Οι δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της Opinion Poll επιβεβαιώνουν την τάση που είχε ήδη φανεί το προηγούμενο διάστημα.

Τη συνέχιση ανάκτησης των ποσοστών της από τη ΝΔ και τη σταδιακή επαναφορά της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου περίπου εκεί που βρισκόταν πριν από την τραγωδία των Τεμπών. Η διαφορά κυμαίνεται από 5,6% έως και 7,7%, αναλόγως, με αναγωγή στους αναποφάσιστους, επί των εγκύρων κ.λπ. και -πολύ ενδιαφέρον- στο ερώτημα για την ψήφο τη δεύτερη Κυριακή, οι απαντήσεις στο οποίο «σφραγίζουν» το άρθρο μας του Σαββάτου.

Υπάρχει εξήγηση για τα ευρήματα, η οποία σχετίζεται με το πού επικεντρώνεται προεκλογικά το κάθε κόμμα. Η ΝΔ πρόταξε τη σταθερότητα διακυβέρνησης και τη συνέχεια πολιτικής σε οικονομία, εξωτερική πολιτική, ασφάλεια - μεταναστευτικό, ψηφιοποίηση του κράτους, θέτοντας ως παράλληλο στόχο την αύξηση των μισθών στο 25% δίχως να υπόσχεται άμεσες μαγικές λύσεις. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να επιστρέψει σε μια παραλλαγή της προεκλογικής λογικής του 2015 με έναν συνδυασμό αυτόματων λύσεων, οι οποίες δεν φαίνεται να έπεισαν για τη σοβαρότητά τους, και καταγγελιών για θέματα που αποδεικνύεται ότι δεν απασχολούν τους πολίτες, π.χ. οι υποκλοπές. Ακόμα και για το δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο έκανε «σημαία», ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερες αρνητικές γνώμες για τον τρόπο που το διαχειρίστηκε από ό,τι η κυβέρνηση… Το λες και κατόρθωμα. Η δε συζήτηση για κυβέρνηση ηττημένων από την πρώτη Κυριακή, η οποία μάλιστα ενδέχεται να είναι και «ειδικού σκοπού», ήτοι ειδικό δικαστήριο για Τέμπη και υποκλοπές, μάλλον καταστροφικά λειτούργησε για την Κουμουνδούρου.

Σε μία συγκυρία που ο πλανήτης φλέγεται, βρισκόμαστε ίσως στο προοίμιο παγκοσμίου πολέμου και η χώρα πρέπει να πατά σταθερά εντός και εκτός συνόρων, το εκλογικό σώμα ακούει ότι αν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτηθεί κυβέρνηση-παράγκα για να στήσει ειδικά δικαστήρια για θέματα που δεν το απασχολούν. Εξάλλου ήρθαν οι αναβαθμίσεις για την ελληνική οικονομία και η προεξόφληση της επενδυτικής βαθμίδας αν δεν υπάρξει μετεκλογική πολιτική αστάθεια να ενισχύσουν το πρόταγμα της ΝΔ και να στείλουν στον κουβά το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Και μετά ήρθε ο Βαρουφάκης με το σχέδιο «Δήμητρα» και την επιστροφή στη δραχμή για να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τους αναποφάσιστους…

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 25/4