Τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πραγματείες του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου. Οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης τα διδάσκονται στη Γ’ Λυκείου στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, το οποίο εξετάζεται στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Σε ένα σημείο του έργου του, ο Αριστοτέλης αναφέρεται σε όσα έχουν γίνει στο παρελθόν. Γράφει χαρακτηριστικά ο Αριστοτέλης: «Κάτι που έγινε στο παρελθόν δεν μπορεί να είναι αντικείμενο επιλογής και προτίμησης» και στη συνέχεια αναφέρει, επικαλούμενος τον αρχαίο Έλληνα τραγικό ποιητή Αγάθωνα: «Μόνο γι᾽ αυτό δεν έχει δύναμη ακόμη κι ο θεός άφαντα να κάνει πράγματα που κάποτε είχαν γίνει».

Τα παραπάνω αποσπάσματα μπορεί να είναι εκτός ύλης για τις Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά είναι εξαιρετικά διδακτικά για όλους μας.

Μία τέλεια εφαρμογή αποτελεί το 2015 και όσα διαδραματίστηκαν μέσα σε μια χρονιά που σίγουρα θα γραφτεί στην ιστορία. Η πυκνότητα του πολιτικού χρόνου για τη συγκεκριμένη χρονιά έτεινε στο άπειρο, ειδικά αν τη συγκρίνουμε με τις χρονιές που ακολούθησαν.

Ακόμα και σήμερα, 6 χρόνια μετά, το 2015 δεν έχει σταματήσει να μας απασχολεί. Όσα εκτυλίχθηκαν μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας και όσα διαδραματίστηκαν στα σκοτεινά παρασκήνια, εντός και εκτός Ελλάδος. Είναι ερωτήσεις που δεν έχουν γίνει ακόμα, απαντήσεις που δεν δόθηκαν ποτέ και λεπτομέρειες που δεν αποσαφηνίστηκαν και ούτε πρόκειται ποτέ να αποσαφηνιστούν. Κάποιες ίσως δεν πρέπει κιόλας να δουν το φως της δημοσιότητας.

Τα αποσπάσματα από το βιβλίο του Παναγιώτη Λαφαζάνη υπενθυμίζουν σε όλους μας ότι υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε, ακόμα κι αν η ερμηνεία τους γίνεται υπό συγκεκριμένο πρίσμα.

Κυρίως όμως υπενθυμίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το παρελθόν και όσα έγιναν από τον Φλεβάρη του 2015, όταν ανέλαβαν την εξουσία, μέχρι τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους όταν ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο κόμμα τους, δεν μπορούν να τα αλλάξουν γιατί πολύ απλά έχουν γίνει. Και δεν έχει σημασία πώς τα ερμηνεύουν οι πρωταγωνιστές της εποχής ή όσοι παρακολούθησαν τα γεγονότα από κοντά ή με μία σχετική απόσταση. Σημασία έχει ότι αργά η γρήγορα η αλήθεια έρχεται στην επιφάνεια  από μαρτυρίες ή έγγραφα και τότε το παρελθόν φωτίζεται.

Μέχρι να φωτιστεί εκείνη η περίοδος στο μέτρο του δυνατού, τα σκοτεινά σημεία του 2015 θα στοιχειώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ας μελετήσουν λοιπόν τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη, γιατί τώρα μπορεί να είναι ο  Παναγιώτης Λαφαζάνης για τη Λαϊκή Ενότητα, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και το τρίτο Μνημόνιο. Αύριο  όμως μπορεί να είναι κάτι πιο βαρύ.

«διὸ ὀρθῶς Ἀγάθων

μόνου γὰρ αὐτοῦ καὶ θεὸς στερίσκεται,

ἀγένητα ποιεῖν ἅσσ᾽ ἂν ᾖ πεπραγμένα»