Όσο κι αν προσπαθώ, δεν μπορώ να καταλάβω τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση με τον φράχτη στον Έβρο.

Επί των ημερών του ζήσαμε σε Μόρια, Ειδομένη και Ελληνικό σκηνές που εξέθεταν την Ελλάδα. Η θάλασσα δεν είχε σύνορα και στον Έβρο ήταν «ξέφραγο αμπέλι». Η ΝΔ κατασκεύασε φράχτη με προδιαγραφές οχυρωματικού αναχώματος (ύψους πέντε μέτρων, πακτωμένος σε βάθος έξι μέτρων), ανακόπτοντας τις μεταναστευτικές ροές. Το μήνυμα τον Μάρτιο του 2020 ήταν ότι πλέον... «το αμπέλι δεν είναι ξέφραγο». Στα 37,5 χιλιόμετρα που αρχικώς κατασκευάσθηκαν θα προστεθούν εντός του 2023 άλλα 35 χλμ., ενώ πρόθεση της κυβέρνησης ΝΔ, εφόσον επανεκλεγεί, είναι να κατασκευάσει την επόμενη τριετία φράχτη στο σύνολο των 140 χλμ. του ποταμού Έβρου.

Ο φράχτης αποδείχθηκε το ισχυρότερο μέσο αποτροπής, καθώς μόνο το 2022 απετράπη η παράνομη είσοδος στη χώρα μας 256.000 μεταναστών, που αν περνούσαν θα έστελναν μήνυμα ανοχής. Και εκατομμύρια μετανάστες θα κατέκλυζαν την Ελλάδα και την Ευρώπη, δημιουργώντας σημαντικά ζητήματα ασφάλειας. Συνεπώς, η Ευρώπη χρωστάει στην Ελλάδα. Και για να μπορούν να πίνουν ήσυχοι κάποιοι τον καφέ του στην Grand Place, κάποιοι άλλοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να είναι αυτοί ασφαλείς. Εκείνο, ωστόσο, που πρέπει να διευκρινισθεί είναι ότι η απόφαση που ελήφθη με την πρωτοβουλία Παπαδημούλη είναι απόφαση μιας Επιτροπής. Και τα μέλη του ΕΛΚ που ψήφισαν υπέρ Παπαδημούλη ήταν μόλις δύο! Αλλά και ότι η Ολομέλεια δεν δεσμεύεται από την απόφαση της Επιτροπής.

Το μήκος των φραχτών που υπάρχουν στα σύνορα της ΕΕ με τρίτες χώρες (Ρωσία, Λευκορωσία, Τουρκία κ.λπ.) είναι 2.048 χλμ. με τα περίπου 1.300 εξ αυτών να βρίσκονται μεταξύ Φινλανδίας - Ρωσίας. Συνολικά, φράχτες έχουν ορθώσει 19 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Σαφώς η στάση του κ. Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑ που τον καλύπτει κινείται ενάντια στα εθνικά συμφέροντα. Ωστόσο, η ΝΔ θα έπρεπε να τον ευχαριστήσει, γιατί με την κίνησή του απέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει. Αυτός είναι! Και ο κίνδυνος από τις πολιτικές του ιδεοληψίες για τα συμφέροντα της χώρας είναι υπαρκτός.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 3/4