Εγκαίρως η στήλη (πριν από περίπου δύο χρόνια) είχε αποκαλύψει την πρόθεση του Κώστα Καραµανλή να µην είναι εκ νέου υποψήφιος για βουλευτής.

Το πρωί της περασμένης Τρίτης µε µια λιτή ανακοίνωση απλώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τον πρώην πρωθυπουργό να περατώνει την κοινοβουλευτική του διαδροµή.

Επρόκειτο περί µιας αναµενόµενης απόφασης, η οποία αιφνιδίασε µόνο εκείνους που ακόµα και την ύστατη ώρα έτρεφαν ελπίδες ότι υπήρχε έστω και η ελάχιστη πιθανότητα να αλλάξει άποψη ο επί χρόνια αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Είναι οι ίδιοι που τα τελευταία χρόνια µε συνέπεια προσπαθούν άλλοτε να «ερµηνεύσουν» και άλλοτε να λειτουργήσουν ως οι αντ’ αυτού του Καραµανλή.

Όµως, πάντα χάνουν τον στόχο (αυτό συνέβη και στην περίπτωση της αποχώρησης), αφού επί της ουσίας κάνουν την προσδοκία είδηση! Ωστόσο, όλοι αυτοί οι «ερµηνευτές» του πρώην πρωθυπουργού δεν θα είχαν ρόλο στα δηµόσια πράγµατα από το 2009 µέχρι σήµερα αν δεν έκαναν αυτήν ακριβώς τη δουλειά.

Αναμενόμενη απόφαση

Στην πολιτική, όταν κανείς προτάσσει το συναίσθηµα, απλώς χάνει και τον στόχο, αλλά κυρίως αδυνατεί να προσεγγίσει το τελικό αποτέλεσµα. Για όσους γνωρίζουν πώς σκέφτεται ο Καραµανλής, η αποχώρηση από τη Βουλή αποτελούσε την πλέον αναµενόµενη απόφαση. Κι αυτό γιατί ο συγκεκριµένος πολιτικός, αν σε κάτι διαφέρει από τους υπόλοιπους, αυτό συνδέεται µε τη δυνατότητα που διαθέτει στην ανάλυση του πολιτικού περιβάλλοντος.

Ο πρώην πρωθυπουργός, που είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν είχε ιδιαίτερη σχέση µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εσχάτως παραδεχόταν ότι ο τελευταίος «παίζει χωρίς αντίπαλο στο τερέν της πολιτικής». Στον δε χώρο της Κεντροδεξιάς είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Η αποτύπωση αυτής της πραγµατικότητας είναι βέβαιον ότι επηρέασε καταλυτικά την απόφαση του Κώστα Καραµανλή να µη βρίσκεται στην επόµενη Βουλή.


Μήνυμα εντός της ΝΔ

Επειδή όµως ανήκει και στην κατηγορία των πολιτικών που πιστεύουν στον βιοϊστορικό κύκλο, µε την ενέργειά του θέλησε να στείλει µήνυµα εντός και εκτός Ν.∆. για την ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού της παράταξης. Ανεξάρτητα, όµως, απ’ όλα αυτά, µετά την τελευταία εξέλιξη αξίζει να σηµειωθεί και µια παλιότερη πληροφορία, σύµφωνα µε την οποία, σε ανύποπτο χρόνο και πολύ πριν από την παρούσα χρονική συγκυρία, πραγµατοποιήθηκε µια συνάντηση ανάµεσα στους Κ. Μητσοτάκη και Κ. Καραµανλή, στην οποία οι δύο άνδρες είχαν κάνει µια γενικότερη πολιτική κουβέντα.

Για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ρεπορτάζ εκείνης της εποχής (υπάρχει και σχετικό δηµοσίευµα της στήλης), φαίνεται ότι ανάµεσα στα πολλά συζητήθηκε και το ενδεχόµενο να προταθεί για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας ο πρώην πρωθυπουργός. Κάποιοι, µάλιστα, πήγαιναν ένα βήµα παρακάτω τη σχετική κουβέντα, επισηµαίνοντας ότι «είχε υπάρξει συµφωνία ανάµεσα στους δύο άνδρες», πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται από καµία πλευρά. Το γεγονός ότι ο Κ. Καραµανλής δεν θα είναι στην επόµενη Βουλή αυτοµάτως τον βάζει στο κάδρο των υποψήφιων Προέδρων.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 24 Φεβρουαρίου 2023.