Οργανωµένο σχέδιο που στόχο έχει τη συγκρότηση κυβέρνησης ηττηµένων σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ξεκινήσει προς την επίτευξη του συγκεκριµένου στόχου σειρά παρασκηνιακών επαφών. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός µιλώντας στην τηλεόραση του Alpha έσπευσε να διαψεύσει ένα τέτοιο ενδεχόµενο, οι έχοντες γνώση των όσων συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες άφηναν ορθάνοικτο ένα τέτοιο ενδεχόµενο.

Ο λόγος που ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να «κλείσει» την όλη συζήτηση έχει να κάνει µε το γεγονός ότι η παρατεταµένη φηµολογία επί του θέµατος ενεργοποιεί τα ανακλαστικά της Ν.∆., µε αποτέλεσµα να αυξάνεται στον µέγιστο βαθµό η συσπείρωση των ψηφοφόρων της. Με απλά λόγια, ο κ. Τσίπρας επενδύει στη χαλαρή ψήφο της πρώτης κάλπης, προκειµένου αθροιστικά ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 να συγκεντρώσουν το απαιτούµενο από τον εκλογικό νόµο ποσοστό, προκειµένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση ηττηµένων. Και για να υπάρξουν πιθανότητες συγκρότησης ενός τέτοιου σχήµατος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να οδεύσουµε στην κάλπη της απλής αναλογικής µε πιο χαλαρούς ρυθµούς.

Από τη στιγµή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κυβερνητικά στελέχη έθεσαν στο τραπέζι το συγκεκριµένο ζήτηµα, αυτοµάτως αποµακρύνεται η πιθανότητα επίτευξης του στόχου. Εποµένως, ο κ. Τσίπρας έχει κάθε λόγο να αποκλείει (και θα το κάνει πιο συχνά µια τέτοια εξέλιξη) το ενδεχόµενο να προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση, ακόµα και στην περίπτωση (την πλέον πιθανή) που ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί δεύτερο κόµµα στις εκλογές.

Η αλήθεια όµως είναι ότι, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, µε µια τέτοια προοπτική (δηλαδή της συγκρότησης κυβέρνησης ηττηµένων) θα συµφωνούσαν και κάποιοι επιχειρηµατίες, που δεν θα ήθελαν σε καµία περίπτωση ισχυρό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, φηµολογείται ότι έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις µε τη συµµετοχή τόσο πολιτικών όσο και εκπροσώπων της επιχειρηµατικής κοινότητας. ∆εν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στα δηµοσιογραφικά γραφεία έχουν κυκλοφορήσει µέχρι και ονόµατα προσώπων που θα µπορούσαν να διαδραµατίσουν κεντρικό ρόλο στην κυβέρνηση των ηττηµένων.

Ενα από αυτά είναι ο πρώην υπουργός Βαγγέλης Βενιζέλος, που εµφανίστηκε να έχει κλείσει το διαχρονικό µέτωπο µε τον Αλέξη Τσίπρα, φήµη που απέχει αρκετά από την πραγµατικότητα. Το δεύτερο πρόσωπο που φέρεται να έχει προσεγγιστεί από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος µόνο αρνητικός δεν θα ήταν σε µια τέτοια προοπτική.

Μπροστά σε αυτή την πραγµατικότητα το κυβερνών κόµµα αναµένεται να οικοδοµήσει µια στρατηγική που ήδη έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται. Στόχος είναι να σταλεί το µήνυµα προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη ότι το στοίχηµα για το µέλλον της χώρας θα κριθεί στην πρώτη κάλπη. Εκεί που θα κριθεί αν η χώρα θα επιστρέψει στην πολιτική περιπέτεια και τους πειραµατισµούς ή αν θα προχωρήσει µπροστά, συνεχίζοντας την αναπτυξιακή της πορεία.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 18 Φεβρουαρίου 2023