Ο κόσμος αλλάζει. Με τρόπο που λίγα χρόνια νωρίτερα θα ήταν αδιανόητος ακόμα και ως σενάριο. Και ακόμα δεν είμαστε ούτε στα μισά του έργου.

Η Τουρκία σε ευθεία σύγκρουση με τις ΗΠΑ, «δεμένη» στο ρωσικό άρμα. Ο πολυτιμότερος για τους Αμερικανούς σύμμαχος στο ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής «χαιρετάει» τη Δύση. Υψώνει ισλαμική σημαία και συμπορεύεται με τους θανάσιμους και εμβληματικούς εχθρούς της υπερδύναμης, τη Ρωσία και το Ιράν. Και δεν σταματά εκεί. Επιτίθεται στις ΗΠΑ. Κανονικά.

Αυτό που συμβαίνει στον ΟΗΕ, με την Αγκυρα να αναλαμβάνει πρωτοβουλία ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση και να ηγείται μουσουλμανικού και όχι μόνο συνασπισμού προκειμένου να καταδικαστεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ μεταφέροντας εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ, όχι μόνο δεν έχει προηγούμενο, αλλά είναι και εισαγωγή ραγδαίων εξελίξεων. Που μας αφορούν.

Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να θέσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) για να μπλοκάρουν σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε σε απόρριψη της απόφασης Τραμπ. Τα υπόλοιπα 14 μέλη υπερψήφισαν, προκαλώντας ισχυρό πλήγμα στο αμερικανικό γόητρο.
«Αυτό που σημειώθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μια προσβολή και ένας κόλαφος που δεν θα ξεχαστεί» δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι και όσοι στοιχειωδώς γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ουάσιγκτον όταν θίγονται τα συμφέροντά της αντιλαμβάνονται τι σημαίνει η φράση «δεν θα ξεχαστεί».

Και για όσους δεν κατάλαβαν, συμπλήρωσε: «Το γεγονός ότι το βέτο αυτό ασκήθηκε προς υπεράσπιση της αμερικανικής κυριαρχίας και του ρόλου που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή δεν αποτελεί ντροπή για μας. Θα πρέπει να αποτελεί ντροπή για τα υπόλοιπα μέλη του Σ.Α. Οι ΗΠΑ έχουν κυριαρχικό δικαίωμα να καθορίσουν πού και πότε θα εγκαθιστούμε τη δική μας πρεσβεία»…

Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν να φέρει το θέμα σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επιδιώκοντας μαζική καταδίκη -και από μη μουσουλμανικές χώρες -της αμερικανικής απόφασης. Η Χέιλι, εκφράζοντας την οργή των ΗΠΑ, επανήλθε με επιστολή προς τους πρέσβεις πολλών χωρών στον ΟΗΕ. «Ο πρόεδρος θα παρακολουθεί με προσοχή αυτή την ψηφοφορία και ζήτησε να του επισημάνω τις χώρες που θα ψηφίσουν εναντίον μας. Θα σημειώσουμε κάθε μία από τις ψήφους επί αυτού του ζητήματος»…

Ο ίδιος ο Τραμπ έγινε πιο σαφής με ανάρτηση στο Twitter: «Ας ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλιτώσουμε πολλά. Δεν μας νοιάζει. Πέρασαν οι εποχές που μπορούσαν να ψηφίζουν εναντίον μας και μετά να τους δίνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια... Δεν θα μας εκμεταλλεύονται πια».

Και η απάντηση Ερντογάν: «Αποκαλούν τις ΗΠΑ λίκνο της Δημοκρατίας. Το λίκνο της Δημοκρατίας προσπαθεί να εξαγοράσει τη βούληση ενός έθνους με δολάρια. Κύριε Τραμπ, δεν μπορείς να αγοράσεις τη βούλησή μας. Απευθύνω έκκληση σε όλον τον κόσμο: Μην πουλάτε τη μάχη σας για τη Δημοκρατία για λίγα δολάρια. Η στάση σας είναι σημαντική. Ελπίζω οι ΗΠΑ να μην αποσπάσουν το αποτέλεσμα που περιμένουν και ο κόσμος να τους δώσει ένα πολύ καλό μάθημα».

Συμπέρασμα. Η Τουρκία του Ερντογάν μπαίνει σε μια αμερικανική λίστα όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Και θα συμβούν. Ο ίδιος ο Ερντογάν θα «παραμείνει» όσο οι Ρώσοι θέλουν και μπορούν να διατηρήσουν το κεφάλι του στη θέση του. Μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Στην περιοχή τα πράγματα αλλάζουν. Είναι κανείς που δεν καταλαβαίνει γιατί μας αφορούν;