ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ απότομα και μετά την έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σε Αθήνα και Άγκυρα η «αποκλιμάκωση» στα ελληνοτουρκικά και αίφνης προέκυψε η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα της «διπλωματίας των σεισμών», είχαμε γράψει ότι πρόκειται για τουρκικό τακτικό ελιγμό δίχως στρατηγικό βάθος. Η Τουρκία δεν αλλάζει εθνικούς στόχους και η ατζέντα υπηρετείται σταθερά και απαρέγκλιτα από όλες τις κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως ιδεολογικού ή άλλου προσήμου. Ελιγμοί και παραπλανητικές κινήσεις λόγω αδυναμίας, ανάγκης ή προκειμένου να εξυπηρετηθούν τακτικοί στόχοι γίνονται κατά καιρούς, αλλά αυτά δεν συνιστούν μεταβολή της μακροπρόθεσμης στόχευσης.

ΥΠ’ ΑΥΤΗ την έννοια είχαμε τονίσει ότι δεν χρειάζεται να εμφανίζεται η Ελλάδα υπερενθουσιώδης, διότι έτσι εξωραΐζει την Τουρκία που αναζητά την καλή μαρτυρία για να ξεμπλοκάρει τα F-16 και να βρει χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό μέχρι να επανέλθει στα ίδια. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας δήλωσαν ότι δεν είμαστε «αφελείς» και ότι οι χώρες δεν αλλάζουν πολιτική σε μία ημέρα, αλλά θα δώσουμε μία ευκαιρία. Ταυτόχρονα, οι εξοπλισμοί συνεχίζονται στο παρά πέντε των εκλογών. Όντως, πριν αλέκτορα φωνήσαι, η Τουρκία υπενθύμισε πώς εννοεί τον «διάλογο». Όπως ξεκαθάρισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «υπάρχουν στο Αιγαίο νησιά με αδιευκρίνιστο καθεστώς, υπάρχουν οι παραβιάσεις, υπάρχει το θέμα του εναέριου χώρου, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για αύξηση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια, όλα αυτά είναι διαφωνίες, θέματα που δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια»… Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες πώς αντιλαμβάνεται την «αποκλιμάκωση», τόνισε ότι «πρέπει να τα λύσουμε όλα ως πακέτο, γιατί αν λύσουμε το ένα και δεν λύσουμε το άλλο, η ένταση θα συνεχιστεί, αυτά είναι αλληλένδετα προβλήματα».

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ, με την ανοιχτή απειλή ότι αν οι συζητήσεις δεν γίνουν όπως τις θέλει η Τουρκία «η ένταση θα συνεχιστεί», η σεμνή τελετή της επαναπροσέγγισης έλαβε τέλος, εκτός και αν πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που θα συζητήσει όλα αυτά. Επειδή κάποιοι θα επιχειρηματολογήσουν ότι αυτά τα λένε οι Τούρκοι για προεκλογικούς λόγους, επιμένουν δηλαδή στην πλάνη ότι η Τουρκία άλλαξε… πολιτική, να υπενθυμίσουμε την ευαγγελική περικοπή από τον Ματθαίο «και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης»…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή στις 13 Απριλίου 2023