Εν αναμονή των τουρκικών εκλογών, πέραν των δικών μας, υποφώσκει η προοπτική (;) ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου ο οποίος όμως τίθεται εν αμφιβόλω από τον γνωστό, διαχρονικό λόγο. Την αντίληψη της Τουρκίας ότι «διάλογος» σημαίνει αποδοχή από την Ελλάδα του συνόλου της τουρκικής αναθεωρητικής ατζέντας.

Πράγμα αδύνατον για μια κανονική ελληνική κυβέρνηση. Λέμε «κανονική» διότι δεν έχουν όλοι την ίδια σχέση με την κανονικότητα. Στην πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον ενημέρωσε, όπως ο ίδιος είπε, και για τις προθέσεις του σχετικά με την Τουρκία: «Είχα την ευκαιρία να του παρουσιάσω τις θέσεις μας για την εξωτερική πολιτική. Την ανάγκη να ξαναγίνει η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Και βεβαίως να προχωρήσουμε σε μια νέα ευρωτουρκική ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάνει και την ελληνοτουρκική θετική ατζέντα, με σαφείς, όμως, “κόκκινες” γραμμές και την προοπτική της επίλυσης των διαφορών μας στη Χάγη».

Ερώτημα πρώτον: Ποιες είναι οι «διαφορές» που θα παραπεμφθούν στη Χάγη; Από πότε οι μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις συνιστούν «διαφορές»; Η εθνική θέση είναι ότι το μόνο θέμα προς συζήτηση είναι η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Ούτε καν «θαλάσσιες ζώνες» γενικώς, όπως συχνά αναφέρεται, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα χωρικά ύδατα τα οποία αποτελούν πεδίο κυριαρχίας και όχι κυριαρχικό δικαίωμα, άρα είναι εκτός συζήτησης.

Ερώτημα δεύτερον: Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές»; Στο Σκοπιανό η εθνική «κόκκινη γραμμή» για καμία παραχώρηση σε γλώσσα και ταυτότητα έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ ροζ κορδέλα.

Ερώτημα τρίτον: Ως τι ενημερώθηκε ο Γερμανός καγκελάριος για την πολιτική έναντι της Τουρκίας; Ως επικυρίαρχος; Ως μεσολαβητής; Ως φίλος και υποστηρικτής της Τουρκίας όπως είναι η Γερμανία; Ποια η ανάγκη να δοθούν διαβεβαιώσεις και διαπιστευτήρια στο Βερολίνο;

Ερώτημα τέταρτον: Δημοσίευμα φιλικού προς τον ΣΥΡΙΖΑ Μέσου που ανέφερε ότι «οι δύο πολιτικοί ηγέτες συμφώνησαν ότι, με μία νέα προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα και με ενδεχόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία, θα είναι πιο εύκολο να υπάρξει ελληνοτουρκική προσέγγιση και επίλυση των χρόνιων διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως ακριβώς έγινε με τη “Βόρειο Μακεδονία”» απηχεί την πραγματικότητα; Υποσχέθηκε στους Γερμανούς «Πρέσπες στο Αιγαίο»;

Τέλος, οι «Πρέσπες στο Αιγαίο» θα συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία για κυβέρνηση-ακορντεόν με ΜέΡΑ25 και ΠΑΣΟΚ;

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 25/4