Όταν ο Γάλλος μαθηματικός Εμίλ Μπορέλ έγραφε στις αρχές του 20ου αιώνα το άρθρο Mécanique Statistique et Irréversibilité (1913, Στατιστική μηχανική κα μη αναστρεψιμότητα) το οποίο θα μετεξελισσόταν από τον Βρετανό φυσικό Άρθουρ Έντιγκτον στο περίφημο θεώρημα των άπειρων πιθήκων, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένας άλλος Μπορέλ κάτι παραπάνω από έναν αιώνα μετά θα «ακύρωνε» στην πράξη το θεώρημά του.

Σύμφωνα με το περίφημο θεώρημα των άπειρων πιθήκων, αν άπειροι πίθηκοι, για άπειρο χρόνο πατούσαν τα πλήκτρα μίας γραφομηχανής, τότε κάποια στιγμή θα κατάφερναν να γράψουν τα έπη του Ομήρου. Σύμφωνα με το θεώρημα αυτό αποδεικνύεται ότι η πι¬θα-νό¬τη¬τα να συμ¬βούν ταυ¬τό¬χρο¬να δύο ή πε¬ρισ¬σό¬τε¬ρα γε¬γο¬νό¬τα, των οποί¬ων η έκ¬βα¬ση κα-θε¬νός χω¬ρι¬στά δεν επη¬ρε¬ά¬ζει την έκ¬βα¬ση των άλ¬λων, εί¬ναι ίση με το γι¬νό¬με¬νο των πι¬θα-νο¬τή¬των να συμ¬βεί από μόνο του κα¬θέ¬να γε¬γο¬νός. Ως πίθηκος φυσικά δεν νοείται ένας πραγματικός πίθηκος, αλλά χρησιμοποιείται μεταφορικά ως μία αφηρημένη συσκευή που παράγει μία τυχαία σειρά γραμμάτων επ’ άπειρον.

Κι αν σε μία εκλαϊκευμένη εκδοχή του θεωρήματος του Μπορέλ, οι πίθηκοι κατάφερναν να γράψουν ένα έπος του Ομήρου, σίγουρα δεν θα κατάφερναν να γράψουν τον περίφημο κατάλογο των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, κάτι που έχει αναλάβει ένας άλλος Μπορέλ, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η είδηση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παρόλο που δεν είχε κάποιο απτό αποτέλεσμα εκτός από την ανανέωση του ραντεβού για την Αθήνα, σκόρπισε έναν ακατανόητο άνεμο ικανοποίησης μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ έχει στα χέρια του έναν προφορικό κατάλογο πιθανών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Για τον ίδιο κατάλογο κυρώσεων συζήτησαν και τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ωστόσο σε ερώτηση για ενδεχόμενη επέκτασης της λίστας ονομάτων στον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, απάντησε ότι «ο κατάλογος κυρώσεων δεν είναι ακόμη έτοιμος, αλλά δεν έχει παραμεριστεί». Πιο πριν είχε σπεύσει να πει βέβαια πως «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την Τουρκία ενόψει της έκθεσης που θα παρουσιάσω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον προσεχή Μάρτιο, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου αλλά και τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων, σε κάθε πτυχή».

Κυρώσεις ήταν και πάνε τελικά και μάλλον οι άπειροι πίθηκοι του Εμίλ Μπορέλ θα μπορούσαν να συντάξουν πιο γρήγορα τον κατάλογο από τον Ζοζέπ Μπορέλ.