Καθώς μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές ξεκαθαρίζουν αρκετά πράγματα για τη στρατηγική των κομμάτων την οποία προσάρμοσαν στο τελευταίο «κατοστάρι» πριν από το νήμα.

Η ΝΔ επέλεξε να επικεντρώσει τη συζήτηση στο μέλλον με παράλληλη αναφορά για το τι επετεύχθη την τετραετία που κυβέρνησε, αλλά με το βάρος στο «αύριο» και τεκμήριο αξιοπιστίας τη διακυβέρνηση που προηγήθηκε. Λογική στρατηγική επιλογή λαμβάνοντας υπόψη το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται. Έχοντας ανεβάσει τη συσπείρωσή της άνω του 70% δεν απευθύνεται σε εκλογικό ακροατήριο που προσανατολίζεται σε ψήφο ανατροπής, αλλά σε ψηφοφόρους που θα επιλέξουν με κριτήριο την πολιτική της επόμενης ημέρας. Την οικονομία, την ανάπτυξη, τη σταθερότητα κ.λπ. Ζητεί δηλαδή θετική ψήφο.

Οι προερχόμενοι από τη ΝΔ αναποφάσιστοι είναι δύο κατηγοριών. Αυτοί που μετεωρίζονται μεταξύ ΝΔ και μικρότερου κόμματος και οι άλλοι μεταξύ ΝΔ και αποχής. Έχουν «γκρίνια» αλλά δεν θέλουν ρευστότητα και περιπέτειες στη χώρα και συνήθως τέτοιου είδους ψηφοφόροι όσο πλησιάζει η κάλπη και ειδικά αν υπάρχει διακύβευση ακυβερνησίας ή «περίεργων» καταστάσεων επαναπατρίζονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στον αντίποδα, επέλεξε αρνητική καμπάνια και μαύρη διαφήμιση με στόχο να συσπειρώσει την «αντιδεξιά» ή «αντιμητσοτακική» βάση. Η επιλογή αυτή έγινε αφενός λόγω της αδυναμίας του να διατηρήσει την εκλογική δεξαμενή του Κέντρου, αφετέρου, και κυρίως, λόγω της πλαγιοκόπησης που δέχεται στα αριστερά του από το ΜέΡΑ25, που παίζει σκληρά και αποκλειστικά την αντισυστημική ψήφο, και από το ΚΚΕ, με αποτέλεσμα να αιμορραγεί στον πυρήνα του. Ταυτόχρονα, προέταξε την «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» ως πλαίσιο συγκυβέρνησης με Βαρουφάκη, ΠΑΣΟΚ και «ανοχή» ΚΚΕ, με αντικείμενο Εξεταστικές Επιτροπές για τις υποκλοπές και τα Τέμπη

Αυτά ήταν ταφόπλακα στην προσπάθεια προσέλκυσης κεντρώων ψήφων και παραδοχή αυτής της αδυναμίας Ακόμα και αυτοί που δεν είναι θερμοί με τη ΝΔ και αμφιταλαντεύονται, αλλά αντιλαμβάνονται τα στοιχήματα για τη χώρα σε μία δύσκολη διεθνώς συγκυρία, όταν ακούν ότι η εναλλακτική είναι… Εξεταστικές, συγκατοίκηση με «Δήμητρες» και «αντισύστημα», διευκολύνονται στην απόφασή τους να ψηφίσουν ΝΔ. Γι’ αυτό, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι γίνεται «χορηγός του κ. Μητσοτάκη». Δεν έχει πολύ άδικο, αλλά ο κ. Τσίπρας έχει πλέον προτεραιότητα να σώσει τη βάση του που την πλιατσικολογούν οι κ. Βαρουφάκης και Κουτσούμπας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 17/5