Στην πολιτική είναι μεγάλη υπόθεση να ξέρεις πού να επικεντρώσεις την αντιπαράθεση επιλέγοντας τα ισχυρά σου χαρτιά, αν έχεις, ή τις αδυναμίες του αντιπάλου.

Καθώς εισερχόμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας. Ενδιαφέρουσα προσπάθεια, η οποία όμως προσκρούει στην πραγματικότητα. Όπως πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή. Οι πρώτοι οιωνοί ήρθαν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Goldman Sachs εκτίμησε ότι την Παρασκευή 21 Απριλίου η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας και θα τη φέρει πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Θα χρειάζεται ακόμα μια αναβάθμιση για το «ποθούμενο».

Εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, αλλά όλες οι αναβαθμίσεις, δώδεκα συνολικά, πραγματοποιήθηκαν από τις εκλογές του ’19 και μετά. Δηλαδή, από τότε που έφυγε από την κυβέρνηση. Οπότε, ή ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ανοησίες ή οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Σημειωτέον ότι η επικείμενη αναβάθμιση γίνεται υπό την προϋπόθεση μετεκλογικής πολιτικής σταθερότητας. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί η ανάλυση του «Economist Intelligence», η οποία είναι πολύ σαφής για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας. «Εάν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, οι επιπτώσεις για τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι αρνητικές, με δεδομένο το ιστορικό της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα επανέφερε μεγάλη αβεβαιότητα στις μακροοικονομικές και επιχειρηματικές προοπτικές της Ελλάδας και θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη στάση των επενδυτών απέναντι στη χώρα»…

ΚΑΙ το κερασάκι στην τούρτα οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη των χωρών παγκοσμίως. Η Ελλάδα τρίτη στην κατάταξη μακράν μπροστά από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία. «GDP growth forecast, 2023»: Ireland: 5,6%, Turkey: 3%, Greece: 2,6%, Norway: 2,1%, Spain: 1,5%, Portugal: 1%, Netherlands: 1%, Switzerland: 0,8%, Belgium: 0,7%, Russia: 0,7%, France: 0,7%, Italy: 0,7%, Hungary: 0,5%, Austria: 0,4%, Poland: 0,3%, Germany: -0,1%, UK: -0,3%, Sweden: -0,5%.

Τελικά, μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να μην του βγαίνει η σύγκριση στην οικονομία, αλλά δεν πειράζει. Έχει τον Μιθριδάτη και τον Αντώναρο στα ψηφοδέλτια, οι οποίοι είναι πιο σημαντικοί από τον κουβά που τρώει από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 18/4