µυαλό µας, ευρισκόµενοι πίσω από το παραβάν: «Κάθε Ελληνας που δεν παίρνει, ας είναι και µία φορά στη ζωή του, µια γενναία απόφαση, προδίνει τη ράτσα του».(«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»).

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 24/6