Παρακολουθώντας κανείς τις δηµοσκοπήσεις του τελευταίου χρονικού διαστήµατος, αντιλαµβάνεται ότι ένα τυχαίο γεγονός µπορεί να ανατρέψει (σχεδόν) τα πάντα στην πολιτική.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι ερευνητές της κοινής γνώµης, όταν παρουσιάζουν τα ευρήµατά τους, σχεδόν µονότονα επισηµαίνουν ότι η καταγραφή των τάσεων της κοινής γνώµης δεν είναι τίποτα περισσότερο από µια φωτογραφία της στιγµής. Αυτό ήρθε να επιβεβαιωθεί προσφάτως µετά το τραγικό συµβάν των Τεµπών, όπου µέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας ανετράπησαν στρατηγικές, καµπάνιες και πολιτικές δυναµικές. Τόσο γρήγορα και τόσο απλά. Από ένα και µόνο (τυχαίο) γεγονός.

Τα γεγονότα

Κατά καιρούς σάς έχουµε γράψει για τη δυναµική των γεγονότων, που στο τέλος έρχεται να διαµορφώσει το ίδιο το γεγονός και κατ’ επέκταση το όποιο αποτέλεσµα, εν προκειµένω το εκλογικό. Με αφορµή τις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, έγινα αποδέκτης πολλών και διαφορετικών αντιδράσεων. Αντιδράσεων που ήρθαν να επιβεβαιώσουν κυρίως αυτό που είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή «Οι Νεοδηµοκράτες έχουν ψυχή καρδερίνας».

Αν δουν µια καλή µέτρηση, ανεβαίνουν στα ουράνια. Αν δουν µια κακή, σπεύδουν να προδικάσουν το τέλος! Θα αποφύγω να σας πω τι, αλλά κυρίως από ποιους, άκουσα τις τελευταίες µέρες σε σχέση µε το δήθεν επερχόµενο «εκλογικό Βατερλώ της Ν.∆.».

Αναζήτηση συμμάχων

Κάποιοι µάλιστα εξ αυτών άρχισαν να ψάχνουν µέχρι και συµµάχους, µήπως και καταφέρουν να σχηµατίσουν κυβέρνηση µε «κορµό» την κεντροδεξιά Παράταξη. Και όλη αυτή η αντίδραση υπήρξε ενώ εξελισσόταν το (ίδιο) το γεγονός, µε αποτέλεσµα οι δηµοσκοπήσεις να καταγράφουν κυρίως τον θυµό και την οργή του κόσµου. Τι πιο λογικό!

Η αποτύπωση αυτή καταδεικνύει και τη σπουδαιότητα του «εργαλείου» που λέγεται δηµοσκόπηση. Φαντάζεστε, ενώ ακόµη θα µετρούσαµε αδικοχαµένες ψυχές, οι έρευνες της κοινής γνώµης να έδειχναν κυρίαρχο τον Μητσοτάκη και καλπάζουσα τη Ν.∆.; Τότε όλα θα ήταν λάθος! Εν προκειµένω, η φωτογραφία της στιγµής αποτύπωσε µε ακρίβεια αυτό που κυριαρχούσε στην κοινωνία. Και όσο αποµακρυνόµαστε από το γεγονός, τα ευρήµατα, όπως αυτά καταγράφονται από τις δηµοσκοπήσεις, µεταβάλλονται, στην περίπτωσή µας προς όφελος του κυβερνώντος κόµµατος.

Κάλλιστα θα µπορούσε να συµβεί το ακριβώς αντίθετο ή να υπάρξει µια παγίωση της πρώτης φωτογραφίας. Οµως όλα αυτά είναι αδιάφορα µπροστά στον πανικό που κατέλαβε τους ψηφοφόρους της Ν.∆., που, έχοντας ψυχή καρδερίνας, άρχισαν να προδικάζουν το εκλογικό αποτέλεσµα 120 µέρες πριν από τις κάλπες. Μιλάµε για εκλογικό χρόνο που µετράει διπλά και τριπλά και για το θετικό και για το αρνητικό.

Ψυχραιμία

Στην πολιτική, εκείνο που επιβάλλεται να διαθέτει κανείς είναι αυτοσυγκράτηση και ψυχραιµία. Αυτό που εκλείπει από το DNA των Νεοδηµοκρατών, οι οποίοι πάντα στα δύσκολα πιστεύουν ότι χάνουν. Τα δεδοµένα στον χώρο της Κεντροδεξιάς έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, αφού η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι κάτι συγκυριακό.

Είναι µια σχέση εµπιστοσύνης, που έχει χτιστεί σε γερά θεµέλια, γι’ αυτό και δεν επηρεάζεται και τόσο από συγκυριακά φαινόµενα. Αν κάτι µπορεί να εξαχθεί ως συµπέρασµα από τις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, είναι ότι η Ν.∆. και ο Μητσοτάκης εξακολουθούν να παραµένουν οι βασικοί πυλώνες στους οποίους δείχνει εµπιστοσύνη η πλειονότητα των πολιτών.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 24 Μαρτίου 2023.