Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων υπήρξε διαχρονικά ένα νευραλγικής σημασίας όργανο για τις διοικήσεις του ΟΠΑΠ, από την περίοδο που ήταν ακόμη κρατικός ο Οργανισμός.
Καθοριστικός υπήρξε (και εξακολουθεί να είναι) ο ρόλος της Επιτροπής και μετά την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Οι ιδιώτες νέοι μέτοχοι από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να διατηρούν καλές σχέσεις με τους ανθρώπους που στελεχώνουν το συγκεκριμένο ελεγκτικό Όργανο.

Απολύτως λογικό, αφού η Επιτροπή Παιγνίων έχει τη δυνατότητα να τινάξει στην κυριολεξία στον αέρα όλη την μπίζνα του στοιχηματισμού. Το βασικό αίτημα των Τσέχων του ΟΠΑΠ προς τις κυβερνήσεις είχε να κάνει με τη δομή της Επιτροπής. Ήθελαν να έχουν λόγο (όχι τον πρώτο) στην επιλογή κυρίως του προέδρου. Δεν τους ενδιέφερε τόσο να τοποθετήσουν δικό τους άνθρωπο όσο αυτός που θα ήταν επικεφαλής να «ακούει τιμόνι από το Μαξίμου». Άλλωστε, όπως συνέβαινε επί των κυβερνήσεων Σαμαρά και Τσίπρα, έτσι και σήμερα, οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ συνομιλούν κυρίως με το πρωθυπουργικό Μέγαρο.

Αυτό δεν μιλούν κυρίως με το πρωθυπουργικό Μέγαρο. Αυτό δεν μιλούν κυρίως με το πρωθυπουργικό Μέγαρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσεγγίζουν και υπουργούς που εποπτεύουν πολιτικά την μπίζνα των τυχερών παιχνιδιών. Επί ΣΥΡΙΖΑ οι Τσέχοι διατηρούσαν εξαιρετικές σχέσεις με τον Νίκο Παππά, στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, ενώ είχαν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη (ήταν ο υπουργός που επόπτευε την Επιτροπή Παιγνίων).

Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι Τσέχοι, εκτός από τον πρωθυπουργό, συνομιλούν με τους στενούς συνεργάτες του Γιώργο Γεραπετρίτη και Γρηγόρη Δημητριάδη (σ.σ.: και το διαφημίζουν κιόλας), ενώ, όπως διατείνονται, τα έχουν βρει στον απόλυτο βαθμό και με τον εποπτεύοντα την Επιτροπή Παιγνίων υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Εσχάτως φρόντισαν να διαρρεύσουν στην πιάτσα ότι ο μεγαλομέτοχος του ΟΠΑΠ συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ότι μεταξύ των αιτημάτων που κατέθεσε ήταν και η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑίου Ευάγγελου Καραγρηγορίου στην Επιτροπή Παιγνίων.

Το γεγονός ότι οι Τσέχοι δείχνουν να «καίγονται» για το ποιος θα ηγηθεί της Επιτροπής μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται. Απεναντίας και σύμφωνα με πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν διάφορα, ο κ. Καραγρηγορίου υπήρξε απόλυτα συνεργάσιμος με τον ΟΠΑΠ. Σε τέτοιον βαθμό, που πολλές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν επί των ημερών του είχαν προκαλέσει περίεργα σχόλια, κυρίως από τους διαχρονικά καχύποπτους. Το αίτημα προς το Μαξίμου για την παραμονή του Καραγρηγορίου από την πλευρά του ΟΠΑΠ είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο. Μάλιστα, οι εν Ελλάδι εκπρόσωποι του Τσέχου διέδιδαν ότι σύμφωνος με την παραμονή του συγκεκριμένου είναι, εκτός των άλλων, και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τώρα, πώς οι Τσέχοι γνωρίζουν τις προθέσεις ενός υπουργού που εποπτεύει πολιτικά μια Αρχή που ελέγχει την εταιρεία τους είναι θέμα προς μελλοντική διερεύνηση.

Εκείνο που πρέπει να ερευνηθεί σε κάθε περίπτωση και άμεσα είναι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια από την Επιτροπή Παιγνίων, οι οποίες σχετίζονται με την έγκριση των διαφημιστικών σποτ. Γιατί υπάρχει θέμα, και μάλιστα μείζονος σημασίας, αν επιβεβαιωθούν διάφορες υποψίες που σχετίζονται με διαφημίσεις που δημιουργούν εθισμό στους παίκτες.
Το γεγονός ότι αυτά τα παιχνίδια κατέχουν πολύ μεγάλο ποσοστό στην αγορά και, παρ’ όλα αυτά, εγκρίνεται η προβολή τους κάλλιστα μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα εντός και εκτός Ελλάδος για τον ΟΠΑΠ.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω και με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες ανανεώνεται η πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Παιγνίων, αξίζει να δούμε κατά πόσον ο πρωθυπουργός θα ικανοποιήσει το αίτημα που του διατυπώθηκε ευθέως από τον μέτοχο του ΟΠΑΠ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Όπως, επίσης, θα έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για το ιπποδρομιακό στοίχημα. Αν, δηλαδή, θα θελήσει να ικανοποιήσει το αίτημα του ΟΠΑΠ για περιορισμό της μπίζνας ή θα βγάλει σε πλειστηριασμό την άδεια, προκειμένου να αυξήσει και τον ανταγωνισμό αλλά και τα έσοδα στα δημόσια ταμεία.