Πολλές φορές η συγχωρεμένη γιαγιά μου, η Αργυρώ, βλέποντας διάφορα περίεργα πράγματα, χρησιμοποιούσε την εξής φράση: «Τα ύστερα του κόσμου, παιδί μου». Θυμήθηκα τη γιαγιά μου με αφορμή την επιθυμία του ανιψιού του Ιβάν, Ανδρέα Παπαμιμίκου, να διεκδικήσει τον Δήμο της Θεσσαλονίκης.

Μιας πόλης όπου έκανε καριέρα προβάλλοντάς τη διαρκώς ως την αδικημένη έναντι του νότου. Παρά το γεγονός ότι ο παλιός γραμματέας της Ν.Δ. έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στη Λάρισα, εσχάτως αποφάσισε να γίνει ο πρώτος πολίτης της συμπρωτεύουσας, στην οποία άρχισε να αναπτύσσει δράση ως επικεφαλής της «ΟΝΝΕΔ Α.Ε.».

Από τότε πέρασαν κάμποσα χρόνια, με τον Παπαμιμίκο να έχει χτίσει (τώρα) τη ζωή του μεταξύ Θεσσαλονίκης και Ροστόφ. Ο σύζυγος της Σόνιας δείχνει να μη θεωρεί ως ντεσαβαντάζ το γεγονός ότι κατάγεται από τον Κάμπο. Προφανώς πιστεύει ότι με την ιδιότητα του ερωτικού μετανάστη θα γίνει πιο ελκυστικός στο κοινό. Με τη λογική αυτή, θα μπορούσε να γίνει δήμαρχος και στο Ροστόφ, όπου μένει μόνιμα και ο θείος Ιβάν.

Περιπέτειες

Ένα από τα συγκροτήματα στα οποία στηρίχθηκε ο Τσίπρας την περίοδο της διακυβέρνησής του ήταν εκείνο των Εκδόσεων Λιβάνη. Η σχέση του παραδοσιακού εκδοτικού ομίλου με την Κουμουνδούρου άρχισε να χτίζεται σταδιακά, κυρίως μέσω της γνωριμίας του Νίκου Παππά με τον Ηλία Λιβάνη, ο οποίος μεταξύ των άλλων συμμετείχε ως υποψήφιος βουλευτής στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από τον πανίσχυρο (τότε) υπουργό επί των Μέσων Ενημέρωσης, καθοριστικό ρόλο στη σύσφιγξη των σχέσεων Τσίπρα - Λιβάνη έπαιξε και το δίδυμο Παυλόπουλου - Παπαγγελόπουλου, που είχε αναπτύξει απίστευτη σχέση με τις Εκδόσεις Λιβάνη από την εποχή που τα «Επίκαιρα» είχαν αποκαλύψει το σχέδιο «Πυθία». Οι δύο πρώην Νεοδημοκράτες λέγεται ότι υπήρξαν οι «ατμομηχανές» των διαρροών προς τη διεύθυνση του εντύπου.

Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, όπως κάπου εκεί (στο παρελθόν) ανήκει και μια εβδομαδιαία εφημερίδα που εξέδωσε ο Λιβάνης και η οποία ανέστειλε την έκδοσή της αμέσως μετά την πτώση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εκείνο που δεν ανήκει στο παρελθόν, αλλά αποτελεί προϊόν στον παρόντα χρόνο, είναι ο πολυεπίπεδος έλεγχος που αφορά τόσο τα δάνεια όσο και τις οφειλές του Ομίλου Λιβάνη προς το Δημόσιο. Γιατί είναι καλό να υπάρχει πλουραλισμός στην ενημέρωση, αρκεί τα σπασμένα να τα πληρώνουν οι επιχειρηματίες και όχι το κράτος και οι τράπεζες.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 10 Ιουνίου 2022.