Είμαστε σε τριήμερο έντασης και ενδεχομένως «κόλασης» (Ερντογάν, Γρηγορόπουλος, πλειστηριασμοί). Προτιμώ όμως σήμερα να ασχοληθώ με τους «Καλικάντζαρους», που μπαίνουν στα σπίτια μας αυτή την εποχή από πόρτες και παράθυρα, από φεγγίτες και καμινάδες, ακόμα και από χαραμάδες. Και τρώνε ό,τι βρουν στην κουζίνα, βρομίζοντας ταυτόχρονα όλους τους χώρους του σπιτιού και φυσικά… τη ζωή μας.

Ολο τον χρόνο πελεκούσαν με τσεκούρια να κόψουν το δέντρο που βαστάει την ύπαρξή μας. Δαιμόνια πραγματικά, όπως περιγράφονται στην αρχαία δοξασία, με άγριες φάτσες, βούλιμοι, κοιλαράδες, θρασείς και πρόστυχοι. Εδώ που τα λέμε τα δαιμόνια αυτά (αρχαίας καταγωγής) μοιάζουν με τα σημερινά μέλη της κυβέρνησης.

«Καλικάντζαροι» που τρώνε τα θεμέλια της οικονομίας, της κοινωνίας, μαγαρίζουν τη ζωή μας και κλέβουν όλα τα όνειρα του λαού. Ας πούμε, ο Αλέξης μοιάζει με τον περίφημο «Μαλαγάνα». Σύμφωνα με την παράδοση, ο «Μαλαγάνας» θέλει πολλή προσοχή, γιατί ξεγελάει τα παιδιά, τους νέους και έτσι καταφέρνει να τους παίρνει όλα τα γλυκά. Θα μπορούσε όμως να λέγεται και «Πλανήταρος». Είναι αυτός που πλανεύει, εξαπατά τους ανθρώπους, γιατί από στιγμή σε στιγμή μεταμορφώνεται σε ζώο ή γίνεται ένα άμορφο κουβάρι ή φωνάζει εναντίον των κακών για να γίνει συμπαθής.

Οσα συμβαίνουν φέτος, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές. Οσα έρχονται στις ζωές των ανθρώπων, που βλέπουν να μειώνεται ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδό τους. Να λιγοστεύει. Να χάνεται η δυνατότητα να ζήσουν ανθρώπινα με την οικογένειά τους. Εξαιτίας των μέτρων που φέρνουν πάλι οι περίφημοι - παράξενοι αριστεροί. Ολα αυτά μοιάζουν με έργα «Καλικάντζαρων». Στις φιγούρες των κυβερνητικών αλλά και των στελεχών που βγαίνουν στα παράθυρα της τηλεόρασης, μπορείς να διακρίνεις τον «Μαλαπέρδα», που βρομίζει τα φαγητά την ώρα που μαγειρεύονται, ή τον χυδαίο «Μανδρακούκο» που κρύβεται τη νύχτα πίσω από μάνδρες και πειράζει τις γυναίκες. Είναι τραγοπόδαροι, καραφλοί, μαλλιάδες, ασχημομούρηδες, αγράμματοι που παριστάνουν τους λαϊκούς και πολλές φορές πάνε απευθείας από τα μπουζούκια στον Αυτιά ή στον Παπαδάκη.

Μερικές φορές η αποχαύνωση και το ουίσκι φαίνονται στα κόκκινα μάτια τους, παρά το σχετικό μακιγιάζ πριν εισέλθουν στα τηλεοπτικά πλατό. Την ώρα που υπερασπίζονται πολιτικές θέσεις (ανύπαρκτες αφού υπηρετούν το μνημόνιο), τα μάτια τους πετάγονται έξω, σαν να πάσχουν από εξόφθαλμο βρογχοκήλη! Βρίζουν τη μεσαία τάξη ή τους πλούσιους, ενώ το πρώτο πράγμα που έχουν στον οπίσθιο λοβό του εγκεφάλου είναι το πώς και αυτοί θα βάλουν το χέρι στο μέλι, έστω και αυτή την εποχή, που η κοινωνία πεινάει και δεν… κόβει τιμολόγια!

