Το αποτέλεσμα των εκλογών διέψευσε πολλές προσδοκίες.

Πρώτον, διέψευσε τραγικά τις προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του βρίσκεται σε κατρακύλα. Για πρώτη φορά αντιπολίτευση που διεκδικεί την εξουσία είδε τα ποσοστά της να πέφτουν αντί να ανεβαίνουν. Αυτό είναι ένα μήνυμα, που ο κ. Τσίπρας με την παρέα του θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους. Το ότι ο κ. Τσίπρας πήρε ένα κόμμα από το 3% και το πήγε στο 30% δεν σημαίνει ότι τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα κάθονται και θα παρακολουθούν αδρανή τον κατήφορο του κόμματός τους.

Δεύτερον, ο λαός δεν συγκινήθηκε από κανένα σενάριο «προοδευτικής διακυβέρνησης». Ούτε από κυβέρνηση ηττημένων ούτε από κυβέρνηση ανοχής, ούτε από κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ο λαός φρόντισε να μη βγαίνουν τα «κουκιά» για τέτοιους πειραματισμούς.

Τρίτον, απέρριψε τις «κόκκινες» γραμμές του κ. Ανδρουλάκη. Το ποσοστό που έλαβε είναι αυξημένο, αλλά δεν δικαιολογεί αυτόνομη πορεία. Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν ένα κόμμα για αυτά που θα κάνει και όχι για αυτά που δεν θα κάνει. Ο κ. Ανδρουλάκης, το κόμμα του οποίου δεν ψήφισε την απλή αναλογική, έπρεπε να προβάλλει ως λύση σταθερότητας και όχι με τις αρνήσεις του να γίνεται παράγων αστάθειας.

Τέταρτον, οι Έλληνες δεν υπέκυψαν στις «σειρήνες» διάφορων ακροδεξιών φωνών και απομόνωσαν τους επίδοξους αντικαταστάτες των κάθε λογής Κασιδιάρηδων.

Πέμπτον, το σαρωτικό ποσοστό που έλαβε η ΝΔ αποτελεί ισχυρό πρόκριμα αυτοδυναμίας, το οποίο, λογικά, θα επιβεβαιωθεί σε έναν μήνα. Οι Έλληνες έδειξαν ότι θέλουν σταθερότητα και δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στο νοσηρό χθες. Έδειξαν ότι θέλουν, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να συνεχίσουν την πορεία για μια ισχυρή Ελλάδα, ικανή να αντιμετωπίσει τις διεθνείς οικονομικές και γεωστρατηγικές προκλήσεις αλλά και κινδύνους. Οι διερευνητικές που θα ακολουθήσουν θα αποδείξουν ότι ο λαός με την ψήφο του έβαλε τέλος στον… μύθο της απλής και άδολης αναλογικής, που δεν είναι βέβαια καθόλου άδολη για τα εθνικά συμφέροντα.

Οι ηττημένοι θα μπορούσαν να μην κάνουν χρήση των διερευνητικών και να πάμε το συντομότερο σε νέες εκλογές. Θα προσέφεραν εθνική υπηρεσία.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 22/5