Το προσεχές διάστημα φαίνεται ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο σχετικά με τη διερεύνηση ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος, το οποίο λειτουργούσε επί των ημερών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Μετά το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, υπήρξε η συγκρότηση συμβουλίου από τον Αρειο Πάγο, που ξεκίνησε την ανακριτική διαδικασία, με την κλήση διαφόρων μαρτύρων.

Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι αρεοπαγίτες βρίσκονται στην τελική ευθεία, αφού κατά το προσεχές διάστημα αναμένεται να καλέσουν τους κατηγορουμένους για να καταθέσουν, όπως και τους φερόμενους συνεργούς τους στη συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλησιάζει η ώρα που ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με την αρεοπαγίτη που πραγματοποιεί τη σχετική ανάκριση.

Κατ’ επανάληψη ο πρώην υπουργός έχει προειδοποιήσει ότι θα ρίξει «χειροβομβίδες», χωρίς κανείς να δίνει και μεγάλη σημασία στα λεγόμενά του. Παρά ταύτα, έχει ενδιαφέρον η κατάθεση τόσο του ίδιου όσο και των στενών συνεργατών του, Γιάννη Φιλιππάκη, Γιάννας Παπαδάκου κ.ά.

Την ώρα που ο Παπαγγελόπουλος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Ειδικό Δικαστήριο, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι κατά το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθούν νέα συνταρακτικά στοιχεία σε σχέση με τη δράση του παραδικαστικού κυκλώματος, που δρούσε επί της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα οποία στοιχεία θα δημιουργήσουν τεράστιους κλυδωνισμούς προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Οι γνωρίζοντες μέρος αυτών των στοιχείων κάνουν λόγο περί ανατριχιαστικών περιστατικών, που είχαν ως στόχο ακόμη και να οδηγήσουν στη φυλακή αθώους. Μάλιστα, αυτή τη φορά είναι πολύ πιθανόν, εκτός από εισαγγελείς, να υπάρξουν και δικαστές που θα καταθέσουν τις... «εμπειρίες» τους, αλλά κυρίως τις πιέσεις που δέχθηκαν από συγκεκριμένα άτομα, προκειμένου να «στιγματίσουν» πρόσωπα που αντιστέκονταν στην πολιτική γοητεία του Αλέξη Τσίπρα.

Το πρόσφατο έγγραφο που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής φαίνεται ότι είναι το πιο ήπιο από αυτά που θα κατατεθούν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με βάση τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες, εκτός από τους γνωστούς καταγγέλλοντες είναι πολύ πιθανόν να δούμε σε θέση κατηγόρου μεταξύ των άλλων και τον Νίκο Μανιαδάκη, που προσφάτως με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου ουσιαστικά απηλλάγη των κατηγοριών που του αποδίδονταν.

Ο εν λόγω δείχνει αποφασισμένος να δώσει (χωρίς κουκούλα) διευθύνσεις και ονόματα προσώπων που τον πλησίασαν προκειμένου να καταθέσει με την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Κάποιοι λένε ότι ο Μανιαδάκης δεν αποκλείεται να μιλήσει ακόμη και για τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όπως και για άλλα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο την επίμαχη περίοδο.

Εκτός από τον Μανιαδάκη και τον Μιωνή, πληροφορίες αναφέρουν ότι εσχάτως έχει ανοίξει και μια παράλληλη έρευνα με αφορμή τις δημόσιες καταγγελίες που έγιναν από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και άφηναν σαφή υπονοούμενα περί ωμών παρεμβάσεων από κυβερνητικά στελέχη στη Δικαιοσύνη, όπως και για περίεργα αιτήματα του Μεγάρου Μαξίμου προς τον ίδιο.

Τα όσα έχει υποστηρίξει ο Κοντονής αποτελούν ήδη αντικείμενο έρευνας, που σε κάποια σημεία δεν αποκλείεται να συσχετιστεί με τη δικογραφία Παπαγγελόπουλου.

Αλλωστε, όπως λένε αρκετοί που γνωρίζουν, σε κάθε περίπτωση, θα είχε ενδιαφέρον μια κατάθεση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με τις ημέρες και τα έργα τόσο του «κυρ Μίμη» στο υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και του διαδόχου του, Μιχάλη Καλογήρου.

Φυσικά, κανείς δεν παραβλέπει και τις ημέρες του ίδιου του Κοντονή, στις οποίες είναι πολύ πιθανόν να αναφερθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ένα: Το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα οι δικαστικές εξελίξεις που σχετίζονται με πρώην στελέχη της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων είναι ικανές να τινάξουν την μπάνκα του προέδρου Αλέξη στον αέρα.