«Άοκνα, ακούραστα και με βήμα ταχύ». Έτσι χαρακτήρισαν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τη δουλειά που κάνει ο Πιερρακάκης, ο οποίος συνεχίζει τις επισκέψεις εκτός Αθηνών. Την Πέμπτη βρέθηκε σε περιοδεία στην Αρκαδία, όπου πήγε στο μουσείο Τεγέας (εκτός από την πολιτική και την τεχνολογία, το άλλο μεγάλο πάθος του υπουργού είναι η Ιστορία) και συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, τον δήμαρχο Τριπόλεως, Κωνσταντίνο Τζιούμη, και τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

Στη συνέχεια, στην κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μίλησε στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, παροτρύνοντάς τους να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις ιδέες τους στην Ελλάδα. Εκεί βρέθηκε ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη μέσω του gov.gr, «που ανάγουν την Ελλάδα σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», ενώ ένας από τους ομιλητές, καλωσορίζοντας τον Πιερρακάκη, ανέφερε: «Είναι άλλο το να κάνεις βήματα μπροστά, είναι άλλο να προοδεύεις και άλλο να κάνεις άλματα προόδου, όπως κάνει η Ελλάδα μέσα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Ο υπουργός ακολουθεί τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία θέλει τους υπουργούς να συνεχίζουν το παραγωγικό έργο, αλλά και την ενίσχυση των σχέσεων με τους πολίτες και τις περιοδείες στην επαρχία.

Φαβορί ο Ντογιάκος για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Στην τελική ευθεία κατάρτισης της λίστας των προσώπων που θα προταθούν για τη νευραλγική θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου βρίσκεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας. Απολύτως λογικό, αφού η θητεία του εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου περατώνεται στο τέλος του επόμενου μήνα. Ηδη, λοιπόν, έχει ξεκινήσει η σχετική προεργασία, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσει για διαδικαστικούς (και μόνο) λόγους η επιλογή του προσώπου που θα κληθεί να διαδεχθεί τον Βασίλη Πλιώτα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η ενδεχόμενη καθυστέρηση στην όλη διαδικασία συνδέεται με τις προαγωγές, που, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες τα της Δικαιοσύνης, είναι αναγκαίο να προηγηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, εντός του καλοκαιριού η κυβέρνηση αναμένεται να επιλέξει τον νέο (γενικό) εισαγγελέα. Οπως είναι λογικό, ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν στη δικαστική πιάτσα διάφορα ονόματα πιθανών υποψηφίων. Ανάμεσα σε αυτά κεντρική θέση έχει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος. Ενας πολύ έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος συνταξιοδοτείται σε έναν χρόνο, κατά συνέπεια μιλάμε για επιλογή μονοετούς θητείας στην περίπτωση που επιλεγεί (τελικώς) το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Φυσικά, αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει αν το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Πλιώτα θα προέρχεται από την καθήμενη Δικαιοσύνη ή από τον εισαγγελικό κλάδο. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι προκρίνουν τη δεύτερη εκδοχή. Στην περίπτωση αυτή, φαβορί (και κρατήστε το) για τη θέση του ανώτατου εισαγγελέα είναι ο Ντογιάκος, που, όπως αναφέρουν πρόσωπα εντός και εκτός Δικαιοσύνης, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να ηγηθεί του συγκεκριμένου (νευραλγικής σημασίας) αξιώματος.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 28 Μαΐου 2022