Υπάρχει το κράτος. Υπάρχουν πάντα τα δημόσια ταμεία. Υπάρχει πάντα μια θεσούλα να βολευτούμε. Εποχική ή μόνιμη δεν έχει σημασία, αρκεί να την πάρουμε και να φωνάξουμε «ζήτω η Αριστερά του Τσίπρα!».

«Καλικάντζαροι». Εμφανίζονται κάθε Χριστούγεννα και φεύγουν τα Φώτα. Ο «Μαντρακούκος», ο «Κωλοβελόνης», ο «Στραβολαίμης» και ο «Κοψομεσίτης». Μερικοί από αυτούς μοιάζουν με τα νορβηγικά τρολ. Τρομακτικά όντα της σκανδιναβικής μυθολογίας. Από αυτά γεννήθηκε ο όρος τρολ, που χρησιμοποιείται στο Διαδίκτυο. Ετσι και τα αριστερά παιδιά μας, θέλουν οπωσδήποτε να καταστρέψουν μια συζήτηση, μια άποψη, μια σωστή ιδέα, προσβάλλοντας με κάθε τρόπο τον συντάκτη της. Δεν αγαπούν τον διάλογο. Ακούνε μόνο τη φωνή τους. Ολοι οι άλλοι παράγουν fake news.

Βέβαια, ανακαλύψαμε ότι έχουμε στη ζωή μας και έναν μεγάλο «Φασουλή», που έχει διαλύσει την οικονομική επιστήμη και δυσφημήσει το Ευκλείδειο Θεώρημα. Είναι ο υπουργός των Οικονομικών που δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον κόσμο και να εξηγήσει τα επιτεύγματά του, μιλώντας καλά ελληνικά. Είναι αυτή η απίθανη φατσούλα που συνοδεύεται από την παράξενη, στριγκιά, παιδική φωνούλα που έχει φλομώσει στο παραμύθι όλο τον ελληνικό λαό. Είναι αυτός που ανακάλυψε ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί για κοινωνικούς λόγους και για να έχουμε καλές τράπεζες». Είναι ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών που σε άπταιστα αγγλικά μάς είπε ότι «το 2060 θα έχουμε μειώσει το χρέος 25%, δηλαδή θα χρωστάμε περίπου 230 δισ.»! Προηγουμένως μάλιστα, αυτός ο μαρξιστής, που επενδύει τα λεφτά του σωστά (όπως έχει γραφτεί) σε χρηματοπιστωτικούς οίκους και έχει εξάδελφο διαχειριστή «κόκκινων» δανείων, μας είπε ότι «θα έχουμε πρόβλημα από τη συσσώρευση επενδυτών στα σύνορα!».

Επομένως, το «παλικάρι» μπορεί με ταχύτητα «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε» να υπογράφει τη σφαγή των επιδομάτων για τους τρίτεκνους, τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, μια νέα και βαθιά υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Κατά τα άλλα, αυτός είναι «μαρξιστής» όσο εγώ είμαι «αστροναύτης», έτοιμος να ταξιδέψω στους εξωγενείς πλανήτες.

Σκεφτείτε ότι έφτασε στο σημείο ο Φίλης να πει με νόημα ότι «ο Τσακαλώτος έχει ακολουθήσει όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις!». Τον «κάρφωσε» αλύπητα, ως τη μεγαλύτερη Φιλιππινέζα των δανειστών. Αυτός, ο «Φασουλής» ή «Καλικάντζαρος», με τις πράξεις του και τις υπογραφές του, «μπήκε» σε όλα τα σπίτια και το δυστύχημα είναι ότι δεν μπορούμε να τον διώξουμε πριν έρθουν τα Φώτα. Οπως και να έχει, φέτος ή του χρόνου θα φύγει από καμιά καμινάδα. Θα γίνει καπνός. Μαζί με τον άλλον.

Από τη στήλη «Αποκλίνουσα συμπεριφορά» στην Ελευθερία του Τύπου