Ένα από τα λίγα προνόμια που έχουν μείνει στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η επιλογή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Με βάση το Σύνταγμα, η Ανώτατη Πολιτειακή Άρχοντας καλείται να επιλέξει από μια περιορισμένη δεξαμενή προσώπων, που δεν είναι άλλη από τους τρεις προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων: του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Με δεδομένο ότι έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία για τις εκλογές, είναι απολύτως λογικό να έχει ξεκινήσει και η σχετική συζήτηση αναφορικά με το πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, που θα έχει μια μεγαλύτερη θητεία σε σχέση με το παρελθόν, αφού θα βρεθεί στο Μαξίμου για περισσότερες από 70 ημέρες.

Επικρατέστερος

Με τα σημερινά δεδομένα, επικρατέστερος για μεταβατικός πρωθυπουργός είναι ο νυν πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, που είναι και ο αρχαιότερος των τριών προέδρων. Αν και είναι νωρίς για να προκαταλάβει κανείς την απόφαση της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αν στοιχημάτιζα για το φαβορί, θα έβαζα όλα τα λεφτά στο συγκεκριμένο πρόσωπο.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 22 Οκτωβρίου 2022.