Σε στρατηγικό αδιέξοδο βρίσκεται (και φαίνεται) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που αδυνατεί να βρει ατζέντα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δυναμική που καταγράφει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην Κουμουνδούρου πλέον έχουν αντιληφθεί ότι ο μεγάλος αντίπαλος δεν είναι η Ν.Δ., αλλά η αποδοχή που απολαμβάνει στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ο πρωθυπουργός.

«Αν δεν αποδομήσουμε τον Κυριάκο, δύσκολα θα δούμε άσπρη μέρα», επισημαίνουν έμπειρα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας προβληματισμό στον κ. Τσίπρα, που δεν μπόρεσε ποτέ να αποδεχτεί την πολιτική κυριαρχία του βασικού του αντιπάλου. Ομως, έχει ελάχιστη σημασία η άποψη του τέως πρωθυπουργού για τον νυν, αφού εκείνος που αποφασίζει είναι ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Και, όπως φαίνεται, από το 2015 που εξελέγη αρχηγός της Ν.Δ. ο Μητσοτάκης, η σύγκριση ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναδεικνύει πάντα νικητή τον πρωθυπουργό.

Εσχάτως, από τις έρευνες προκύπτει ότι ο τελευταίος έχει καταφέρει να κυριαρχήσει και στο σοβαρό τμήμα της Κεντροαριστεράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσπάθεια που καταβάλλει ο κ. Τσίπρας να «στρίψει» προς το Κέντρο. Επί της ουσίας, ο Μητσοτάκης εμφανίζεται ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, με τον τέως πρωθυπουργό να δείχνει αδύναμος να διατυπώσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτός είναι και ο λόγος που, αντί να φθείρεται η κυβέρνηση, βλέπουμε να χάνει ολοένα και περισσότερο έδαφος η αντιπολίτευση.

Μπροστά σε αυτό το πολιτικό αδιέξοδο, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να δείξει ανοχή στην επιχείρηση λάσπης που επαναλαμβάνεται εναντίον της συζύγου του πρωθυπουργού, Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Με συνταγές του παρελθόντος και με «οχήματα» τους ομοτράπεζούς του, προσπαθεί να αποδυναμώσει τον Μητσοτάκη, αδιαφορώντας αν στην αρένα της λάσπης ρίχνει τα γυναικόπαιδα. Η πρακτική αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει όσους λένε ότι «ο Τσίπρας είναι απλά ένας αδίστακτος πολιτικός, που στον βωμό της καρέκλας θυσιάζει τα πάντα».

Αυτός που έδειχνε δήθεν ευαίσθητος όταν κάποιοι ασχολούνταν με συγγενικά πρόσωπα πολιτικών σήμερα ενθαρρύνει στο παρασκήνιο τις επιθέσεις εναντίον της Μαρέβας. Και κάνει αυτή την επιλογή γιατί πιστεύει ότι ο κόσμος μπορεί να πιστέψει τα παραμύθια των «Ντοκουμέντων». Πλέον δεν υπάρχει κανείς που να μη γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις του Βαξεβάνη εναντίον της συζύγου του πρωθυπουργού. Αλλωστε, έχουμε ακούσει τον στενό συνεργάτη του Τσίπρα, Νίκο Παππά, να ζητά από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή να του δώσει στοιχεία για τη Μαρέβα. Αυτά που σήμερα «αποκαλύπτει» ο φίλος του Τσίπρα και που πιστεύουν ότι θα συντελέσουν στο πολιτικό τέλος του Μητσοτάκη. Τα παραμύθια που έλεγε στον Τσίπρα ο Παπαγγελόπουλος, τα οποία εξελίχθηκαν σε εφιάλτες.