Ο λαός μας λέει ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Αρκετοί έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση για να περιγράψουν τον τρόπο που πολιτεύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, ιδιαιτέρως μετά την απροθυμία να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τον Νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής μάλιστα αναφέρθηκε εκτενώς στις τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη καταγγέλλοντας τη μεταστροφή του το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ακόμη και βουλευτές του κόμματός του εξέφρασαν τις έντονες διαφωνίες τους με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν 1/3 των ψηφοφόρων του Κινήματος ήταν υπέρ του νόμου.

Κι όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης κοσκινίζει και θα συνεχίσει έτσι, καθώς φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16. Ποιος είναι ο λόγος αυτής της στρατηγικής; Δεν θέλει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους κεντρώους ψηφοφόρους; Τους θέλει αλλά αργότερα.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος έλεγε πρόσφατα στο Συνέδριο για τα 50 χρόνια μεταπολίτευση, ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα δύο κόμματα στη συσκευασία του ενός. Για παράδειγμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν το ΠΑΣΟΚ που νομοθέτησε τον Νόμο Πλαίσιο του 82, αλλά και τον Νόμο Διαμαντοπούλου το 2011, ο οποίος υπερψηφίστηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Το πρώτο ήταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, που φυλλορρόησε κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012, το δεύτερο ήταν το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, μέρος του οποίου κινήθηκε προς τη ΝΔ, ιδίως μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία το 2016. Άλλωστε ο σημερινός υπουργός Παιδείας τότε προσχώρησε στο κυβερνών κόμμα.

Ίσως το επιτελείο του Ανδρουλάκη εκτιμά ότι από τη στιγμή που αποχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανότερο να επαναπατριστούν στο ΠΑΣΟΚ οι προσωπικοί fans του. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Μητσοτάκης, ενώ υπάρχει πλέον και επιλογή του νέου κόμματος Λοβέρδου. Το σημαντικότερο: κάθε ψήφος που μετακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ μετρά διπλά, στο κυνήγι της 2ης θέσης. Πιθανώς έτσι δικαιολογούνται οι αποφάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ας θυμηθούμε ότι στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012 ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να «προσπεράσει» το βενιζελικό ΠΑΣΟΚ με 3,6 μονάδες διαφορά για να την εκτοξεύσει στις 15 μονάδες έναν μήνα αργότερα. Στο ΠΑΣΟΚ ελπίζουν να κάνουν την αντίθετη προσπέραση, να βρεθούν δεύτεροι και μετά να διεκδικήσουν με άλλες αξιώσεις τους παλιούς τους ψηφοφόρους που μετά το 2019 πήγαν στη ΝΔ.

Σχέδιο μπορεί να υπάρχει, αλλά ποιος είπε ότι επιτυγχάνουν όλα τα σχέδια; Αν κοσκινίζεις για πολλή ώρα κάποια στιγμή σου παίρνουν και το κόσκινο και αντί για σένα ζυμώνει κάποιος άλλος.

*Ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Σύμβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας και Πολιτικής Διαχείρισης

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά