Ένα δραματικό παρασκήνιο, που περιλάμβανε διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, απειλές, εντάσεις αλλά και συγκρούσεις προηγήθηκε της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, θέμα το οποίο απείλησε- προς στιγμήν- ακόμα και την ίδια την κυβερνητική σταθερότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», όλα «παίχτηκαν τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας όταν στον 7ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών έμειναν μόνοι σε ένα γραφείο ο κ. Χατζηδάκης και οι επικεφαλής της τρόικας Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε στα χέρια του ένα κομμάτι χαρτί που περιλαμβάνει τους βασικούς άξονες της πρότασης της Αθήνας για τους πλειστηριασμούς, πρόταση την οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν αποδέχονταν οι τρεις εκπρόσωποι των δανειστών. Ο κ. Χατζηδάκης επέμεινε πως κάθε άλλη πρόταση δεν θα περάσει από τη Βουλή. Ο Τόμσεν δηλώνει αμετακίνητος. Ο κ. Χατζηδάκης κατευθύνεται στο γραφείο του και παρουσία της τρόικας επικοινωνεί με τον πρωθυπουργό για ακόμη μία φορά, του εξηγεί το αδιέξοδο και την απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ελάχιστα λεπτά μετά κλείνει το τηλέφωνο και επιστρέφει στο τραπέζι. «Αυτή είναι η πρότασή μας, δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω εκτός πια κι αν εσείς θέλετε να συζητήσετε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή», τους είπε, θέτοντας με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο το πολιτικό ζήτημα που πιθανώς να προέκυπτε.

Μαζούχ και Μορς ζητούν να διακοπούν οι συζητήσεις για να επικοινωνήσουν με τους ανώτερούς τους, ο Τόμσεν επιμένει στις δικές του απόψεις αλλά συναινεί στη διακοπή. Μία ώρα αργότερα τα δύο στελέχη δηλώνουν πως θα αφήσουν την κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα βάσει της πρότασης που κατέθεσε ο κ. Χατζηδάκης.  Ο κ. Τόμσεν, απομονωμένος πλέον, ζητεί να καταγραφεί ρητά πως η Αθήνα νομοθετεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, κάτι που δέχεται ο κ. Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι δεν επιθυμεί να δοθεί το κλίμα της σύγκρουσης.

Κάπου εκεί έκλεισε η πιο σοβαρή διαπραγμάτευση των τελευταίων μηνών.