Με δεδοµένο ότι έχουµε εισέλθει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, παρουσιάζει εξαιρετικά µεγάλο ενδιαφέρον η αποτύπωση της δηµοσκοπικής πραγµατικότητας σε επίπεδο εκλογικών περιφερειών.

Η στήλη, η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει τα όσα καταγράφονται στις κρυφές δηµοσκοπήσεις που έχουν φτάσει στα επιτελεία των κοµµάτων, κρίνει σκόπιµο να παρουσιάσει σήµερα τη δυναµική των τριών µεγάλων κοµµάτων ανά διοικητική περιφέρεια.

Με 32,2% η ΝΔ

Στην Αττική, η Ν.∆. προηγείται µε 32,2% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ µε 30,2% και το ΠΑΣΟΚ µε 7,9%. Στην Πελοπόννησο το κυβερνών κόµµα κινείται στο 36,4% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ µε 26,4% και το ΠΑΣΟΚ µε 8,7%. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Ν.∆. καταγράφει κατά µέσο όρο 37,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28,8% και το ΠΑΣΟΚ 9,2%.

Σε αντίθεση µε τις ως άνω περιφέρειες, στην Περιφέρεια Ηπείρου τα δύο κόµµατα εµφανίζονται πλάι-πλάι, µε τη Ν.∆. να κινείται στο 31,7%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 30,2% και το κόµµα του Νίκου Ανδρουλάκη στο 5,6%. Κοντινή είναι η απόσταση που χωρίζει τα δύο µεγάλα κόµµατα και στη Θεσσαλία, µε τη Ν.∆. να βρίσκεται στο 31,9%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 27,5% και το ΠΑΣΟΚ στο 9,8%. Πλήρης ανατροπή σκηνικού δείχνουν οι έρευνες στην Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται µε 33,8%, τη Ν.∆. να ακολουθεί µε 28,2% και το ΠΑΣΟΚ µε 9,3%.

Μακεδονία και Θράκη

Εξαιρετικά µεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επιδόσεις των τριών κοµµάτων σε επίπεδο Μακεδονίας και Θράκης, περιφερειών που εν πολλοίς διαµορφώνουν µαζί µε την Αττική το τελικό εκλογικό αποτέλεσµα. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η Ν.∆. καταγράφει ένα 35%, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται πολύ χαµηλότερα, στο 22%, και το ΠΑΣΟΚ στο 9,4%.

Αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνουν οι δηµοσκοπήσεις και στην Κεντρική Μακεδονία, µια εξαιρετικά δύσκολη για το κυβερνών κόµµα περιοχή. Συγκεκριµένα, η Ν.∆. εµφανίζεται να συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου το 33,7% των ψηφοφόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ το 21,2% και το ΠΑΣΟΚ το 9,1%. Και, τέλος, στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας η Ν.∆. κινείται στο 38,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26,6% και το ΠΑΣΟΚ στο 9,1%.

Μεγάλη διαφορά

Σε ό,τι αφορά τη νησιωτική Ελλάδα, στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφεται κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση µε τις υπόλοιπες περιφέρειες, αφού η Ν.∆. συγκεντρώνει ποσοστό 36,5%, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 17,5% και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη να «σπάει» όλα τα ρεκόρ και να κινείται στο 16,2%. Εντελώς διαφορετική εικόνα παρατηρείται και στο Νότιο Αιγαίο, µε τη Ν.∆. να βρίσκεται στο 30,9%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 16% και το ΠΑΣΟΚ στο 10,9%. Στο Ιόνιο η Ν.∆. καταγράφει 32,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,8% και το ΠΑΣΟΚ 6,4%. Προβάδισµα του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, µε το κόµµα του κ. Τσίπρα να κινείται στο 28,8%, τη Ν.∆. στο 26,4% και το ΠΑΣΟΚ στο 15,6%.

Η συνολική εικόνα

Στα συγκεντρωτικά τώρα, η δύναµη των κοµµάτων, δυόµισι εβδοµάδες πριν από τις εκλογές, διαµορφώνεται ως εξής: Ν.∆. 33%, ΣΥΡΙΖΑ 27,1% και ΠΑΣΟΚ 9%. Ωστόσο, οι ερευνητές της κοινής γνώµης θεωρούν ότι πιο ασφαλή συµπεράσµατα θα µπορέσουν να βγάλουν την επόµενη εβδοµάδα, δεδοµένου ότι πλέον έχει ξεκαθαρίσει ο χάρτης σε σχέση µε τα κόµµατα που θα συµµετάσχουν στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 6 Μαΐου 2023.