Debate: Η τελευταία ευκαιρία του Σαμαρά
Οι "πρωταθλητές" ούτε φοβούνται ούτε επιλέγουν αντιπάλους
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, καταγράφεται για πρώτη φορά η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει ακόμη και την αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ολοι οι δείκτες τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς εγκλωβίστηκε σε μια λάθος στρατηγική, που μέρα με τη μέρα αύξανε τη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι οι ακραίες συμβουλές του Χρύσανθου Λαζαρίδη είναι αντιδημοφιλείς και δεν έχουν απήχηση στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Σε μια περίοδο που το ζητούμενο ήταν η προσέλκυση κεντρώων ψηφοφόρων, ο κ. Σαμαράς άρχισε να αναπτύσσει μια ρητορική που απευθυνόταν σε ένα σκληρά δεξιό ακροατήριο. Ολα αυτά είχαν ως συνέπεια, μία εβδομάδα πριν από την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Μεταπολίτευσης, η Ν.Δ. να υστερεί σε όλους τους δημοσκοπικούς δείκτες, που διαμορφώνουν και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Παρά ταύτα, οι άνθρωποι που εμπιστεύεται ο κ. Σαμαράς επιμένουν να μην αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό την πραγματικότητα, επιλέγοντας να οικοδομήσουν τη δική τους.
ΣΤΗΝ ΗΤΤΑ
Αυτό έχει ως συνέπεια η εκλογική συμπεριφορά, όπως αυτή καταγράφεται στην κανονικές δημοσκοπήσεις, να είναι «παγωμένη», εξέλιξη που νομοτελειακά οδηγεί στην ήττα. Με απλά λόγια, αν τις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει ένα δυνατό πολιτικό γεγονός, η πλειοψηφία των αναποφάσιστων θα κατευθυνθεί προς το πρώτο κόμμα, ανεξάρτητα από το αν αυτή τη στιγμή δείχνει να κινείται πιο κοντά στη Ν.Δ. Επ αυτού υπάρχουν αρκετά ιστορικά παραδείγματα.
Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι τι μπορεί σε αυτή τη φάση να ανατρέψει έως έναν βαθμό τα δεδομένα. Η απάντηση είναι περισσότερο απλή από όσο κάποιοι πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Μία και μόνη κίνηση: Η τηλεοπτική μονομαχία του κ. Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα. Το debate από μόνο του αποτελεί πολιτικό γεγονός. Αν θέλει ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί και να πείσει τους αναποφάσιστους, δεν μπορεί να το πετύχει με τις παλαιοκομματικές περιοδείες, που θυμίζουν στον κόσμο πολιτικές περιόδους και πολιτικούς που θέλει να ξεχάσει. Οσοι συμβουλεύουν τον κ. Σαμαρά ας του πουν ότι στις συγκεντρώσεις δεν προσέρχονται οι αναποφάσιστοι, αλλά οι σκληρά αποφασισμένοι. Αυτό σημαίνει ότι περιοδεύοντας ανά την επικράτεια δεν μπορεί να ανατρέψει την άποψη των 8 στους 10 Ελλήνων που εκτιμούν ότι την επόμενη Κυριακή θα επικρατήσει ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του. Αν όμως δεν θέλουν για κάποιους λόγους να επισημάνουν τη συγκεκριμένη παράμετρο, ας πουν στον κ. Σαμαρά ότι το 70% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσε τη διεξαγωγή ενός τηλεοπτικού debate ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και το αναφέρω αυτό γιατί θυμάμαι ότι πριν από περίπου έναν μήνα ο κ. Σαμαράς είχε επικαλεστεί (και ορθώς έπραξε) στοιχεία των δημοσκοπήσεων για να αποδείξει στον κ. Τσίπρα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν ήθελε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ
Οι δημοσκοπήσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται a la carte και να τις επικαλείται κανείς μόνο όταν τον βολεύουν. Θα ήταν ωφέλιμο ο πρωθυπουργός να επανεξετάσει το θέμα του debate. Αλλωστε, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θυμούνται ότι ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. έχει αρνηθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τηλε-αναμέτρηση των δύο αρχηγών. Ακόμη κι αν υπάρχουν πολλοί που θα το θυμούνται, ένα είναι σίγουρο: ότι ο κ. Σαμαράς, αν πραγματικά πιστεύει ότι διαθέτει (και διαθέτει) την καλύτερη πρόταση διακυβέρνησης, έχει να κερδίσει πολύ περισσότερα απ όσα θα χάσει, αν σκέφτεται τι θα πουν εκείνοι που γνωρίζουν την άρνησή του να προσέλθει στο debate. Σε αυτή τη φάση, για να πειστούν οι αναποφάσιστοι, υπάρχει ένας και μόνον δρόμος: Η αναμέτρηση του πρωθυπουργού με τον κ. Τσίπρα. Τα υπόλοιπα, δυστυχώς για την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, εκλαμβάνονται από το εκλογικό σώμα ως διαχείριση ήττας.
Κανένας ηγέτης δεν διέπρεψε κρυπτόμενος
Είναι λάθος για έναν ηγέτη να αποφεύγει τον αντίπαλό του, όταν μάλιστα αυτός προηγείται με σημαντική διαφορά, μία βδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Το 2000, που πολλοί έχουν επαναφέρει στη μνήμη τους, ο Κώστας Καραμανλής δεν απέφυγε το debate με τον Κώστα Σημίτη. Απεναντίας, προσήλθε, έδωσε τη μάχη και κατάφερε να μετατρέψει σε ντέρμπι τις εκλογές. Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι κανένας ηγέτης δεν διέπρεψε κρυπτόμενος. Και μιας και στη Ν.Δ. αρέσκονται στα του ποδοσφαίρου, καμία ομάδα δεν κέρδισε πρωτάθλημα αρνούμενη να παίξει ακόμη και με τον ουραγό της βαθμολογίας. Για παράδειγμα, η ομάδα σας, ο Ολυμπιακός, κύριε Σαμαρά, για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να παίξει και με τη Βέροια και με τον Παναιτωλικό και με τον Πλατανιά. Αν αρνηθεί να αναμετρηθεί, επειδή απλώς θεωρεί ότι είναι καλύτερος, ένα είναι σίγουρο: ότι θα χάσει το πρωτάθλημα. Και κάτι τελευταίο: Οι πρωταθλητές, σε κάθε επίπεδο, ούτε φοβούνται ούτε επιλέγουν τους αντιπάλους τους. Αν πραγματικά ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι είναι καλύτερος από τον κ. Τσίπρα, δεν έχει παρά να αναμετρηθεί μαζί του και να τον κερδίσει. Ετσι, απλά! Διαφορετικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει στις κάλπες έχοντας τον «αέρα» του νικητή που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις.