Ο ελληνικός λαός διαψεύδει τους µελλοντολόγους! Ενώ τα τελευταία χρόνια διαβάζαµε βαρύγδουπες προβλέψεις ότι µετά την πανδηµία θα µειωθεί αισθητά η πίστη των ανθρώπων στον Θεό, η έρευνα της διαΝΕΟσις µε τίτλο «Τι πιστεύουν οι Έλληνες, 2024» καταλήγει στο αντίθετο αποτέλεσµα.

Η έρευνα αυτή διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και καταγράφει τις απόψεις των Ελλήνων για µια σειρά από κοινωνικά, ηθικά και πολιτιστικά ζητήµατα.

Όταν η έρευνα ανακοινώθηκε στο Οικονοµικό Φόρουµ των ∆ελφών, όλοι εντυπωσιάσθηκαν από το ποσοστό του 79,9% των ενηλίκων Ελλήνων που δηλώνουν ότι πιστεύουν στον Θεό.

*Διαβάστε εδώ: Η µάχη του ευρω-σταυρού

Το ποσοστό χαρακτηρίζεται ως ένα από τα υψηλότερα σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, συνοδεύεται και από την απάντηση ότι το 50,7%, περισσότεροι από τους µισούς, δηλώνουν ότι είναι στενή η σχέση τους µε τη θρησκεία.

Ακόµα πιο ενδιαφέρουσα είναι µία λεπτοµέρεια: ότι και στις ηλικίες των 17- 24 ετών το 80,3% απήντησε ότι πιστεύει στον Θεό. ∆ηλαδή, η νέα γενιά, που αποτελεί το µέλλον της πατρίδας µας, δεν διαφοροποιείται από τον µέσο όρο όσον αφορά αυτό το σηµαντικό ζήτηµα.

Φαίνεται ότι οι παραδοσιακές αξίες είναι το µέλλον µας. Ο Έλληνας αντιστέκεται στις προπαγάνδες και δεν παρασύρεται από τη δήθεν προοδευτικότητα, η οποία προτείνει να αποκοπούµε από ρίζες, από ταυτότητα, από πολιτιστική κληρονοµιά. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση στο ερώτηµα για την εµπιστοσύνη στους θεσµούς.

Η έρευνα της διαΝΕΟσις παραθέτει µια σειρά θεσµών και οι Έλληνες απαντούν ότι οι πρώτοι πέντε που κερδίζουν την εµπιστοσύνη µας είναι οι εξής, µε άριστα το 5: Η οικογένεια µε βαθµό 4,3 στα 5. Οι Ενοπλες ∆υνάµεις µε 3,7.

Οι επιστήµονες/τεχνοκράτες µε 3,3. Η Αστυνοµία µε 2,9. Και στην πέµπτη θέση η Εκκλησία µε 2,7. Ακολουθούν άλλοι θεσµοί και στην τελευταία θέση εµπιστοσύνης βρίσκονται οι ΜΚΟ µε 1,9. Είναι προφανές ότι οι πρώτοι πέντε θεσµοί που κερδίζουν την εµπιστοσύνη του λαού µας εκφράζουν την ανάγκη να διαφυλάξουµε την Άµυνα, την κοινωνική συνοχή και την πολιτιστική ταυτότητά µας, χωρίς, όµως, να αδιαφορήσουµε για την επιστήµη και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Προβληµατισµό προκαλεί η απάντηση που δίνουν οι ερωτηθέντες στο ερώτηµα αν αισθάνονται ότι προστατεύονται οι ελευθερίες. Το 46,9% απαντά ότι προστατεύονται οι ελευθερίες των µειονοτήτων, ενώ το 42,4% πιστεύει ότι προστατεύονται οι ελευθερίες των πολιτών γενικά. ∆ηλαδή, οι Ελληνες θεωρούν ότι τα δικαιώµατα της πλειοψηφίας προστατεύονται λιγότερο από ό,τι τα δκαιώµατα των µειοψηφιών. Ας µην επηρεαζόµαστε από τις παραπλανητικές ετικέτες του συντηρητικού και του προοδευτικού.

Πρέπει να σεβασθούµε την ανάγκη του λαού µας να κρατηθεί γερά από τις αξίες που του χάρισαν την εθνική επιβίωση κάτω από δυσκολίες, υποδουλώσεις, παγκόσµιες κρίσεις και άλλες ταλαιπωρίες.

Οι παραδοσιακές αξίες είναι διαχρονικές, αλλά και αυτές πρέπει να ανταποκρίνονται στα προβλήµατα και να δίνουν απαντήσεις στις ανάγκες της εποχής. Πριν από 203 χρόνια, οι πρόγονοί µας αποφάσισαν να δηµιουργήσουν ένα ελεύθερο ελληνικό κράτος, συνδυάζοντας την ορθόδοξη πίστη και την ιστορική συνέχεια του Ελληνισµού µε τη δηµοκρατική διακυβέρνηση και τα ανθρώπινα δικαιώµατα.

Το παρελθόν µας δεν το κλείνουµε στο µουσείο. Το αξιοποιούµε, χωρίς ακρότητες και υπερβολές, ως εφαλτήριο για ένα καλύτερο µέλλον.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 20/04/2023