Η επικείμενη εκλογική κατάρρευση στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές του Μαϊου πυροδοτούν ευφυείς ιδέες στον πρωθυπουργό προκειμένου να διασώσει ό,τι διασώζεται από τα απομεινάρια του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάστηκε η πολιτική πρωτοβουλία “Γέφυρα” με τον (φιλόδοξο, δίχως άλλο) σκοπό της «συγκρότησης ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά». Εντελώς τυχαία, μόλις μία μέρα αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να απευθύνει κάλεσμα σε αυτή την ευρεία συμπαράταξη.

Είναι προφανές ότι αυτό το δήθεν εκσυγχρονιστικό μπλοκ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει τις ψήφους των αναποφάσιστων του χώρου. Ωστόσο, ας δούμε τα πράγματα σφαιρικά: Το κόμμα που ξεκίνησε ως γνήσιο τέκνο της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά κυβέρνησε χωρίς ιδεολογικό πρόσημο, σε απροσδιόριστο πολιτικό χώρο, ρίχνει σήμερα “γέφυρες” προκειμένου να ηγεμονεύσει στο κέντρο και την κεντροαριστερά. Απευθύνει προσκλητήριο (χωρίς αντίκρισμα) τάχα για να προστατεύσει δημοκρατικές και κοινωνικές διεκδικήσεις. Αλλά ποια Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί μια κυβέρνηση που πράττει με γνώμονα της ιδεολογία της καρέκλας;

Η άκρατη επιθυμία του Πρωθυπουργού να εξασφαλίσει το μονοπώλιο στην κεντροαριστερά συνιστά μια απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσει την πολιτική συντριβή. Ξεχνά όμως πως η ξαφνική μεταμόρφωση του σε προοδευτικό σοσιαλιστή δεν παραγράφει τα τετελεσμένα της διακυβέρνησής του.

Ευτυχώς, ή δυστυχώς για κάποιους, η τετραετής συγκυβέρνησή του με τον Πάνο Καμμένο και η στήριξή του στο καθεστώς Μαδούρο δεν πείθει για τον κεντρώο προσανατολισμό της πολιτικής του. Μια κυβέρνηση που υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, που έφερε δύο αχρείαστα μνημόνια και πάσης φύσεως Πολάκηδες στο προσκήνιο, αλλά κυρίως που δεν δίστασε να εργαλειοποιήσει τους νόμους αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα για να κατοχυρώσει ρόλο ρυθμιστή στην πολιτική σκηνή, όσα πολιτικά τεχνάσματα και αν κάνει, είναι καταδικασμένη να αποσυρθεί στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Διαβάζοντας κανείς την ιδρυτική πράξη της πρωτοβουλίας “Γέφυρα” θυμάται αναπόφευκτα τις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Μπροστά στην επερχόμενη διακυβέρνηση της χώρας από την Νέα Δημοκρατία, το Μαξίμου αντιδρά σπασμωδικά και ανοργάνωτα, λησμονώντας ότι καμία “Γεφύριζα” δεν αντέχει όντας στηριγμένη σε σαθρά θεμέλια.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό από το κλίμα που επικρατεί, ότι οι Έλληνες πιστεύουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο όραμα του να πάει την Ελλάδα μπροστά, έχοντας πλέον κουραστεί από λαϊκιστές και δημαγωγούς. Καμία προσπάθεια λοιπόν μιας μειοψηφικής κυβέρνησης δεν μπορεί να ανακόψει την επερχόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

* Ο Κώστας Δέρβος είναι πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