Οι όροι «διανοούμενοι» και «πνευματικοί άνθρωποι» είναι ίσως από τους πλέον παρεξηγημένους στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτισμένοι με την Αριστερά, είναι οριακά «απαγορευμένο» σε οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη να διεκδικεί τη στήριξη των διανοουμένων και των πνευματικών ανθρώπων.

Για την Ιστορία, η χρήση του όρου «διανοούμενοι», με την έννοια ανθρώπων του πνεύματος, των επιστημών, των Τεχνών και των γραμμάτων, οι οποίοι διατυπώνουν δημοσίως τη θέση τους για σοβαρά ζητήματα, ενίοτε και με πολιτική απόχρωση, καθιερώθηκε στο λυκαυγές του 20ού αιώνα.

Αφορμή στάθηκε η υπόθεση του Γάλλου λοχαγού εβραϊκής καταγωγής Αλφρεντ Ντρέιφους, ο οποίος καταδικάστηκε για κατασκοπία και προδοσία υπέρ των Γερμανών το 1894. Η συγκεκριμένη ιστορία έχει χαρακτηριστεί τεράστιο στρατιωτικοπολιτικό σκάνδαλο κατασκοπίας και ταυτόχρονα μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς δικαστικές πλάνες που, ναι μεν, ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά κορυφώθηκε στις αρχές του 20ού.

Οταν άρχισε να αποκαλύπτεται η πλάνη, πνευματικοί άνθρωποι από τη Γαλλία ξεκίνησαν να αντιδρούν ζητώντας την αναθεώρηση της δίκης και της ετυμηγορίας και ο Γάλλος πολιτικός Ζορζ Κλεμανσό τούς χαρακτήρισε συλλήβδην «διανοουμένους», εκχωρώντας ακούσια τον όρο στην Αριστερά, μιας και οι αντίστοιχοι πνευματικοί άνθρωποι της Δεξιάς τάσσονταν εναντίον της αναθεώρησης.


Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσπαθούν να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό ανθρώπους που διαπρέπουν στο παγκόσμιο στερέωμα και αποτελούν αυθεντίες στον τομέα τους
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 

Ο παραπάνω «άγραφος κανόνας» ισχύει διαχρονικά και στην Ελλάδα, με τον χώρο της διανόησης και των επιστημών να ταυτίζεται αυθαίρετα με την Αριστερά. Ο κανόνας, ωστόσο, φαίνεται να αναιρείται στο σύνολό του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Μέλημά μας είναι να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό ανθρώπους που διαπρέπουν στο παγκόσμιο στερέωμα και αποτελούν κατά κοινή ομολογία αυθεντία στον τομέα τους», ανέφερε με νόημα άνθρωπος από το περιβάλλον της κυβέρνησης, προσθέτοντας με νόημα «ότι το ζήτημα δεν μπαίνει στα στενά κομματικά πλαίσια, αλλά σε εθνικά», υπενθυμίζοντας τη δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού το 2018.

Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην κριτική, είχε δηλώσει ότι «φοράει πάντα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας», θέλοντας να δείξει ότι κάποια πράγματα είναι εθνικοί στόχοι.

Οπως αναφέρουν με νόημα κυβερνητικοί παράγοντες, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον ίδιο τρόπο που δόμησε το κυβερνητικό σχήμα, αψηφώντας δηλαδή μικροκομματικές λογικές και κοιτώντας το αποτέλεσμα και την επίτευξη των στόχων, κινείται και στην αξιοποίηση διαπρεπών προσωπικοτήτων σε καίριες θέσεις».

ΑΜΙΣΘΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ


Μια προσεκτική ματιά στα ονόματα όσων συμμετέχουν σε επιτροπές, είναι άμισθοι σύμβουλοι ή εκπροσωπούν την Ελλάδα στο εξωτερικό αποδεικνύει τα παραπάνω. Καθηγητές πανεπιστημίου συνδράμουν το έργο της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα. Ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Τομέα Ιστορίας, Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής, ανέλαβε τη θέση του άμισθου συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Στον ίδιο τομέα αξιοποιείται και ένας σπουδαίος Ελληνας με διεθνή αναγνώριση, που συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο.

Ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Ελληνοκύπριος οικονομολόγος, ο οποίος το 2010 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών και τέθηκε επικεφαλής επιτροπής για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, ενώ αποτελεί στρατηγική επιλογή για την κυβέρνηση της Ν.Δ.
images


Ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Συνολάκης έγινε γνωστός από την έκθεσή του για την πυρκαγιά στο Μάτι και στοχοποιήθηκε μέσω Facebook από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη. Ορίστηκε πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, σε μια περίοδο που η Ελλάδα βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
sinolakis



ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ


Ενας από τους πλέον διαπρεπείς Ελληνες του εξωτερικού είναι ο 47χρονος καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Ο διευθυντής του Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030, γνωστός για τις μελέτες του που ρίχνουν φως στη γενετική βάση πλήθους νόσων, θα επιχειρήσει να αναζωογονήσει την έρευνα στην Ελλάδα.
δερμιτζακης



Ο γνωστός συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης ανέλαβε βοηθός της ψυχολόγου Ειρήνης Αγαπηδάκη, με στόχο να υλοποιήσουν το σχέδιο «Κανένα παιδί μόνο» για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Ο Γιώργος Κρεμλής ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας. Ο κ. Κρεμλής είναι διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντεταλμένος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας.

Υπηρετεί στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος ανέλαβε πρόεδρος της επιτροπής για την τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν τη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων της Αστυνομίας.
Μια από τις σημαίες της κυβερνητικής πολιτικής αναφορικά με την καθημερινότητα των πολιτών είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Την προεδρία της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος ανέλαβε ο Παναγιώτης Μπεχράκης, καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος του European Network for Smoking and Tobacco Prevention, τ. αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Adjunct Professor του Harvard University και διευθυντής του Κέντρου Ερευνας του Καπνίσματος και του Καρκίνου του Πνεύμονος.

Η παραίτηση του Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού τον Απρίλιο του 2018 με βολές εναντίον του τότε αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παππά, είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο. Ο διάσημος Ελληνας επιστήμονας είναι σήμερα άμισθος σύμβουλος του νέου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, έχοντας διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής επιστήμονας και αργότερα διευθυντής του τμήματος Διαστημικής στο φημισμένο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, επίτιμος διευθυντής του τμήματος Διαστημικής του ιδίου πανεπιστημίου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ

Μια από τις πλέον ακτινοβόλες προσωπικότητες που συνδράμουν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Στηβ Βρανάκης, επικεφαλής του Δημιουργικού Εργαστηρίου (Creative Lab) της Google σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, ο οποίος ανέλαβε ειδικός σύμβουλος, Chief Creative Officer του Ελληνα πρωθυπουργού.

Ο Στηβ Βρανάκης είναι βραβευμένος για τις δημιουργίες του, έχοντας εργαστεί σε έργα της Apple και της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο, για λογαριασμό της NASA, των Hνωμένων Εθνών και της UNICEF. Τα τελευταία οκτώ χρόνια εργαζόταν στο Δημιουργικό Εργαστήριο της Google σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Ο κ. Βρανάκης θα συμβάλει συμβουλευτικά στο re-branding της Ελλάδας στο εξωτερικό, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και το Enterprise Greece καθώς και στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και προώθηση περισσότερων καινοτόμων εφαρμογών στις δημόσιες πολιτικές της χώρας.

72386450_10162568229905654_5160576469419687936_n




Λαμπρές προσωπικότητες στην επιτροπή για το 1821

ΑΛΒΕΛΕΡ



Στην επιτροπή για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με επικεφαλής τη Γιάννα Αγγελοπούλου συμμετέχουν σπουδαίοι και διακεκριμένοι Ελληνες καθηγητές που διαπρέπουν στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Ξεχωρίζουν από τον κατάλογο των μελών της επιτροπής αυτής της εθνικής πανστρατιάς η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο Στάθης Καλύβας και ο Δημήτρης Γόντικας.

Μαζί θα εργαστούν ιστορικοί, όπως οι Πασχάλης Κιτρομιλίδης, Κώστας Κωστής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου. Στην επιτροπή θα μετέχουν ακόμα και πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες, όπως ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Νίκος Μουζέλης και ο Αριστείδης Χατζής αλλά και οικονομολόγοι, όπως ο Ναπολέων Μαραβέγιας. Τα Γράμματα και οι Τέχνες δίνουν επίσης το «παρών» με τους Σταύρο Ζουμπουλάκη, Θεόδωρο Κουρεντζή, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Καμηλάκη. Από τον χώρο της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών και της Ιατρικής συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ταρνανάς.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 7/12