Μηνύματα από το ΝΑΤΟ
Άρθρο γνώμης
''Η παραχώρηση περισσότερων από 80 µαχητικών F-16 στην Ουκρανία είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή κίνηση µέχρι τώρα''
Σύνοδος του ΝΑΤΟ για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας, που φιλοξενήθηκε στην Ουάσινγκτον, επισκιάστηκε εν μέρει από τη συζήτηση για τη συνέχιση ή μη της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ.
Τα θέματα που συζητήθηκαν όμως, όπως αποτυπώνονται και στο κείμενο των συμπερασμάτων, είναι σημαντικά και θα επηρεάζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις τα επόμενα πολλά χρόνια.
Ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεων προφανώς αφορούσε το μέτωπο της Ουκρανίας, την ανανέωση της δέσμευσης των νατοϊκών κρατών για στήριξή της κατά της Ρωσίας και τη συνέχιση του πολέμου φθοράς κατά της Μόσχας με τη διαρκή αναβάθμιση του οπλοστασίου των ουκρανικών δυνάμεων.
Η έναρξη παραχώρησης περισσότερων από 80 μαχητικών F-16 είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή κίνηση μέχρι τώρα, η οποία μένει να αποδειχθεί πώς θα αποδώσει στο πεδίο.
Μία άλλη σημαντική εξέλιξη είναι ότι ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ ο Ινδοειρηνικός και η αντιπαράθεση με την Κίνα, η οποία δεν χαρακτηρίζετ αι ως εχθρική χώρα όπως η Ρωσία, αλλά παραμένει απειλή και είναι σαφές ότι ανεβαίνει στην κλίμακα της επικινδυνότητας για τη Συμμαχία.
Εξάλλου, εάν παρακολουθήσει κανείς την πύκνωση των ασκήσεων στον Ειρηνικό μεταξύ των ΗΠΑ και των μη νατοϊκών συμμάχων και εταίρων στην περιοχή (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες), βγάζει αβίαστα το συμπέρασμα πού οδηγείται η κατάσταση.
Τα γεωγραφικά σύνορα μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων μπλοκ γίνονται όλο και πιο διαπερατά και πορώδη. Η Κίνα κάνει ασκήσεις με τη Λευκορωσία (!) και η Ρωσία «βγάζει» τους Κινέζους στον Αρκτικό.
Επίσης ένα άλλο ζήτημα, το οποίο έχει περάσει στα ψιλά, είναι η προειδοποίηση και η προετοιμασία του ΝΑΤΟ για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και υποδομές. Αναφέρεται ότι οι προδιαγραφές ασφαλείας των στρατιωτικών βάσεων αναλόγως τη γεωγραφική περιοχή όπου βρίσκονται όπως και ο σχεδιασμός των επιχειρήσεων κυρίως του ναυτικού θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις νέες συνθήκες. Υπενθυμίζεται τι έγινε στην Ελλάδα στο Στεφανοβίκειο.
Όλα αυτά δεν είναι ζητήματα τα οποία αφορούν ένα κλειστό κλαμπ στρατιωτικών και διπλωματών που ανακυκλώνουν μία μεταξύ τους συζήτηση, είναι θέματα που θα επηρεάσουν όλα τα κράτη σε όλους τους τομείς και τις προεκτάσεις ασφαλείας, της οικονομίας συμπεριλαμβανομένης. Είναι καιρός να αρχίσουμε να τα συζητάμε σοβαρά και εδώ.