Ο Νόμος 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών χαιρετίστηκε από την αγορά, ως ένα απαραίτητο βήμα προκειμένου να δοθεί δίκαιη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, τα οποία συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της κρίσης και εξακολουθούν να αποτελούν ως τώρα «θηλιά» στο λαιμό πολλών, βιώσιμων κατά τα άλλα επιχειρήσεων.

Στους δέκα περίπου μήνες της εφαρμογής του νόμου, το ενδιαφέρον από την πλευρά των επιχειρήσεων υπήρξε έντονο, ωστόσο τα αποτελέσματα μέχρι τώρα φαίνονται κατώτερα των προσδοκιών. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, περίπου 30.000 επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Από αυτές ήταν επιλέξιμες 5.000, οι 850 υπέβαλαν αίτηση και μόλις 26 κατάφεραν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται επίσης περισσότερες από 2.500 νέες αιτήσεις. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις που αδυνατούν αυτή τη στιγμή να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους φθάνουν τις 400.000, είναι προφανές ότι η χρήση του μηχανισμού είναι ακόμη περιορισμένη.

Τα Επιμελητήρια είχαν εξαρχής επισημάνει τις αδυναμίες του νόμου και είχαν προτείνει συγκεκριμένες τροποποιήσεις, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στο μηχανισμό περισσότερες επιχειρήσεις. Όπως όλα δείχνουν, αρκετές από αυτές τις προτάσεις βρίσκουν το δρόμο της υλοποίησης, με σκοπό την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου. Στις επικείμενες αλλαγές, περιλαμβάνεται η ένταξη στη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν το 2017, η δραστική μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, η ένταξη του συνόλου των χρεών των επιχειρήσεων, καθώς και η υποχρέωση των τραπεζών να αιτιολογούν πλήρως τις περιπτώσεις απόρριψης αιτήσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου, θα υπάρξει πρόβλεψη η οποία θα επιτρέπει το «ξεπάγωμα» του λογαριασμού της επιχείρησης, όταν αυτή εντάσσεται στο πρώτο στάδιο της ρύθμισης και την αναλογική διανομή των χρημάτων, ώστε να μένει ένα ποσοστό ρευστότητας και στην επιχείρηση.

Ο τροποποιήσεις αυτές, που απαντούν στα αιτήματα της Επιμελητηριακής Κοινότητας, αλλά και του συνόλου των φορέων της αγοράς, αναμένεται να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής του νόμου και να δώσουν την ευκαιρία σε περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να παραμείνουν στη ζωή, να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται και να συνεισφέρουν στην απασχόληση και στην οικονομία.

Ο νόμος 4469/2017, παρά τις αρχικές του ατέλειες, παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βιώσιμο τρόπο για όλους τους εμπλεκόμενους. Μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο της Πολιτείας και της αγοράς και με την προώθηση των απαραίτητων βελτιώσεων, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για εξυγίανση τόσο του τραπεζικού, όσο και του επιχειρηματικού τοπίου στη χώρα μας.