Βασικό στοιχείο της κουλτούρας του νεοέλληνα, αποτελεί η ροπή του στην τέλεση μη σύννομων πράξεων. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να ενοχλεί τον καθωσπρεπισμό που όλοι κρύβουμε μέσα μας, αλλά αποτελεί μια πραγματικότητα. Δεν θα υποστηρίξω ότι η ροπή αυτή αποτελεί αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο, ούτε ότι χρεώνεται αποκλειστικά στους απλούς πολίτες της χώρας. Η εικόνα υπουργών και βουλευτών να καπνίζουν σε κλειστούς χώρους αγνοώντας τον αντικαπνιστικό νόμο, αποτελεί ένα μικρό παράδειγμα των λεγομένων μου.

Παράνομη πράξη εκ μέρους του πολίτη αποτελεί η φοροδιαφυγή για παράδειγμα. Εξίσου παράνομη πράξη αποτελεί η είσπραξη αγροτικής επιδότησης από κάποιον που δεν την δικαιούται.

Οι φωτογραφικές προσλήψεις από την άλλη, αποτελούν παράνομη πράξη από την πλευρά του πολιτικού συστήματος. Η ανοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέναντι σε σειρά παραβατικών συμπεριφορών από τα «γνωστά- άγνωστα παιδία», αποτελεί εξίσου παράνομη πράξη.

Ο αποκαλούμενος αντιεξουσιαστικός χώρος δρα ανεξέλεγκτα σκορπίζοντας τον τρόμο στους δρόμους της χώρας. Ο υπουργός Νίκος Τόσκας εγκλωβισμένος στις ιδεοληπτικές τάσεις του, βλέπει εχθρούς εντός των σωμάτων ασφαλείας. Σε παράλληλο σύμπαν, μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ζητά να διαφυλάξει τους «ελεύθερους κοινωνικούς χώρους», κοινώς τις καταλήψεις οικημάτων από αντιεξουσιαστές σε όλη την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του με παλαιότερες δηλώσεις του, βλέπει χαρούμενους τουρίστες να απολαμβάνουν τα αξιοθέατα της πόλης προσπαθώντας για μια ακόμα φορά να βγάλει τρελούς όσους καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με περιστατικά ανομίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην χώρα μας όμως εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι ανομία τείνει να θεωρείτε αυτονόητη πράξη. Η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικοί και πολίτες οποιοδήποτε άκουσμα τέλεσης μία μη σύννομης πράξης, αποτελεί πλήγμα στην κοινωνική δομή της χώρας μας.

Η διασφάλιση της κανονικότητας αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός για αυτούς που την αναζητούν. Με μεγάλο αίσθημα ευθύνης των λεγομένων μου, εκτιμώ ότι η συμπεριφορά των πολιτικών αρχόντων αποτελεί την γενεσιουργό αιτία της διαμόρφωσης μιας τέτοιου είδους κουλτούρας. Λύση για όλους μας αποτελεί η ποιοτική αναβάθμιση του πολιτικού προσωπικού της χώρας, η οποία περνά αποκλειστικά από τα χέρια του λαού μας.

* Ο Κωνσταντίνος Χαλιορής είναι οικονομολόγος - επιχειρηματίας και πολιτευτής της ΝΔ στο νομό Φωκίδας.